Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyŽeny A

Postup v Lize mistryň

Sparťanky vyřadily Glasgow City

Sdílet

Sparťanky vyhrály nad Glasgow City 1:0 a navázaly tak na týden staré vítězství 2:1. Jediný gól zápasu vystřelila již v 7. minutě hráčka s číslem 7 Lucie Martínková.
Duel se hrál na Broadwood Stadium v Cumbernauldu, kde je místo přírodního povrchu umělá tráva. Podobně jako během prvního střetnutí v Chomutově, i během odvety pršelo.
Oproti prvnímu zápasu byly v základní sestavě Sparty dvě změny. Zraněné Jitku Chlastákovou a Markétu Ringelovou nahradily Pavlína Nepokojová a Kateřina Bužková.
Sparťankám vyšel úvod zápasu. V první velké šanci v 5. minutě střílela Pavlína Nepokojová nad bránu. Za další dvě minuty již byla úspěšná Lucie Martínková - 0:1! Stejná hráčka otevřela skóre i před týdnem.
Duel to byl hodně vyhecovaný, oběma týmům šlo o hodně. První poločas skončil za stavu 0:1 pro Spartu.
Navýšit vedení mohla v 64. minutě Martínková, v úniku obešla obránkyně i brankářku, ale vracející se hráčka domácích dokázala míč vykopnout z brankové čáry. V 84. minutě z brejku křižně střílela Pochmanová, brankářka její střelu chytila.
V nervózním závěru duelu viděla druhou žlutou kartu Nepokojová, sparťanky tak dohrávaly v deseti. Domácí fotbalistky se ze hry neprosazovaly, spoléhaly se hlavně na standardní situace, všechny zahrávala Leanne Rossová, ale sparťanská obrana si s nimi dokázala poradit.
Nejblíže gólu měly Skotky v samém závěru, kdy Rossová zahrávala pokutový kop. Brankářka Hana Sloupová však správně vystihla směr po své pravé ruce a míč za svá záda nepustila.
Sparťanky poprvé od roku 2017 postoupily v Lize mistryň opět mezi nejlepších 16 týmů. Osmifinále se bude losovat v únoru 2021, hrát se bude v březnu.
1 / 107
Glasgow City F.C. - AC Sparta Praha 0:1 (0:1)
Branky: 7. L. Martínková
ŽK: 66., 86. Nepokojová, 19. Odehnalová, 73. L. Martínková
ČK: 86. Nepokojová
Sparta: Sloupová - Vyštejnová, Bertholdová, Odehnalová, Dlasková - Pochmanová (90.+4. Kavalová), Sonntagová, Bužková (67. Ondrušová) - Nepokojová, L. Martínková, Stárová (78. Křivská)
Komentář trenéra Martina Masaryka: "Zápas byl nervózní, domácí hráčky nám znepříjemňovaly každou minutu na hřišti. Své hráčky jsem připravoval na to, abychom zápas zvládli v hlavách. Abychom neřešili rozhodčí, ale to, co chceme na hřišti dokázat. Jsme velmi rádi, že se nám podařilo vyhrát oba zápasy a postoupit mezi 16 nejlepších v Evropě. Je to pro nás sen, který potlačuje dále. Osobně se mi ani nesnilo, že za tak krátký čas od mého příchodu do Sparty dokážeme udělat takové výsledky. Když jsem před pěti měsíci trénoval na Slovensku, se Slovanem Bratislava jsme hrávali kvalifikační turnaje. Hlavní fáze Ligy mistryň má však ještě jinačí atmosféru. Od začátku jsem věřil mým děvčatům, že Glasgow, i když je to nasazený tým, je hratelný soupeř. Ochotou pracovat jedna za druhou se nám to podařilo zvládnout. Děkuji děvčatům a všem lidem v realizačním týmu za odvedenou práci."

Další novinky