Služby otevřeny! Ale pozor, ke kadeřníkovi se jen tak nedostanete

2. prosince Praha – Od čtvrtka 3. prosince dojde po více než měsíci k znovuotevření provozoven služeb, má to však háček. Stovky lidí zřejmě zůstanou neobslouženy, protože kapacity nezvládnou předvánoční nápor klientů. Mimo to provozovatelé stále vyčíslují dosavadní škody, které v mnoha případech ještě porostou. Podle předpokladů může důsledkem druhé vlny zkrachovat až 30 % firem a živnostníků. Navíc vláda sektor služeb dostatečně nepodporuje a proměnlivou komunikací situaci spíše komplikuje. Osud mnohých provozovatelů tak zůstává v rukou věrných zákazníků.

Přestože znovuotevření služeb podpoří tržby provozoven, tak velká část z nich neuspokojí momentálně převýšenou poptávku na trhu. Problém lze očekávat například u kadeřnických salónů, které v období Vánoc běžně nestíhají. „Letos bude získat termín na stříhání opravdu oříšek. S trochou nadsázky si troufnu říct, že po měsíčním lockdownu bude chtít usednout na kadeřnické křeslo každý druhý,“ říká Boris Bošiak, CEO společnosti Reservio. „Nyní lidé naplno ocení služby, kde existuje možnost online rezervací bez jakéhokoliv dohadování a smlouvání o termínu. Seznam takových provozovatelů je dohledatelný zdarma v naší aplikaci,“ dodává Bošiak.

Nejistota nadále přetrvává u všech podnikatelů bez ohledu na oblast, ve které činnost provozují. Podle Bošiaka aktuální znovuotevření živnostníky nespasí a jejich fungování zůstává ohroženo: Jsem v každodenním kontaktu s mnoha podnikateli a mnozí se obávají, co bude dál. Většinou ještě ani neznají finální čísla svých ztrát, ale už teď se objevují veřejné odhady, podle kterých například škody v sektoru fitness dosáhnou více než tři čtvrtě miliardy korun pouze od půlky října.“

V mnoha případech musí firmy spoléhat pouze samy na sebe nebo na věrnost svých zákazníků. „Stát podporu služeb naprosto zanedbal, a to i navzdory tomu, že jejich podíl na HDP tvoří víc než 60 %. Veřejnost je tedy jediným, kdo může drobné podniky udržet nad vodou,“ vystihuje Bošiak postoj vlády k podnikatelům. Na podporu služeb Reservio vytvořilo permanentky, které se jeví jako originální dárek k Vánocům, ale zároveň efektivní způsob pro záchranu oblíbeného podniku.

Bošiak naznačuje, že vláda situaci mnohdy zbytečně komplikuje, což potvrzují i údaje z říjnového výzkumu Reservio, který proběhl mezi 630 českými podnikateli ve službách. Více než polovina respondentů označila za největší obavu nařízení, která se mění tak často, že na ně nejsou schopni se připravit či adekvátně reagovat. „V pátek vláda mluvila o tom, že povinností pro kadeřníky budou ochranné štíty, což už dnes zase neplatí. Řada salónů i drobných živnostníků je v určitém množství objednala a teď jim zůstanou naprosto k ničemu,“ komentuje Bošiak komunikaci vlády.

Ovšem zmírnění některých nařízení lze do jisté míry považovat za značnou úlevu, jelikož v předchozí vlně výrazně ztěžovaly výkon práce. „Ze zahraničních studií víme, že u salonů krásy je šíření koronaviru minimální. Pracovníkům tedy postačí běžné roušky, což potvrzuje i studie amerického Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí,“ vysvětluje Bošiak neefektivnost předchozích vládních nařízení.

Podle protiepidemického systému PES je Česká republika aktuálně ve 3. stupni pohotovosti. „Nezbývá než doufat, že se již podobná situace nebude opakovat. Podnikatelům bude i tak trvat měsíce, než se vrátí do starých kolejí. Ale věřím, že pokud budeme všichni zodpovědní a budeme dodržovat hygienická doporučení, salony zůstanou už otevřeny,“ uzavírá Bošiak aktuální stav.


Více o Reservio

Rezervovat se ke kadeřníkovi, na masáž nebo třeba na zahraniční konzulát, aniž by bylo nutné zvedat telefon – to umožňuje Reservio, český online rezervační systém, se kterým se dá objednat téměř kamkoliv doslova pár kliknutí. Šikovná platforma pomáhá na jedné straně samotným podnikům, kterým zajišťuje pravidelný přísun nových i stálých klientů, a na druhé straně lidem, kteří se chtějí snadno a bez starostí objednat na vybrané služby v jejich okolí. Stačí jen v kalendáři vybrat volný termín a čas. K tomu je nově možné použít také přehlednou mobilní aplikaci. Startup, který v roce 2013 založilo duo Boris Bošiak a František Mazuch, dnes funguje ve více než 130 zemích světa ve 12 jazykových mutacích.