Karate žije. Očesaný domácí šampionát v Pardubicích má zatím světle zelenou

11. prosinec 2020

Bude to velmi skromné mistrovství. Místo velkolepého představení s plnými tribunami museli organizátoři zvažovat, koho pozvou z řad závodníků do prázdné arény. Na počet účastníků totiž platí striktní omezení. Všechno se má odehrát 19. a 20. prosince.

„Měli by tam startovat skutečně jenom ti nejlepší z nejlepších. Jednou z podmínek pořádání akce je testování všech zúčastněných,“ říká Pavel Krátký, předseda Pardubického svazu karate.

Co nakonec bude platit?

Ani pár dní před startem mistrovství republiky v karate není jasné, co všechno bude stát požadovat, aby akci nezakázal. Ještě v pondělí předseda Krátký tvrdil, že čekají na další omezení. Zatím podle něj platí 150 závodníků a 30 pořadatelů (včetně rozhodčích) na den.

Karate má několik asociací. Za hlavní proud se považuje to olympijské WKF. Právě v něm má být chystaný šampionát pořádaný domácím oddílem Lions Pardubice. „Je to nejenom nejvyšší soutěž na českém území, zároveň takové povzbuzení pro mladé sportovce, trenéry i nás všechny. Navíc jde o nominace na mistrovství Evropy, mistrovství světa.“

Pořádající klub se na akci chystal dlouho dopředu. Počítal s tím, že se tam bezplatně podívají žáci základních i středních škol. „Velmi nás to mrzí, protože se mohli seznámit s tímto krásným sportem, s jeho dynamikou a i s tím, že sportovat je správné,“ lituje Krátký. 

Na shledanou v lepších časech

Organizátoři se budou snažit, aby akci v budoucnu zopakovali. „Pardubice mají úžasné podmínky pro tato klání. Pevně věřím, že jednou mistrovství uvidíme v plné síle, v plném počtu lidí, s diváky a že atmosféra haly přinese své ovoce.“

Karate už je i olympijský sport. Jako japonské bojové umění se mělo poprvé představit na letošní japonské olympiádě. V Tokiu se ale bude pod pěti kruhy bojovat nejdřív v létě 2021.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související