metro.cz

Počasí v Praze

13 °C / 22 °C

Čtvrtek 23. května 2024. Svátek má Vladimír

Účastník testování vakcín rozhodně není žádným pokusným králíkem, říká epidemiolog

  7:03
Jsou lidé, kteří odmítají, jsou lidé, kteří chtějí pomoci. Co vás čeká a nemine, když se rozhodnete, že na sobě necháte testovat vakcínu proti covidu-19? Nebo jiný lék na jinou nemoc? Na to pro deník Metro odpovídá epidemiolog a odborník se zkušenostmi z vývoje a hodnocení vakcín Igor Kohl z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Praha.
Vakcinolog Igor Kohl v diskusním pořadu Rozstřel. (9. dubna 2019) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Na co se musím, rozhodnu-li se, jako potenciální zájemce připravit?
Předně chci upozornit, že účastník klinického hodnocení, jak se testování odborně nazývá, není žádným „pokusným králíkem“, protože se jedná o přísně kontrolovaný proces. Je seznámen se všemi detaily, přínosy, ale i riziky. Pokud se pro spolupráci rozhodne, musí samozřejmě podepsat Formulář informovaného souhlasu. Pak už se může věnovat všem procedurám. Všechny informace jsou důvěrné, dobrovolník je seznámen s tím, jak budou jeho soukromí i důvěrnost zachovány.

Co všechno jako účastník studie absolvuji?
Například očkování, odběry krve, hlášení případných nežádoucích účinků.

Jaký musí být zdravotní stav účastníka?
V naprosté většině se jedná o zdravé dobrovolníky. Ale jedná se i o lidi, kdy chceme znát odpověď na otázku, jaká je účinnost u určité rizikové skupiny, proto jsou zařazovány i osoby s určitým zdravotním stavem, například HIV pozitivní jedinci.

Vyžadují lékaři při výběru dobrovolníka jeho zdravotní dokumentaci hodně daleko do historie?
U potenciálního účastníka studie se pochopitelně zkoumá nejen celkový aktuální zdravotní stav, ale podle zdravotní dokumentace i všechna onemocnění, operace a další zdravotní problémy, které v minulosti překonal. Podle druhu vakcíny se provádějí protokolem předem specifikovaná vyšetření. Jen pro ilustraci – u žen se provádí těhotenský test, ten musí být negativní.

Jak dlouho taková studie probíhá? Jsou to měsíce, nebo roky?
Záleží na tom, ve které fázi studie se zapojíte. Pak záleží i na dané vakcíně, očkovacím schématu a dalších okolnostech. Vše může trvat několik měsíců až let.

Uchazeče určitě zajímá, jak se řeší případná zdravotní rizika spojená s testováním.
Každá farmaceutická společnost, která se rozhodne pro klinické hodnocení vyvíjené kandidátní vakcíny, si sjednává pojištění kryjící veškerá možná rizika související s účastí v projektu. Pokud se u subjektu, tedy konkrétního dobrovolníka, objeví jakékoli závažné zdravotní problémy v souvislosti s hodnocenou vakcínou nebo s úkony ve studii, jsou mu hrazeny veškeré léčební náklady, které s tím přímo souvisí.

Jsou lidé, kteří darují krev za peníze. Čekají na dobrovolníka také nějaké benefity tohoto druhu?
Dospělí dobrovolníci mají určitý finanční benefit za absolvování každé předepsané studijní návštěvy u zkoušejícího. To se odvíjí jak od druhu vakcíny, tak částečně od fáze studie. Odměna se pohybuje kolem dvou až pěti tisíc korun a její výše musí být schválena nezávislou etickou komisí, aby nedocházelo k neetickému uplácení subjektu ve studii. To se netýká dětí, u těch nesmí klinické hodnocení přinášet žádnou finanční odměnu za účast. 

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Digitální gilotina. Hnutí volá po odpovědnosti za postoje a názory influencerů ve veřejném prostoru

vydáno 23. května 2024  11:00

Zatímco kvůli válkám nebo přírodním katastrofám část populace čelí hladomoru a nemocím, celebrity, influenceři a miliardáři navštěvují luxusní akce, jako...  celý článek

Fiakristům má v centru Prahy nadobro odzvonit. Bude z koní chutný salám?

vydáno 23. května 2024  4:37

Začalo to fotkou ležícího koně na dlažbě Staroměstského náměstí. A podle největších optimistů to možná, alespoň načas, skončí už dnes na mimořádném...  celý článek

Aktivní zálohy jsou dril, ale není to vyloženě mazácká vojna, říká restauratér Jiří Panuška

vydáno 22. května 2024  15:57

Vzdát se komfortu, nebýt jen individualitou, ale i součástí celku, mít dobrou fyzičku, ale i řádnou psychickou odolnost. Takové jsou podmínky, aby se z...  celý článek

Šéf festivalu Rock for People sní o Red Hot Chilli Peppers a System Of A Down

vydáno 20. května 2024  12:57

Michal Thomes dokázal z lokální akce vydupat mezinárodně uznávaný festival obřích rozměrů. Šéf festivalu Rock for People deníku Metro říká, že se letos...  celý článek