Muzeum Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou pokračuje v digitalizaci, řada je na videokazetách

6. prosinec 2020 08:43

Pracovníci Muzea Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou už několik let digitalizují své sbírky. V minulém roce začali zpracovávat staré fotografie, teď přišly na řadu videokazety.

Čtěte také

„Poprvé v historii našeho vysílání můžeme začínat souhrn zpravodajských příspěvků větou: Prezident České republiky v Rychnově. Stalo se v úterý 1. března 2005," zní z archivního záznamu.

Pracovnice Muzea Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou Irena Krejčí právě sedí za počítačem a probírá se starými archivním záznamy. V čem spočívá momentálně její práce?

„Vzhledem k tomu, že jsme obdrželi na 400 videokazet, většinou se záznamem regionálního televizního vysílání, tak nyní mapujeme minulost zhruba od roku 1987 do roku 2005."

Jejím úkolem je teď všechny kazety shlédnout a udělat zápis, co je na nich vlastně uloženo. A takový seznam potom pošle dál.
„Pustím si jednotlivé DVD a snažím se určit minutáž včetně toho, co který příspěvek obsahuje a čeho se týká."

Čtěte také

Digitalizace se ve zdejším muzeu provádí už poměrně dlouhou dobu. Až skončí práce s videokazetami, co čeká pracovníky dál?

„Stále tu máme plné krabice videokazet. Sice jsou na kazetě třeba jen čtyři záznamy po 25 minutách, ale než to člověk prohlédne a zapíše, tak jedno takové podrobnější zpracování zabere až čtyři hodiny," dodává Irena Krejčí.

Muzeum a galerie Orlických hor
se sídlem v Rychnově nad Kněžnou je regionální muzeum, které především uchovává historické předměty a mapuje historii regionu. Zabývá se i archeologií a botanikou.

Digitalizace starých videokazet se bude provádět v Muzeu Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou ještě minimálně jeden rok.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související