Debutové album Yesterdays ohlašuje kapela Donnie Darko videoklipem k singlu Here & Now

Debutové album Yesterdays ohlašuje kapela Donnie Darko videoklipem k singlu Here & Now

Tisk

donnie darko 200Alt-rocková kapela Donnie Darko přichází s debutovým albem Yesterdays, které vyjde 4. prosince na digitálních platformách. Na desce hostuje Radek Škarohlíd, frontman skupiny Hentai Corporation. Čtyřčlenná formace Donnie Darko upozorňuje na novou nahrávku videoklipem k singlu Here & Now, který je zároveň osobní zpovědí o souboji s těžkou životní situací. Křest alba plánuje kapela na jaro 2021.


“Písničky na desku vznikaly v horizontu 4 let, během kterých se odehrálo mnoho životních příběhů”, říká Filip Fendrych - zpěvák, kytarista a hlavní skladatel kapely a dodává. “Je to ohlédnutí za minulostí nedávnou i vzdálenou, takový osobní deníček. Náladu těchto vzpomínek jsme se pak snažili zachytit hudbou, ve které se odráží spoustu vlivů z devadesátek, tedy období, ve kterém jsme vyrůstali.”

Yesterdays je první dlouhohrající deska české alt-rockové skupiny Donnie Darko. Vychází po šesti letech od EP Supertramps, a ačkoliv kapela začala na materiálu pro album pracovat už v roce 2015, neúnavné koncertování na českých i zahraničních pódiích v následujících letech postup značně zpomalilo. Díky dlouhému časovému horizontu do materiálu prosáklo velké množství vlivů, jak hudebních, tak lyrických. Na první pohled by se mohlo zdát, že tato stylová a koncepční neukotvenost rozptýlí pozornost posluchače, ale nakonec jde o hlavní devizu desky.

“Pandemie nám zkomplikovala dokončovací práce na desce, ale nakonec jsme to dotáhli online, na dálku. A vlastně jsme si díky tomu i prošlápli novou cestu, jak kolaborovat a tvořit ve chvíli, kdy se nemůžeme potkávat,” komentuje situaci frontman kapely.

Střídání nálad i sub-žárnů, mapující posun kapely od alternativního rocku ve stylu skotských Biffy Clyro k nové vlně grunge kapel Violent Soho nebo Basement, ale i vážné osobní souboje a zpovědi, rozhodně nepůsobí jednotvárně. Album působí kompaktně díky jednotícím prvkům, jako výrazný zpěv nebo charakteristické vrstvené kytary s neotřelými harmoniemi provázející kapelu od počátku.

Album obsahuje jedenáct skladeb. První singl 90’s vyšel v roce 2018, o rok později následovala rocková hymna Dope, která v sobě nese poctu velikánům z žánru Oasis.

Třetím singlem avizujícím vydání desky, je skladba Here And Now obsahující niternou zpověď o složité životní situaci. Na albu hostuje i nezaměnitelný falzet Radka Škarohlída z thrash rockenrollových Hentai Corporation.

Převážná část nahrávání proběhla v bratislavském PULP Studio pod režií Matěje Turcera a Jakuba Hríbika, zbytek pak v pražském Hit The Sound. Produkci měl pod taktovkou sám zpěvák Filip Fendrych. O mix a master desky se postaral Matěj Turcer z již zmíněného PULP Studia. Na několika skladbách hostuje Radek Tomášek (Support Lesbiens) na bicí.

Donnie Darko, kdysi pouze změť nápadů a představ v jedné kreativní mysli, získali svou konkrétní podobu, když frustrace a ambice převážily nad uspokojením z hraní v úspěšné, leč stagnující kapele. Od svého vzniku v roce 2013 stihla formace vydat kromě pěti písničkového EP Supertramps videoklipy k singlůmu Live What You Love a 90s, Dope , zúčastnit se přehlídky talentovaných kapel Bandzone Showcase 2014, opakovaně vystoupit na předních českých hudebních festivalech Rock For People CZ/Europe, Mighty Sounds, Beseda u Bigbítu, maďarském Fishing on Orfű, předskakovat na koncertech zahraničním hvězdám Rise Against (USA), The Amazons (UK), Swain (NL) nebo Arcane Roots (UK) a opakovaně hrát ve Francii, Nizozemsku, Rakousku, Maďarsku, Německu a Slovensku. Nyní chystají evropské a české turné k aktuální desce Yesterdays (2020).

donnie darko1

Autor foto: Igor Zacharov

Více informací:
Spotify: https://bit.ly/Donnie_Darko_Spotify
Instagram: https://www.instagram.com/donniedarkoband/
Facebook: https://www.facebook.com/donniedarkoband


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejvíc si odpočinu při dlouhé koupeli ve vaně, říká básník Robert Wudy

robert200Je sympatický a sečtělý, ale také píše básně a organizuje akce v Knihovně na Vinohradech, kde pracuje. Přitom jeho zájmy jsou poměrně široké, což dost možná napoví i následující rozhovor. Má také zajímavé a zvláštní jméno – Robert Wudy. Určitě o něm ješ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Batman má problémy s ptactvem

batman sovi tribunal 200Scott Snyder (Americký upír) s Gregem Capullem (Spawn), který mimo jiné dělal i obaly k deskám kapel jako Korn nebo Disturbed, dali hlavy dohromady a ...

Divadlo

Petr a Lucie: Štěstí je tu a všechno ostatní je tam

petr a lucie 200Městské divadlo Zlín převedlo na velkou scénu novelu Romaina Rollanda, a to v muzikálové podobě. Za jejím vznikem stojí zajímavý příběh, protože toto dílo vzniklo díky náhodně objevené nahrávce slovenského muzikanta Deža Ursinyho a na je...

Film

Karel Zeman a jeho kouzelný svět

zeman09Česká animovaná tvorba měla ve svých počátcích - zejména v 50. letech - dva mezinárodně uznávané velikány: v Praze Jiřího Trnku a ve Zlíně Karla Zemana. Oba posloužili komunistickému režimu jako svého druhu výkladní skříň, když skrze ně mohl tvrdit, jak št...