Přípravy na Hry 10. letní olympiády dětí a mládeže České republiky pokračují v plném tempu

21.12.2020 Dušan Vystavěl

Přípravy na Hry 10. letní olympiády dětí a mládeže České republiky pokračují v plném tempu

AKTUALIZACE: ODM 2021 se přesouvá na rok 2022

Ve dnech od 27. 6. do 1. 7. 2021 by se měla v Olomouci uskutečnit v pořadí již 10. Olympiáda dětí a mládeže ČR a opět (již pošesté) budou na programu i soutěže v orientačním běhu. 

Program soutěží orienťáku bude tradiční a bude obsahovat 3 medailové závody. Začneme závodem ve sprintu, který je naplánován hned na pondělní (28. 6.) dopoledne, vybíhat a dobíhat se bude na atletický stadion, a tratě tudíž budou situovány do jeho okolí. Tento závod by měl být přenášen přímým přenosem České televize. Režisér by měl mít k dispozici 8kamerový přenosový vůz, diváci si budou moci užít i skvělé záběry běhajícího kameramana Radka Dufka.

Hned další den bude na programu závod na krátké trati. Všech 140 účastníků se přesune do okolí nejrozlehlejšího moravského hradu Helfštýna, kde budou bojovat o tituly ve zdejším mapově i fyzicky náročném terénu. Středa 30. června bude volným dnem, závodníci a vedoucí všech krajů budou mít možnost zhlédnout ostatní sporty a zafandit kolegům a kamarádům ze svých krajských týmů. Reprezentanti Olomouckého kraje si budou moci odskočit do školy pro vysvědčení... Ve čtvrtek 1. července pak bude na programu finále soutěží – závod smíšených sprintových štafet, který proběhne ve zbrusu nově zmapovaném prostoru na sídlišti Tabulový vrch, předávkové území by mělo být v nádherném parku Malého prince.

K uspořádání závodů v orienťáku by měla být potřeba zhruba 40 pořadatelů - přihláškový systém pro dobrovolníky by měl být spuštěn od cca 10. ledna. K osvědčené dvojici hlavních pořadatelů Jindřicha Smičky a Dušana Vystavěla se tentokrát přidá i předseda Olomouckého krajského svazu orientačních sportů Marek Otruba, který bude i spíkrem všech závodů. Mapy zpracovává dvojice Zdeněk Rajnošek a Zdeněk Janů, stavitelé tratí budou Jirka Otrusina, Jakub Zimmermann a Ondřej Vystavěl.

„Jako místopředsedu ČSOS mě samozřejmě velmi těší, že orientační běh je již pevně začleněn do programu dětských olympiád a také jsem rád, že se opět vracíme do Olomouce, kde jsme s orienťákem v roce 2011 začínali. Všechny naše krajské svazy mají již dlouhodobě pevně daná nominační kritéria a v průběhu všech ročníků se ještě nestalo, že by některý z krajů soutěž neobsadil. ČSOS má také ve svém rozpočtu vyhrazenu částku, kterou poskytuje svým krajským svazům na přípravu,“ říká Ivan Matějů, který na ODM plní též funkci národního koordinátora.

A s desetiletým výročím vstupu orienťáku na českou olympijskou půdu by měl být spojen i jeden slavnostní okamžik. „Říkali jsme si, že by bylo vhodné abychom tohoto výročí a návratu do Olomouce využili a pozvali všech 8 individuálních vítězů z roku 2011 ke krátkému setkání,“ nastiňuje plány pořadatelů hlavní rozhodčí Jindra Smička. A vzpomínáte, kdo tvořil tuto osmičku? Hanka Fukalová, Karolína (Kamenická) Šiková, Kateřina Janovská, Tereza Nováková, Ondra Vystavěl, Vojta Illner, Tomáš Křivda a Štěpán Mudrák. „Velice potěšitelné je, že všichni tito vítězové jsou stále registrování v našem svazu jako závodníci, všichni – byť na různé úrovni – orienťák stále běhají. A Tomáš Křivda dokonce patří k největším adeptům startu v reprezentačním dresu na Mistrovství světa 2021, které se uskuteční počátkem července v Doksech a na Liberecku,“ dodává Ivan Matějů.  


« zpět