Plzeň: Vzduch ve 25. základní škole čistí nanotechnologie

20.12.2020 14:00

Vzduch ve dvou učebnách 25. základní školy v plzeňské Chválenické ulici čistí nanočističky. Zakoupilo je město Plzeň a ve středu 16. prosince si zařízení, které je mimo jiné schopné likvidovat viry, prohlédli radní města Plzně pro oblast školství Lucie Kantorová a radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola. Provedla je ředitelka školy Eliška Syřínková.

Plzeň: Vzduch ve 25. základní škole čistí nanotechnologie
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Nanočističky jsme umístili do dvou počítačových učeben, kde se žáci nejvíce střídají, a navíc klima v těchto místnostech ovlivňují i monitory, které zahřívají vzduch. Věříme, že nám nanočističky budou dobře sloužit,“ uvedla ředitelka školy Eliška Syřínková a podotkla, že nanočističky se dají použít i jako magnetické tabule.

„Žáci mohou ve třídách díky nanočističkám lépe dýchat. Dokáží totiž likvidovat viry a tím snížit riziko nákazy,“ připomněla radní Lucie Kantorová a dodala, že nanočističky, které město Plzeň zakoupilo prostřednictvím Odboru sportu, Smart Cities a podpory podnikání Magistrátu města Plzně jsou už také v některých mateřských školách, konkrétně ve 37. a 38. MŠ a také v 63. MŠ, která si však jejich nákup hradila ze svého rozpočtu. „Každý rok bychom rádi zakoupili několik nanočističek pro další plzeňské mateřské a základní školy,“ uvedla Lucie Kantorová. Letos město na nákup pěti nanočističek věnovalo 59 tisíc korun.

Radní Vlastimil Gola vysvětlil, že zakoupené nanočističky jsou téměř bezúdržbové a fungují bez výměny katody v nepřetržitém provozu dva roky. „Nanočističky ničí viry zářením. Prošly opakovaným testováním v ústavu klinické mikrobiologie Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové,“ upozornil Vlastimil Gola. „Osazení učeben nanočističkami dobře doplňuje náš předchozí projekt, kterého se 25. základní škola také účastní, a to je měření koncentrace CO2 ve třídách. Měřící jednotky se světelnou signalizací informují, jaká je koncentrace CO2 v učebně. Díky včasné signalizaci mohou pedagogové lépe ‚bojovat‘ s vydýchaným vzduchem, častěji větrají a tím podmínky výuky zlepšují,“ vysvětlil Vlastimil Gola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.