Bez covidu? Úleva! Neměli jsme úplně jasno, přiznává Mlejnek

Foto: Jan Beneš, Český hokej

11. prosince 2020, 20:03

Martin Voltr

...nejen bez covidu, ale také bez překvapení. Taková je nominace kouče české dvacítky Karla Mlejnka před odletem do dějiště mistrovství světa.

Mlejnek přitom musel rozhodování urychlit. Organizátoři totiž potřebovali dostat zúženou soupisku už dnes, a tak český kádr doznal finální podoby už po třetím ze čtyř plánovaných modelových zápasů.

Bylo pro vás hodně náročné vybrat 28 hráčů? Kolik jste měli otazníků?
Každé takové zužování samozřejmě není příjemná věc ani pro hráče, ani pro trenéry. Nicméně je to součást trenérské práce a je nezbytná. Nemůžu říct, že jsme měli úplně jasno. Řešili jsme určité otazníky. Nakonec jsme se rozhodli pro 25 plus tři vyvolené, které jsme oznámili.

„Každé takové zužování samozřejmě není příjemná věc ani pro hráče, ani pro trenéry.“

Jak moc vám proces zkomplikovala zpráva z Kanady, že musíte nominaci uzavřít o den dřív?
Když to vezmu pozitivně, tak zaplať pánbůh, že to bylo „až“ dneska, a ne třeba v úterý nebo ve středu. Zkrátka to beru tak, jak ta situace přistála. Museli jsme si s tím nějak poradit a změnili jsme program. Do týmu jsme tu informaci pustili a podle ní se zařídili.

A museli jste si ulevit, že vám do úvah a do přípravy nezasáhl covid.
Pro koho by to nebyla úleva? To je jednoznačné. Jsme rádi, že nám jsme nemuseli určovat nominaci na základě covidu-19, ale rozhodla pouze sportovní stránka.

Zúžená nominace Česká hokejová reprezentace U20 ⚠

Zveřejnil(a) Hokej dne Pátek 11. prosince 2020

Dá se říct, že v nominaci nejsou žádná překvapení. Znamená to, že očekávaní lídři potvrdili kvalitu, přestože měli start sezony všelijaký?
Já to řeknu takhle: Vybrali jsme tým, kterému z našeho působení a z toho, co o hráčích máme nastudováno, věříme. Vybrali jsme tým, který se bude prát o ten nejlepší možný výsledek.

A jak na vás tým působí?
Na každého hráče v průběhu týdne padla určitá nervozita. Pevně věřím, že teď už bude menší a kluci už budou určitým způsobem psychicky lépe naladěni. Jinak to říkám od začátku, co jsem nastoupil: Náš tým může být úspěšný pouze v té době, kdy to bude opravdu tým. Obecně se dá říct, že nejúspěšnější týmy České republiky v historii na všech úrovních byly ty, které fungovaly jako tým. Nikdy to neuhrály vyloženě individuality.

„Pevně věřím, že teď už budou kluci určitým způsobem psychicky lépe naladěni.“

Nakonec jste stihli jen tři modelové zápasy místo plánovaných čtyř. Líbily se vám?
Člověk vždycky vidí nějaké nedostatky. Když ale budu brát všechny faktory a letošní neobvyklou situaci, tak si myslím, že ta utkání splnila parametry, které jsme chtěli.

Na brankářském postu už nebudete mít co zužovat. Vyvinul se nějak váš pohled na gólmany? Zdá se, že každý z nich by mohl dělat jedničku.
Jestli se to zdá, nebo nezdá... Zkrátka jsou tady tři brankáři a my v průběhu dvou přípravných utkání rozhodneme o tom, se kterou gólmanskou dvojicí vstoupíme do turnaje.

Zbytek kádru před startem mistrovství upravíte na požadovaný počet a tři hráče pošlete domů?
Přesně tak, my ho po přípravných zápasech musíme zúžit na 22 hráčů do pole. Nikoho navíc si potom už nechávat nemůžeme.

V kádru zůstali i benjamínci Stanislav Svozil s Davidem Jiříčkem. Potvrdil jste si tedy jejich kvality?
Určitě jsem si je potvrdil. Dle našeho mínění jsou v nominaci oprávněně.

Je ale velký nezvyk, aby Česko mělo v nominaci dva takhle mladé obránce. Berete to jako dobrou zprávu, že nám vyrůstají kvalitní beci?
Už po únorovém turnaji pěti zemí osmnáctky Kuba Petr říkal, že oproti tomu, když on začínal u mládežnických reprezentací, vidí pokrok v práci s obránci. Že už to jsou obránci, kteří se opravdu snaží být kreativní a takoví, jakými se prezentují velké týmy.

Jakub Petr s vámi vlastně byl i na kempu ve Vyškově.
Ano. Musím říct, že děkujeme za spolupráci trenérům osmnáctky, jak Kubovi Petrovi, tak Tomáši Martincovi. Velmi si vážíme toho, že s námi strávili celý týden ve Vyškově.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz