Násobíme radost, říká ředitelka Koloběhu Říčany Eva Hazdrová Kopecká

14. leden 2021

Od listopadu 2019 funguje v Říčanech u Prahy nová příspěvková organizace Koloběh. Malý obchůdek na Masarykově náměstí, který funguje na principu „daruj-nakupuj-pomáhej“.

„Jestli máte doma třeba oblečení, které je vám už malé a nechcete ho vyhodit nebo nějakou věc, která by ještě někomu jinému mohla sloužit, doneste to k nám. Uděláte radost nejen sobě, ale taky pomůžete i mnoha dalším,“ říká ředitelka říčanského Koloběhu Eva Hazdrová Kopecká a dodává: „Za utržené peníze pak pomáháme potřebným, které vytipuje např. sociální odbor města. My samozřejmě jejich identitu neznáme, ale jejich příběhy ano. A ty vám kolikrát vhání slzy do očí.“

Tato příspěvková organizace města Říčany, která v listopadu oslavila první rok fungování, už věnovala pomoc za 800 tisíc korun. Pomáhá převážně sociálně slabým, nemajetným, handicapovaným nebo seniorům. Jednomu dítěti např. zaplatil Koloběh školní obědy, seniorovi uhlí na zimu, handicapované holčičce speciální podložky na lůžko, nemocné seniorce chodítko, při druhé vlně koronaviru teď na podzim víc než 20ti školákům notebooky a před vánočními svátky pomáhají utržené peníze s koupí dárků pro děti do nemajetných rodin.

„Lidé někdy nosí skutečné rarity nebo hodně drahé věci. Tak např. fén ze 70. let, který ale perfektně funguje! Nebo horolezeckou bundu v hodnotě 18 tisíc korun a letecké hodinky za 15 tisíc. Nejčastěji to jsou ale knížky, hračky, vybavení do domácnosti, dekorace a oblečení,“ popisuje darované věci zástupkyně ředitelky Martina Vavřincová.

Spustit audio