Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Auta překážející odklizení sněhu budou údržbáři v Přibyslavi hlásit policii

  8:52
Že by technické čety odklízející sníh doprovázeli policisté? Může se to zdát hodně nadnesené, ale od skutečnosti to zas nemusí být až tak daleko. Podobně totiž chce nově postupovat čtyřtisícová Přibyslav na Havlíčkobrodsku. Při úklidu sněhu má totiž problémy s nevhodně zaparkovanými auty.

Potíže s auty, která parkují na nevhodných místech a v zimě brání odklízení sněhu, řeší snad všechna města. Výhodu mají sídla, jež disponují městskou policií. Jenže například Přibyslav vlastní strážníky nemá, a proto se teď hodlá obracet na policii státní. | foto: archiv MAFRA

Pravda, při odhrnování sněhu mají potíže s vozidly stojícími na chodnících či na nevhodných místech na komunikacích snad všechna města. Až dosud to pracovníci zimní údržby mlčky přecházeli, maximálně prohodili několik nadávek. V Přibyslavi se však rozhodli jít o kus dál.

„Požádali jsme policii o součinnost. Apelujeme na ni, aby se hlavně během zimních měsíců na špatné parkování mnohem více zaměřila,“ oznámil přibyslavský starosta Martin Kamarád (ODS).

Když není možné projet

Nové povinnosti v té souvislosti mají též samotné technické čety. „Jakmile na auto, které zimní údržbě brání, narazí, mají to policii okamžitě oznámit,“ konstatoval Kamarád.

Podle jeho slov se totiž nevhodně zaparkovaná auta stávají v ulicích při uklízení sněhu čím dál větším problémem. „Provést zimní údržbu v pět metrů široké ulici, kde jsou na obou stranách zaparkovaná auta, prakticky není možné,“ vysvětluje starosta.

Vozidla nejen, že stojí na kraji vozovky, mnozí řidiči je neváhají odstavit i přímo na chodník. Multikára s posypem pak místem nemůže projet. „Nedejbože, když pak náhodou dojde k nějaké škodě na zaparkovaném autě,“ pravil Kamarád.

Zůstává ovšem otázkou, zda oznámení striktního postoje těsně před zahájením zimní sezony bude mít konkrétně v Přibyslavi kýžený efekt. Město totiž nemá svou městskou policii.

O spolupráci tak vedení radnice žádá policii státní. Ta má nedaleko náměstí služebnu, ale její příslušníci musí plnit i jiné úkoly.

Že se zaparkovanými vozidly bývá při odklízení sněhu občas velký problém, potvrzují i představitelé technických služeb z jiných měst.

Řešit ale tyto potíže s policií nemá například podle Martina Málka, mluvčího Služeb města Jihlavy, prakticky cenu. „Je to vždy komplikace. Chvíli trvá, než policie přijede, než přestupek zadokumentuje a případně se vyřeší odtah. Chodníky je přitom potřeba uklidit hned, nemůžeme u každého takového auta trávit hodiny,“ poznamenal Málek.

„My takové věci také řešíme s městskou policií. Té se díky místní znalosti daří ve velké většině případů majitele dohledat a nedochází k výraznému zdržení,“ přidal se i ředitel havlíčkobrodských technických služeb Karel Milichovský.

Použít co nejužší techniku

V Jihlavě podle Málka na chodníky na sídlištích a v městské památkové rezervaci používají tu nejužší možnou techniku. I ta je ale v některých případech příliš široká. Na řadu pak nejčastěji přichází lopaty a smetáky a sníh pracovníci odklízí ručně.

Chodníky mají při zimní údržbě města a obce obvykle rozděleny do kategorií podle důležitosti. Na tom pak závisí doba, po niž od skončení sněžení musí být uklizen. Může se tak stát, že špatně zaparkované auto znemožní pracovníkům tyto lhůty dodržet?

„Prakticky ne. Pokud tento problém nastane, bývá to na sídlištích, kde jsou chodníky nižších kategorií. Na jejich odklizení máme čas několik hodin až dnů,“ pověděl Milichovský.

Například v Jihlavě musí být sníh z chodníků uklizen do 48 hodin od konce sněžení. „Pokud by auto i po tak dlouhé době uklizení chodníku bránilo, nechali bychom ho odtáhnout stejně jako při jarním blokovém čištění,“ doplnil Málek.

V Přibyslavi má zimní údržba i další specifika. Pokud jsou v ulici chodníky na obou stranách silnice, hodlá nechávat město udržovat jen jeden. „Pokud by napadlo více, ten druhý by sloužil na uložení vyhrnutého sněhu,“ vysvětlil Kamarád.

A zároveň se spíš než sůl a chemie bude pro sypání vozovek a chodníků využívat drť. „Sůl budeme používat jen opravdu výjimečně, a to převážně v ulicích, kterými procházejí silnice první a druhé třídy,“ poznamenal přibyslavský starosta.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Je to umanutá nakažlivost, vyznává se nestor českého bluegrass Václav Kříž

28. dubna 2024  10:08

Bluegrassová kapela Pražce z Luk nad Jihlavou patří v Česku k nejdéle aktivně působícím skupinám v...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Advantage Consulting, s.r.o.
MANAŽER ÚDRŽBY S NĚMČINOU (60-85.000 KČ)

Advantage Consulting, s.r.o.
Kraj Vysočina
nabízený plat: 60 000 - 85 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...