The Capitals: Červencová dohoda o rozpočtu EU platí, jednání znovu otvírat nechceme, zní z Lisabonu

© EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


JIH

LISABON

Jednání o rozpočtu již otvírat nechceme. Portugalsko odmítá opětovné otevření vyjednávání o víceletém rozpočtu EU a fondu obnovy, na jejichž podobě se lídři EU dohodli na průlomovém červencovém summitu Evropské rady. Na včerejší tiskové konferenci to prohlásil portugalský premiér António Costa. „Můžeme sice pracovat na příslušných dohodách, nemůžeme je ale znovu otevírat,“ uvedl portugalský premiér, jehož země se v lednu chopí předsednictví EU. (Pedro Morais Fonseca, Lusa.pt)

ŘÍM

Itálie přijme vánoční opatření proti koronaviru a vakcinační plán. Itálie v pátek přijme nová karanténní opatření, která budou platit během vánočních svátků. Oznámil to včera ministr zdravotnictví Roberto Speranza. Při té příležitosti ministr představil také vakcinační plán. Na základě něho bude vakcína proti koronaviru poskytována zdarma, s její distribucí bude pomáhat armáda. (Alessandro Follis | EURACTIV.it)


ZÁPAD

BRUSEL

Očkování začne 5. ledna. Pokud EU schválí novou vakcínu proti covid-19, Belgie začne s očkováním populace 5. ledna. Informoval o tom belgický premiér Alexander De Croo. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

BERLÍN

Spor o daň za vysílací služby ohrožuje regionální koalici. Pokračující boj nad zvýšením „licenčního poplatku“ pro veřejnoprávní vysílací služby ohrožuje vládní koalici ve východoněmeckém Sasku-Anhaltsku. Zatímco SPD a Zelení podporují zvýšení poplatku, CDU a krajně pravicová AfD jsou proti. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

PAŘÍŽ

Nezaměstnaných přibývá. Od září přišlo ve Francii o práci 35 tisíc lidí, a to navzdory vládním rozsáhlým stimulačním balíčkům. Ve středu o tom informoval deník Le Monde. (Lucie Duboua-Lorsch  | EURACTIV.FR)

VÍDEŇ

Mírné uvolňování. Rakouská protikoronavirová opatření budou od 7. prosince zmírněna. Ve středu to oznámila vláda. Některé obchody a služby, jako například kadeřnictví, budou moci otevřít. Restaurace a bary však nadále zůstanou zavřené. Zákaz nočního vycházení bude platit od osmé hodiny večerní do šesté hodiny ranní. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

LONDÝN

Distribuce vakcíny pomalu začíná. Velká Británie v nadcházejících dnech začne distribuovat první dávky vakcíny proti koronaviru. Včera jako první země na světě schválila vakcínu od společnosti Pfizer a BioNTech. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)


SEVER

HELSINKY

Dramatický obrat v důvěře Finů vůči svým politikům. Důvěra v politiky se ve Finsku dramaticky snížila. Vyplývá to z průzkumu Finského podnikatelského a politického fóra (EVA). Během jarní vlny pandemie vkládal finský národ veškerou důvěru do svých reprezentantů, nyní je ale vše jinak. Jen 23 % Finů v současné době považuje informace od politiků za důvěryhodné. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

STOCKHOLM

Švédská vláda přebírá otěže. Švédská vláda Sociální demokracie a Zelených, která až dosud veškerá svá rozhodnutí opírala o expertní názory, se rozhodla změnit svůj laxní přístup vůči koronavirové pandemii. Děje se tak v době, kdy je Stockholm z hlediska počtu nakažených jedním z nejhůře zasažených evropských hlavních měst. Široká veřejnost totiž začala původní vládní strategii boje proti koronaviru zpochybňovat, bouří se i opozice. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


VISEGRÁD

VARŠAVA

Polsko představilo národní vakcinační plán. Polská vláda objednala 45 milionů vakcín od farmaceutické společnosti Pfizer-BioNTech, Johnson&Johnson a AstraZeneca. Uvedl to polský premiér Mateusz Morawiecki, který zároveň dodal, že očkování bude zdarma a bude dobrovolné. „S dalšími ministerstvy pracujeme na logistice,“ dodal předseda vlády. (Anna Wolska | EURACTIV.pl)

BUDAPEŠŤ

Europoslanec Fideszu, který byl chycen na gay party, opouští stranu. József Szájer opouští stranu Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána. Oznámil to v jednostránkovém dopise, o kterém informovalo provládní medium Magyar Nemzet. Orbán jeho rozhodnutí okomentoval jako „jediné správné a vhodné“. Orbán také dodal, že „co Szájer provedl, není slučitelné s hodnotami naší politické rodiny“, přičemž jeho čin je „nepřijatelný a neobhajitelný“.

Vyhoďte Deutsche. Rakouský europoslanec Othmar Karas (EPP) požádal vedení frakce EPP o vyloučení europoslance ze strany Fidesz Tamáse Deutsche za jeho komentáře publikované v maďarských médiích. Deutsch mimo jiné přirovnal snahu šéfa lidovecké frakce EPP Manfreda Webera bránit právní stát k praktikám gestapa a stalinistických tajných služeb. Dopis, ve kterém Karas vyzývá vedení frakce k vyloučení Deutsche, podepsalo 30 ze 187 členů lidovecké politické skupiny. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

BRATISLAVA

První žena ve vedení slovenského stálého zastoupení. Petra Vargová, zkušená diplomatka, která v současnosti pracuje na slovenském ministerstvu zahraničí a v minulosti zastávala funkci zástupkyně slovenského velvyslance při EU, se stane novou šéfkou stálého zastoupení v Bruselu, a to od ledna 2021. Bude tak první ženou, která tento post na Slovensku kdy zastávala. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)


BALKÁN

BUKUREŠŤ

Lockdown nepřijde ani po volbách. Rumunská veřejnost se obává, že po nedělních volbách vláda opět sáhne k celostátnímu lockdownu. Premiér Ludovic Orbán ale jejich obavy vyvrací. „Garantuji vám, že na 100 % žádný lockdown nebude. Rumunsko si to nemůže ekonomicky dovolit. Nestane se to,“ prohlásil premiér v televizním rozhovoru. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

SOFIE

Bulharská viceprezidentka pochybuje, že spory se Severní Makedonií se letos vyřeší. Bulharská viceprezidentka Iliana Yotova pochybuje, že se do konce tohoto roku německému předsednictví podaří zahájit přístupové rozhovory se Severní Makedonií. Bulharsko zahájení rozhovorů nedávno vetovalo, na druhou stranu však podpořilo zahájení rozhovorů s Albánií. Bulharská vláda se domnívá, že Severní Makedonie nedodržuje podmínky stanovené tzv. Sousedskou smlouvou z roku 2017. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

LUBLAŇ

Slovinská národní tisková agentura STA získala podporu prezidenta. „Slovinská tisková agentura (STA) dělá důležitou práci při naplňování veřejného zájmu, proto by její existence neměla být kritizována,“ prohlásil slovinský prezident Borut Pahor na obranu STA, které hrozí ztráta finančních prostředků. Pahor jednal s ředitelem STA Bojanem Veselinovićem i s Urošem Urbanijanem, který je vedoucím tiskového a komunikačního oddělení vlády (UKOM). Právě tento úřad financování STA zastavil. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

BĚLEHRAD

Američané podporují vstup Srbů do EU, říkají diplomaté. Spojené státy budou pokračovat v podpoře Bělehradu na jeho cestě k členství v EU. Americký velvyslanec v Bělehradě Anthony Godfrey uvedl, že členství Srbska v EU je v americkém zájmu. (EURACTIV.rs | betabriefing.com)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář