Ve Frýdku-Místku odvolali radního z ČSSD, pro hlasovala i část koalice

  11:20
Hned o dvě funkce přišel v několika dnech nyní už bývalý frýdecko-místecký radní Jiří Zaoral (ČSSD). Na středečním jednání jej zastupitelé za výrazného přispění koaličního hnutí ANO odvolali z postu radního.

Magistrát města Frýdek-Místek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Nelíbilo se jim, že současně zastával funkce ve vedení města a v dozorčí radě městské firmy Technické služby. Zároveň byl předsedou frýdecko-místeckého volejbalového klubu Sokol, který od města i Technických služeb získával dotace či peníze za reklamu.

Z dozorčí rady Technických služeb jej vedení města sice odvolalo ještě před začátkem jednání zastupitelstva, ale ani to většině zastupitelů nestačilo. Mimo jiné i proto, že jej rada města obratem jmenovala do dozorčí rady dalšího městského podniku – Sportplexu.

„Nejsem v žádném střetu zájmů a nikdy jsem nebyl. Mrzí mě to. Pro sport dělám spoustu let, nic jiného v tom nikdo hledat nemůže,“ komentoval své odvolání Jiří Zaoral.

Přístup hnutí ANO coby koaličního partnera, které bylo hlavním iniciátorem odvolání, jej překvapil.

„Ale taková je naše koalice. Vůbec nevím, proč se tak zachovali. Alespoň teď budu mít více času a trochu si odpočinu,“ dodal.

Pro frýdecko-místeckou koalici je odvolání radního další ranou. Hnutí ANO v ní totiž v posledních měsících přišlo o několik členů a koalice tím teoreticky o většinu hlasů v zastupitelstvu. Ty potřebné jí za tichého přihlížení třetího koaličního člena zastupitelů KDU-ČSL dodávají částečně i komunisté.

Potřebná většina pro hlasování v zastupitelstvu činí ve Frýdku-Místku 22 hlasů, pro odvolání radního Zaorala hlasovalo 23 zastupitelů. Proti odvolání hlasovali členové ČSSD a KSČM, zastupitelé KDU-ČSL se hlasování vyhnuli.

Autor: