The Capitals: EU není připravena na dobré vztahy s Ruskem, Chorvatsko ale ano, říká Lavrov

© EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / HANDOUT

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


BALKÁN

ZÁHŘEB

Dobré vztahy Chorvatska s Ruskem. „EU ještě není připravena na dobré vztahy s Ruskem, Chorvatsko ale ano,“ prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po setkání se svým chorvatským protějškem Godanem Grlićem Radmanem. Ten považuje setkání za impuls k pokračování v pozitivních bilaterálních vztazích. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

LUBLAŇ

Křetinského EP Holding koupil podíl ve slovinských dráhách. Slovinské železnice podepsaly dohodu o spolupráci s EP Holdingem Daniela Křetinského. Ten se nově stane vlastníkem 49% podílu nákladní divize společnosti Slovinská železnice-Tovorni Promet. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

SOFIE

Bulharské finance pro severomakedonská média. Bulharská vláda poskytne severomakedonskému zpravodajskému webu 31 tisíc eur, aby „informoval o demokratických reformách a jednáních o členství Severní Makedonie v EU“. Peníze jsou vyčleněny z fondu bulharského ministerstva zahraničí, který jinak poskytuje prostředky na oficiální rozvojovou a humanitární pomoc. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

BUKUREŠŤ

Orban opět premiérem? Rumunské středopravicové strany se stále nedohodly na jméně nového premiéra. Strana PNL (EPP) navrhuje na premiérský post stávajícího ministra financí Florina Cîțu, ze hry venku ale není ani dosavadní premiér Ludovic Orban. Koaliční partneři z USR PLUS (Renew) s tím však nesouhlasí. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)


ZÁPAD

BERLÍN

Očkování v Německu odstartuje 27. prosince. Konference ministrů zdravotnictví spolkových zemí plánuje zahájit očkování občanů 27. prosince. Oznámil to federální ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU). (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

PAŘÍŽ

Francouzská strategie na proočkování populace bude brzy spuštěna. „První dávky očkování by ve Francii mohly být dostupné nejdříve v posledním prosincovém týdnu, naplno se očkování rozjede na počátku ledna,“ uvedl francouzský premiér Jean Castex, který představil vládní strategii očkování Národnímu shromáždění. (Louise Rozès Moscovenko| EURACTIV.fr)

VÍDEŇ

Rakousko poskytne první vakcíny ještě před koncem roku. Prvních 10 000 vakcín aplikuje rakouská vláda ještě před koncem roku, uvedl vysoce postavený úředník na ministerstvu zdravotnictví. Vakcína společnosti Pfizer/BioNTech, která by měla být do země dodána mezi 23. a 28. prosincem, bude nejdříve poskytnuta obyvatelům pečovatelských domů ve Vídni. Pokud jde o zbytek populace, kromě rizikových skupin budou mít Rakušané přístup k vakcíně až ve druhém čtvrtletí roku 2021. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)


SEVER

HELSINKY

Ve Finsku roste euroskepticismus. Zatímco 38 % Finů odmítá účast své země na novém unijním fondu obnovy ve výši 750 miliard eur, téměř polovina Finů (49 %) si myslí, že finský vliv na dění v EU je téměř zanedbatelný. S výsledky přišel průzkum Finského obchodního a politického fóra (EVA). Navzdory tomuto trendu však 50 % Finů i nadále členství země v EU vnímá pozitivně. Cestu Británie by v tuto chvíli zvolilo 24 % z nich. Na druhou stranu, podpora unijního členství ve Finsku během jednoho roku klesla o celých 10 procentních bodů. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

VILNIUS

Koronavirus: Litva je nejvíce zasaženou zemí na světě. Litva byla v posledních sedmi dnech koronavirem nejhůře zasaženou zemí na světě. Denní průměr nově nakažených se zde vystoupal na 97,4 případu na 100 000 obyvatel.

Litva začne vyšetřovat zločiny běloruské policie. Litva je první zemí, která zahájí vyšetřování zločinů proti lidskosti ze strany běloruské policie. Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská, která byla nucena uprchnout do Litvy, vyzvala evropské země, aby se k řízení připojily. (Benas Gerdžiūnas | LRT.lt/en)


JIH

ŘÍM

Itálie představila očkovací strategii. Italská vláda a místní regiony se dohodly na vakcinačním plánu, který má odstartovat v lednu a zahrne 1,8 milionu prvních dávek vakcíny společnosti Pfizer/BioNTech, které budou distribuovány regionálním úřadům.

Podle vládního plánu by v Itálii mělo být alespoň 1 500 distribučních míst. Aby bylo masivní očkování úspěšné, Itálie najme v rámci vakcinačního plánu celkem 20 000 nových doktorů a sester. (Alessandro Follis | EURACTIV.it)

MADRID

Protikoronavirová opatření během vánočních svátků. Španělský socialistický premiér Pedro Sánchez oznámil včera v parlamentu, že zavede na období Vánoc přísnější protikoronavirová opatření. Počítá s tím, že virus bude útočit dál, vánočním svátkům navzdory. (EUROEFE)

LISABON

Rozdělování financí z fondu obnovy má začít do půl roku. Portugalský ministr zahraničí Augusto Santos Silva se domnívá, že první prostředky z unijního fondu obnovy by členské státy mohly získat v první polovině roku 2021. Portugalsko bude podle něj usilovat o to, aby na konci svého půlročního předsednictví, kterého se od ledna ujme, byly „všechny národní plány obnovy schváleny“. (Luísa Meireles and Maria de Deus Rodrigues, Lusa.pt)

ATHÉNY

Řecko startuje éru 5G sítí. Z výsledků středeční aukce pro širokopásmové frekvenční sítě 5G vyplynulo, že určitou část ze sítí nové generace si mezi sebou rozdělí tři hlavní mobilní společnosti – německá Cosmote, multinárodní Vodafone a společnost WIND. (Theodore Karaoulanis | Alexandros Fotiadis | EURACTIV.gr)


VISEGRÁD

VARŠAVA

Změna Istanbulské úmluvy. Polský Sejm přijal nadpoloviční většinou zákon, který částečně oddaluje Polsko od stávající podoby Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí, která je známá jako Istanbulská úmluva. Zákon umožňuje prezidentovi omezit stávající rozsah úmluvy. (Anna Wolska | EURACTIV.pl)

BUDAPEŠŤ

Člen bez práv. Frakce Evropské lidové strany (EPP) včera pozastavila veškerá práva europoslance maďarské strany Fidesz Tamáse Deutsche, který přirovnal předsedu Manfreda Webera ke gestapu. Deutsch tak nebude moci vystupovat na plénu EP v čase vyhrazeném frakci EPP, nebude se moci stát zpravodajem návrhu legislativy nebo zastupovat stranu v jistých věcech. Členem frakce ale zůstává. Pro tento krok hlasovalo 133 členů, šest bylo proti a tři se zdrželi. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Naštvaný Matovič. Protikoronavirová opatření, která budou na Slovensku platit během vánočních svátků, zahrnují řadu výjimek. Premiér Igor Matovič však s opatřeními nesouhlasí, a neúčastnil se proto ani tiskové konference. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář