InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bechyňský notář a sušický rodák Gabriel se narodil před dvěma sty lety

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

BECHYNĚ – V sobotu 5. prosince, v krásném podzimně zimním dnu, se na starém hřbitově u kostela sv. Michaela v Bechyni sešla asi třicítka lidí. Spolek rodáků a přátel Bechyně tu za účasti starosty města Bechyně Pavla Houdka uspořádal malou slavnost. Odhalovali pomník českého národního buditele Josefa Ambrože Gabriela. Josef Ambrož Gabriel je sušický rodák a byl v Bechyni notářem. Na slavnost přijel historik Muzea Šumavy v Sušici a radní města Jan Lhoták. „Josef Ambrož Gabriel byl spisovatelem, historikem, překladatelem. Pocházel se smíšeného manželství, otec byl Čech a matka Němka. Vykonal záslužnou literární práci. Finanční výnos vždy věnoval na dobročinné účely, na školy a na chudé,“ uvedl Jan Lhoták. Také výtěžek věnoval sušické nemocnici.

Proslov kromě bechyňského starosty Pavla Houdka měl také předseda Spolku rodáků a přátel Bechyně Pavel Brandejs. „Za letošní rok se nadšencům ze spolku v čele s Jiřím Bílkem a za vydatné pomoci dalších dobrovolníků podařilo obnovit zde na hřbitově 101 litinových křížů," řekl Pavel Brandejs. Místopředsedkyně spolku Alena Hlasová měla pro návštěvníky jako pozornost kalendřík na příští rok.

Pomník Josefa Ambrože Gabriela u příležitosti 200 let od jeho narození letos rekonstruovali Jiří Bílek, Josef Zunt a kamenictví Radek Hňup Tábor. Práce podpořilo město Bechyně, dotaci na obnovu pomníku svému rodákovi poskytla západočeská Sušice. Přijeli také hosté ze zámečku Loučová manželé Dvořákovi. Přivezli nápaditou záložku v upomínku rozsáhlé činnosti Josefa Ambrože Gabriela. Jeden z údajů na záložce uvádí, že Gabriel se zasloužil o dopravení kamene ze Svatoboru, který se nachází nad Sušicí, do základů Národního divadla. 

V předvečer odhalení pomníku se mělo v bechyňském kulturním domě uskutečnit setkání Pijeme kávu s...historikem Janem Lhotákem. Z důvodu protikoronavirových opatření se přednáška nemohla konat. Ovšem zájemci o ni a o informace o životě a díle Josefa Ambrože Gabriela nepřijdou. Pořadatelé povídání plánují na příští rok buď na jaře, nebo v podzimním termínu.

Také v Sušici letos odhalovali pamětní desku svému významnému rodákovi. Vlastně sedm kilometrů od Sušice na zámečku Loučová, který leží nedaleko silnice směrem na Hartmanice. V Loučové se totiž Josef Ambrož Gabriel narodil, bydlel, zámeček byl v jeho vlastnictví, dokud ho nebyl nucen prodat. „V Muzeu Šumavy v Sušici máme expozici národního obrození a Josef Ambrož Gabriel tam má své místo. Také je umístěná deska na domě, kde v Sušici bydlel. Je to v lokalitě řečené Na vršku, když se přejede most přes Otavu směrem na Dlouhou Ves," uvedl Jan Lhoták.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace