Přinášela svědectví z Wu-chanu a skončila ve vězení. ‚Nemusí přežít,‘ tvrdí o stavu aktivistky její právník

Do uzavřeného jedenáctimilionového města Wu-chan, které se koncem minulého roku stalo epicentrem pandemie nového koronaviru, dorazila sedmatřicetiletá bývalá právnička a aktivistka Čang Čan začátkem února. Svědectví o tamní situaci kolem šíření covidu-19 a reakci tamních úřadů světu přinášela až do května, kdy ji zadržela policie. Podle jejího právníka nyní odvážná Číňanka bojuje za mřížemi o život.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktivistka Čang Čan přinášela svědectví o situaci kolem šíření covidu-19 ve Wu-chanu od února až do května, kdy ji zadržela polici

Aktivistka Čang Čan přinášela svědectví o situaci kolem šíření covidu-19 ve Wu-chanu od února až do května, kdy ji zadržela polici | Zdroj: Profimedia

Občanská novinářka Čang Čan, která byla čínskými úřady zadržena už v roce 2018 a znovu loni, když otevřeně podpořila hongkongské prodemokratické aktivisty, je zavřená v šanghajském detenčním zařízení už skoro sedm měsíců.

Vyhrála Čína nad covidem? Počet nových případů je minimální, Peking se situace bude snažit využít

Číst článek

Kvůli „vyvolávání sporů a problémů“ ji úřady zadržely v polovině května v čínském Wu-chanu, odkud prostřednictvím sociálních sítí přinášela informace o aktuální situaci i příběhy jiných zadržených nezávislých reportérů.

Zprostředkovala také zkušenosti příbuzných obětí koronaviru, kteří volali po odpovědnosti čínského vedení a dostali se kvůli tomu do hledáčku úřadů.

Přestože byla za šíření falešných informací oficiálně odsouzená až minulý měsíc, podle nevládní organizace Chinese Human Rights Defenders drží aktivistka už od září protestní hladovku. Tento týden ji měl možnost navštívit i její právník, podle něhož na tom Čang není vůbec dobře.

„Je jí špatně a odmítá hladovku zastavit,“ popsal pro americkou televizi CBS News. Aktivistce prý do žaludku zavedli sondu s umělou výživou, a protože se ji pokoušela vyndat, svázali jí ruce. Za mřížemi tak zůstává bez možnosti jakéhokoliv pohybu.

Čang trpí závratěmi, bolestmi hlavy, břicha i úst a každý den je pro ni „mučením“, tvrdí její advokát, podle kterého žena „nemusí přežít“.

Nepohodlní zmizeli

Pokud soudy čínské aktivistce vinu prokážou, hrozí jí až pětileté let vězení.

Podle obžaloby Čang „rozesílala falešné informace prostřednictvím textů, videí a dalšími způsoby“. Používala k tomu například sociální síť Twitter, platformu WeChat nebo videoportál YouTube.

Další ukázka útlaku Číny. Gigant Huawei testoval software, který rozpozná Ujgury a upozorní policii

Číst článek

„Rovněž přijala nabídky na rozhovory od zahraničních médií Radio Free Asia a Epoch Times a záludně spekulovala o epidemii nemoci covid-19 ve Wu-chanu,“ píše se podle deníku The Guardian v obžalobě.

Kromě Čang bylo letos zadrženo několik dalších novinářů, kteří odjeli do Wu-chanu informovat o okolnostech propuknutí nového typu koronaviru, který se odsud postupně rozšířil do celého světa. Kvůli rychle se šířící nákaze čínské úřady Wu-chan na konci ledna uzavřely a obyvatelé nesměli dlouhé týdny opouštět své domovy.

Už v lednu byl zadržen bývalý právník a posléze novinář Čchen Čchiou-š', až v září přinesl server South China Morning Post informace o tom, že se aktivistu podařilo najít a zůstává pod kontrolou úřadů na východě země.  

Po Čchenově lednovém zmizení odjel za reportážemi do Wu-chanu také pětadvacetiletý Li Ce-chua, který, byl počátkem února rovněž pohřešován. První zprávy se o něm objevily až v dubnu, kdy ho úřady propustily. Obyvatel Wu-chanu Fang Pin zmizel v únoru, od té doby o něm informace nejsou.

eku Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme