Test oranžových vín: Neobyčejná různorodost vzhledu i aromat

Na konec podivného roku 2020 jsme naplánovali ojedinělý degustační test. Rozhodli jsme se pro slepé hodnocení oranžových vín bez ohledu na odrůdu a technologii výroby. Den byl nakonec plný zajímavých a různorodých vín, která od porotců dostala vysoké body.

Souhrnné foto všech vzorků z prosincového testu oranžových vín

Široké zastoupení odrůd

Naším hlavním cílem bylo představit oranžová vína v co nejširším spektru odrůd, v jakém jsou u nás k dostání. Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský se nakonec mezi vzorky objevily dvakrát, třikrát pak šlo o cuvée více odrůd. Zároveň jsme nechtěli, aby v testu figurovala vína oranžová pouze na základě barvy, ale také ta s větší délkou macerace. Nejkratší použitá macerace byla dvoutýdenní, nejdelší pak celých 12 měsíců.

Už tak moc jsme nehleděli na původ vín, kde nakonec mělo převahu Mikulovsko se šesti vzorky nad Velkopavlovickem se čtyřmi. Sestavu doplnila dvě vína z Čech (z obou podoblastí) a jedno ze Slovácka. Ročníkově to byla ještě jednoznačnější záležitost, protože sedm vín bylo z ročníku 2018, pouze jedno bylo z nejmladšího ročníku 2019. V souvislosti s dotazem jednoho z porotců ještě musím konstatovat, že většinu vzorků patřila vinařství, která bychom mohli označit jako konvenční. Nicméně dost z nich už biologický či biodynamický režim hospodaření zavádí, a tak bychom si u nich nebyli označením za konvenční zcela jistí.

Slepá porota se stobodovkou

Porota se sešla v počtu osmi odvážných a jedním z členů bylprofesionální vinař, který už má zkušenosti i s výrobou oranžového vína (ale v testu zahrnuto nebylo). Vína jsme otevírali zhruba dvě hodiny před jejich servisem, některá prošla ještě dekantací v karafě. Byla podávána při lehce vyšší teplotě kolem 13 stupňů s čerstvě promíchanými kaly do sklenic Stölzle Experience „naslepo" a degustátoři měli informaci pouze o ročníku sklizně.

K bodovému hodnocení jsme použili klasickou nezjednodušenou stobodovou tabulku. Z bodového hodnocení od jednotlivých degustátorů jsme po škrtnutí nejvyšší a nejnižší hodnoty vypočítali průměr. Jejich ohlasy na jednotlivá vína jsme shrnuli do uvedeného popisu, který místy doplňuje můj osobní komentář. I tentokrát jsme některá vína dohledali ve výsledcích profesionálních soutěží či publikací, které také pro srovnání uvádíme.

Seznam vzorků dle pořadí při degustaci

Oranžáda Rulandské šedé 2018 zemské víno, Vinné sklepy Kutná Hora 3. místo degustace
Cuvée Johana košer 2016 zemské víno, České vinařství Chrámce
Oranžové víno Veltlínské zelené 2018 zemské víno, Vinařství Rauš 2. místo degustace
Veltlínské zelené 2017 zemské víno, Vína Herzánovi
Odměry 2017 zemské víno, Richard Stávek
Palašák 2017 zemské víno, Syfany
Ryzlink rýnský Orange 2018 zemské víno, Sklep padesátosm
Ryzlink Alternative 2016 zemské víno, Juřeník & Žďárský • vítěz degustace
Chardonnay kamenina 2018 zemské víno, Vinařství Aurora
Hibernal 2018 zemské víno, Víno Hruška
Amfora 2019 zemské víno, Vína Herzánovi
Orange Wine 2018 zemské víno, Ing. Jiří Kopeček
Tramín červený kvevri 2018 zemské víno, Vican rodinné vinařství

Rulandské šedé 2018 od B\V vinařství, které jsme vybrali jako kalibrační vzorek, se ukázalo být jako velmi slušným a na úvod možná až příliš výrazným vínem, které by si snadno mohlo myslet i na dobré pořadí v soutěži. Takto alespoň připravilo hodnotitele na tvrdou práci a obdrželo zasloužených 85,6 bodů.

Rulandské šedé 2017 Vinné sklepy Kutná Hora

Oranžáda Rulandské šedé 2018 zemské víno, Vinné sklepy Kutná Hora

Soutěžní sekci jsme zahájili čistými (rozumějte bez kalů) vzorky z nearomatických odrůd s méně výraznými tříslovinami. Trochu nezvykle zrovna nejsladším vínem, ale ze stejné odrůdy jako vzorek kalibrační. Macerace u něj probíhala dva měsíce v kádi, následně si ještě poleželo v dřevěném sudu i kvevri.

Velmi čiré víno s hezkou sytější měděnou barvou bylo jedno z vín dekantovaných, přesto byla zpočátku vůně ještě uzavřená. Osmělovala se do květin a koktejlové třešně, ale později se ustálila dle porotců do projevů bylin, čaje, meruňkové pecky a sušeného ovoce. V chuti byla sladkost patrná, ale výborně vyvážená příjemnými taniny a také jemnou slaností v delší dochuti. Díky nižší kyselince už víno působilo dospěle a zrale.

Překvapením bylo jak víno samotné, tak i hodnocení porotců, kteří začali „ostrou" degustaci vskutku vysokými známkami, na kterých se navíc celkem výrazně shodli. Průměr na 88 bodů znamenal nakonec třetí místo v degustaci. Takto vysoko zatím ještě toto víno nebylo, na Králi vín se krčilo až na 82,8 bodech. Zato soutěž Co chutná mladým se nám velmi přiblížila (87,7 bodů) a to tam toto Rulandské šedé soutěžilo mezi konvenčními bílými víny.

Cuvée Johana 2016 České vinařství Chrámce

Cuvée Johana košer 2016 zemské víno, České vinařství Chrámce

Pokračování obstaralo další víno z Čech, tentokrát z litoměřické podoblasti, konkrétně z Mostu. Cuvée obsahovalo hrozny Chardonnay a Ryzlinku rýnského, které byly macerovány tři měsíce v nerezovém tanku.

Opět průzračné víno, ovšem toto mělo meruňkovou barvu. Ani jemu nepomohla dekantace a zprvu se uvedlo až živočišnou stránkou. Posléze degustátoři ve vůni jmenovali především sladké vjemy včelího vosku, bylinných sirupů a perníkového koření či zázvoru. Závěr už byl lehce nazrálý. S tím korespondovala i chuť, už dost uhlazená a podstatně lehčí, s jemnou tříslovinou a hořčinkou v kratší dochuti.

Druhý zástupce Čech už tolik nepřesvědčil, dostal se jen nad 84 bodů. Převládl názor, že víno je již za svým vrcholem, čemuž nasvědčuje i má dobrá zkušenost s ním stará téměř přesně rok. Teď už mu chybí kyselinka a nepříliš vysoký obsah alkoholu jej asi dlouho neudrží ve formě. Pokud čeká ve vašem archivu, na základě této lahve bych doporučil spotřebu co nejdříve.

Veltlínské zelené 2018 Rauš

Oranžové víno Veltlínské zelené 2018 zemské víno, Vinařství Rauš

Od třetího vzorku už byl náš srovnávací test čistě moravskou záležitostí. Vinařství Rauš se svými kvevri víny často boduje v soutěži Král vín a my jsme zvolili veltlín, který byl loni právě na ní vysoce hodnocen. Půlroční macerace probíhala v amfoře kvevri, hotové víno si ještě poleželo dva měsíce v dřevěném sudu.

Velmi vysoká barva pampeliškového medu byla díky filtraci opět zcela čistá. Vůně dala tušit velmi vyzrálou surovinu i dotek sudu. Hodnotitelé nejčastěji zmiňovali karamel, vanilku, oříškové kapučíno, ale také šalvějový sirup. Opravdu široká harmonická chuť oplývá výraznou, ale přitom nerušící tříslovinou. Dlouhá dochuť snoubí jak tóny čaje a bylin, tak také pomerančové kůry a koření.

Víno vysloveně padlo všem do noty, porotci se na známkách opět nebývale shodli. Jeho komplexní projev jej s 88,2 body katapultoval až na druhé místo degustace. Naše body ještě o něco zaostaly za zmiňovaným loňským výsledkem v Králi vín, kde mu byla udělena velká zlatá medaile za 90 bodů. Jde o těžší typ oranžového vína s vyšším alkoholem a nižší kyselinkou, které by ale ještě mělo i díky vyšším tříslovinám vydržet.

Veltlínské zelené 2017 Vína Herzánovi

Veltlínské zelené 2017 zemské víno, Vína Herzánovi

Hned následovalo druhé Veltlínské zelené z kvevri. Tentokrát z Velkopavlovicka od vinařství Herzánovi. Víno neslo o rok starší ročník a prodělalo delší ležení. Jak na slupkách v kvevri (devět měsíců), tak posléze na sudu (deset měsíců).

Poprvé bylo patrné, že se jedná o nefiltrované víno – nebylo úplně čisté, ale to je v této kategorii zcela v pořádku. Vůně byla těžší a ne tak sladká jako u předchozího veltlínu. Degustátoři si poznamenávali čaj, šípky, pomeranč, koření a dřevo. Chuť překvapila velmi výraznou čajovou tříslovinou a především bujnou kyselinkou, kvůli které někteří tipovali Ryzlink rýnský. Příjemně bylinkově slaný závěr dotvářel velmi povedenou kompozici.

U tohoto vína se se svým názorem porotci rozcházeli nejvíce, zejména když jej porovnávali s vzorkem předchozím (a to ještě netušili, že jde o stejnou odrůdu). Jedni jej shledávali velice zábavným a komplexním, dostalo dokonce jednu devadesátku a u jednoho degustátora zvítězilo. Druhá část považovala předchozí vzorek za vyváženější a zde je rušila jak tříslovina, tak i kyselinka. S průměrem 87,4 bodů to nakonec na stupně vítězů nestačilo a zařadilo se na čtvrté místo. Víno spíše pro zkušenější vínomilce, které je nezklame.

Odměry 2017 Richard Stávek

Odměry 2017 zemské víno, Richard Stávek

Když jsme si říkali, který vinař by rozhodně neměl na degustaci oranžových vín bez ohledu na cenu lahve chybět, jako první nás napadl Richard Stávek. Vzhledem k tomu, že víno s názvem tratě Odměry je založeno Rulandském bílém, přesně se nám sem hodilo.

Víno evidentně nefiltrované a se světlou, až svítivě oranžovou barvou. Vůně nejprve hodnotitele přivedla na květiny, převážně narcisy, až posléze se objevovaly citrusy (mandarinky) a meruňky. Pokračovalo přes lehce čajový až zemitý profil k akátu a surovému dřevu. Velmi bujará kyselinka s jemně těkavým profilem dávala tušit, že je víno ještě příliš mladé, ale díky ní se velmi dobře pilo. Tříslovina byla tak akorát.

Převládl názor, že je ještě na otevření tohoto vína brzo nebo by se mělo doprovodit nějakým pokrmem. Jako samostatný soutěžní vzorek si vysloužilo 85,6 bodů. Určitě bychom jej nedoporučovali vínomilcům, kteří s oranžovými víny teprve začínají, ale na rozšíření obzorů těm zkušenějším určitě ano.

Palašák 2017 Syfany

Palašák 2017 zemské víno, Syfany

Dnes už zažité spojení Pálavy a Ryzlinku vlašského z vinařství Syfany mělo být přechodem k výraznějším a aromatičtějším vínům. Macerace probíhala čtyři týdny v kádi, hotové víno se ještě osm měsíců harmonizovalo v akátovém sudu.

Ve skleničce je opět evidentně nefiltrované víno, barva zlatooranžová. Výrazná a příjemná vůně ukazuje porotcům zprvu zejména citrusové ovoce (mandarinku), později sládne do meruňkové marmelády. Někteří vnímají jehličí a bylinnou linku (meduňka, lékořice). Velmi příjemně pitelné víno mělo dobře zakomponovanou tříslovinu a svěží projev, v dochuti lehce patrnou hořčinku.

Všichni se shodli, že toto je oranžové víno na běžné popíjení, které by je plně uspokojilo, ale nejedná se o nějak výrazně vrstevnatý a bohatý vzorek. Známka se proto vyšplhala „jen" těsně pod 86 bodů. I tak ale, myslím, slušný výsledek a hlavně je to stále ještě velmi živé víno staršího ročníku.

Ryzlink rýnský 2018 Sklep padesátosm

Ryzlink rýnský Orange 2018 zemské víno, Sklep padesátosm

Ryzlinky rýnské se u nás tak často v oranžovém provedení neobjevují, my jsme zařadili hned dva. První z pavlovského mikrovinařství Sklep padesátosm. Ten si pobyl dva měsíce v kádi na slupkách, poté ještě hotové víno zrálo v dřevěném sudu.

Nefiltrované víno s barvou velmi podobnou předchozímu vzorku, zde byl ale odstín více posunutý do oranžova. Také u něj jmenovali degustátoři ve vůni citrusy a meruňky, navíc byl ale celkem výraznější zemitý tón. V chuti dobrá harmonie kyselinky a třísloviny a celkem dlouhá dochuť, ovšem i zde je patrná zemitost až zelenost.

Téměř jednohlasná shoda na známce 85 bodů a trochu povzdech nad zeleností, která jinak pěkně tělnatému vínu ublížila. Je zvláštní, že při otevření lahve jsem ji nijak nevnímal, „vylezla" až po dekantaci a dvou hodinách odpočinku. Určitě doporučuji víno pít při vyšší teplotě, působilo pak harmoničtějším dojmem.

Ryzlink alternative 2016 Juřeník & Žďárský

Ryzlink Alternative 2016 zemské víno, Juřeník & Žďárský

Druhý Ryzlink rýnský měl také svůj původ na Mikulovsku, konkrétně na známé vinici Sonberk. Ve vinařství Juřeník & Žďárský v Uherském Brodě jej macerovali po dobu 12 měsíců v dubovém sudu.

Víno bylo zcela nefiltrované a zdaleka nejkalnější z celé testované sady. Velmi příjemná svěží vůně přinášela porotcům převážně ovocné vjemy – citrusy či broskový džem. Čím dál více byl patrný i dřevěný sud, který vše objímal jemným krémově vanilkovým aroma. V chuti překvapilo neuvěřitelnou šťavnatostí a svěžestí, až úctyhodnou na nejstarší ročník v degustaci. Ovocnost se zde pěkně snoubila s výraznou tříslovinou a hodně dlouhou dochutí ovlivněnou dřevěným sudem. Nebýt trochy znatelných „čajových" tříslovin, které byly zvýrazněny přítomnými kaly, při zakrytých očích bychom asi ani oranžové víno nehádali.

Pět hlasů jej jednoznačně určilo za vítěze degustace, shoda byla i na bodovém ohodnocení na rovných 90 bodech. A nebyli jsme tím daleko od dvou dalších výsledků z oficiálních soutěží. Z Prague Wine Trophy 2018 má na kontě 89 bodů, z Krále vín stejného roku pak 87 bodů. Na rozdíl od ročníkového kolegy z Chrámců jde stále o víno celkem mladistvé a určitě ještě v kondici vydrží.

Chardonnay 2018 Aurora

Chardonnay kamenina 2018 zemské víno, Vinařství Aurora

Oranžové Chardonnay je spíše okrajovou záležitostí, proto jsme po vítězství ve své kategorii na Králi vín po šardonce od Aurory rychle sáhli. Ta trávila sedm měsíců v kamenině ležením nejen na slupkách, ale také 15 procentech třapin.

Velmi výrazná vůně byla pro oranžové víno až nepřirozená. Kromě jemného náznaku „tradičních" pomerančů převládaly především stopy po žlutém kompotovaném ovoci, broskvích či mangu. Později se podle degustátorů přidává i zajímavé koření, smůla a jehličí. V chuti působí velmi harmonicky s vyváženou tříslovinou a přitažlivý je delší slaný závěr.

Po pozdějším šampionu to měla šardonka těžké, působila mnohem uhlazenějším dojmem, a tedy porotu tolik nezaujala. Na druhou stranu byla i celkem široce přístupná a příjemně aromatická. Konečná známka 86,4 bodů je po letošním vítězství v Králi vín (91,6 bodů) trochu zklamáním, ale i ona dokládá, že je to slušné víno hodné pozornosti.

Hibernal 2018 Víno Hruška

Hibernal 2018 zemské víno, Víno Hruška

Zařazení tohoto vína nešlo odolat, oranžovou variantu Hibernalu jsme totiž potkali úplně poprvé. Dle popisu na lahvi probíhala macerace dva týdny a další tři měsíce ještě víno leželo v dřevěném sudu.

Barva byla jen mírně vyšší než u bílého vína, a tak klasické oranžové v ničem nepřipomínala. Náznaky nebyly ani ve vůni, která naopak dle hodnotitelů nesla jednoznačné znaky odrůdy a to zejména zpočátku ty méně příjemné. I po dekantaci se totiž uvedla klasickým „kočičincem" a masovým vývarem, kvasnicemi, až posléze se objevily náznaky černého rybízu. Pocitově lehce nasládlé s ovocnou chutí, ale také úplně bez třísloviny a spíše s kratší dochutí.

Asi by se toto víno jinak hodnotilo mezi konvenčními bílými víny (zvláště stejné odrůdy), ale jako víno oranžové vůbec neuspělo. Neodpovídala tomu ani barva, ani chuťový profil vína. Proto jej porota jednomyslně odsoudila na poslední místo a bodový průměr se nedostal přes 80 bodů. Letos soutěžilo mezi konvenčními víny v Národní soutěži vín a na podoblasti dostalo slušných 85 bodů. Podle pojmenování „Orange wine" na jeho vinětě jsme ale čekali zcela něco jiného.

Amfora 2019 Vína Herzánovi

Amfora 2019 zemské víno, Vína Herzánovi

Přitažlivá kombinace 80 % Pálavy a 20 % Tramínu z kobylského vinařství rodiny Herzánových trávila devět měsíců v klasické gruzínské nádobě kvevri zakopané v zemi. My jsme jej před degustací nedekantovali, pouze s dostatečným předstihem otevřeli.

Nefiltrované víno mělo lehce karamelové odlesky. Degustátoři vysoce hodnotili především jeho přitažlivou až opojnou vůni kandovaných pomerančů, čajové růže, kořenitosti a velmi jemné zemitosti. V chuti byl znát velmi mladý ročník, bylo svěží, hravé, s ještě lehce tvrdší tříslovinou.

Výsledkově se zařadilo mezi ta úspěšnější vína s bodovým průměrem mezi 86 a 87 body. Ocenit musíme jeho vitalitu a zábavnost, naopak ještě lehce schází komplexnost. Pro běžnou konzumaci v momentě, kdy máte náladu na aromatičtější oranžové víno, je ale ideální.

Orange Wine 2018 Jiří Kopeček

Orange Wine 2018 zemské víno, Ing. Jiří Kopeček

Pan Kopeček se svým oranžovým vínem letos už poněkolikáté ťukal na brány Salonu vín. Při naší letní návštěvě ve vinařství se zdálo, že ročník 2018 je na to ještě příliš mladý, ale už dokázal i výrazně bodovat. Hrozny jsou z odrůdy Pálava pěstované v biorežimu, macerace probíhala 12 měsíců v dubovém sudu. Posléze ještě leželo dalších 10 měsíců v nerezové nádobě.

Po Ryzlinku rýnském Juřeníka & Žďárského druhé nejkalnější víno degustace. Potřebuje se ve skleničce hodně nadechnout. Hodnotitelé nejprve vnímali slanost a zemitost, posléze se už ale přidávala sladká pomerančová kůra, med, byliny, čajová růže či koření a aromatika se podstatně čistila. Chuť je příjemně šťavnatá s patrným tříslem a opravdu dlouhou dochutí, ve které je lehce cítit vyšší obsah alkoholu.

Vícevrstevnaté víno to s líbivější „Amforou" prohrálo hlavně v aromatice, jinak už působí komplexnějším a dospělejším dojmem. Zaostalo za ní celkově ale o dvě desetiny. V publikaci Nejlepší vína ČR 2020–2021 porotci body nešetřili a obdrželo jich zde 92. Já jsem z něj měl mnohem lepší pocit než v létě (tehdy jsem měl ale jen „spodek" lahve), přesto by si určitě zasloužilo ještě nějakou chvíli uležet na lahvi a v klidu vychutnat třeba příští rok.

Tramín červený 2018 Vican

Tramín červený kvevri 2018 zemské víno, Vican rodinné vinařství

Tramín je spolu s Rulandským šedým asi nejčastěji zpracovávaná odrůda v segmentu oranžových vín. Když jsme volili producenta, chtěli jsme srovnat výsledky ze soutěží, a tak naše volba padla na úspěšný Tramín od Vicanů. Šestiměsíční macerace s 20 % třapin v hliněné kvevri byla ještě následována dalším ležením hotového vína v kvevri.

Opět evidentně nefiltrované víno mělo o něco nižší barvu než předchozí vzorky. Navnadilo porotce velmi sladkou vůní ovocných kompotů s kořením a hrozinkami či vánočního pečiva. Mohutná nasládlá kořenitá chuť je krásně čistá a dlouhá. Víno působí těžším, ale zároveň velmi šarmantním dojmem.

Hodnocení zde bylo v celkem malém rozptylu, přesto nakonec zůstalo těsně pod 87 body. Bylo to ale asi spíše otázkou lehké únavy, ze které by porotce vybudilo paradoxně spíše víno méně harmonické s vyšší kyselinkou nebo tříslovinou. Výsledek je tedy spíše blíže loňskému Králi vín (86 bodů) než letošním úspěchům – Král vín 2020 89,60 bodů, Nejlepší vína ČR 2020–2021 90 bodů, stejně jako časopis Wine & Degustation. Podle mě je aktuálně víno v nejlepší kondici a ideální k pití právě v této zimní sezoně.

Nejen sváteční pití

Oranžová vína jsou určitě velmi specifickou disciplínou. V našem testu jsme prokázali, že i opravdu dlouho macerovaná vína mohou být šířeji přístupná veřejnosti, a hlavně to, že máme v tuzemsku spoustu pěkných a dobře zvládnutých vín tohoto stylu. Samotné nás překvapila vysoká úroveň prakticky všech vzorků, vždyť jen ve dvou případech kleslo hodnocení pod 85 bodů.

Sami sebe jsme tak navnadili na další konzumaci oranžových vín. I když jsou většinou finančně náročnější než vína bílá, stojí za to si je jednou za čas dopřát. Třeba v období Vánoc, kdy se v jejich barvě budou krásně odrážet plameny svíček či světýlka na stromečku.

Komentáře (6 komentářů)

  • -Vicky-
    -Vicky-
    6. 1. 2021 12:02
  • JaroMír
    JaroMír
    6. 1. 2021 9:10
  • -Vicky-
    -Vicky-
    5. 1. 2021 17:41
  • JaroMír
    JaroMír
    5. 1. 2021 17:26
  • Tom
    Tom
    25. 12. 2020 20:14
  • Tycka
    Tycka
    25. 12. 2020 19:21

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 80081

Tip na víno ke koupi u vinaře

Tip na víno ke koupi u vinaře