FN Ostrava dnes první den očkovala vakcínou proti covidu-19

Autor: redakce | Zpravodaj |

Ostrava 29. prosince (ČTK) – Ostravská fakultní nemocnice má za sebou první den očkování proti covidu-19. Nemocnice má k dispozici 140 ampulí, tedy 700 dávek vakcíny, které v noci dorazily z Brna. První se nechávali očkovat zaměstnanci nemocnice, řekla ČTK mluvčí nemocnice Iva Piskalová. Dodala, že dnes podstoupilo vakcinaci přes 240 lidí.

Očkování začalo okolo 08:30. Prvním očkovaným byl přednosta Kliniky infekčního lékařství Luděk Rožnovský. „S očkováním jsem neotálel. Když denně vidíte, co koronavirus dokáže s lidským organismem udělat, tak se nemůžete rozhodnout jinak,“ uvedl Rožnovský po aplikaci vakcíny. Následovala jej vrchní sestra téže kliniky Šárka Kumorová a poté další lékaři a zdravotníci z oddělení, která pečují o pacienty s covidem.

„Máme čtyři očkovací místa, takže budeme očkovat, co to půjde,“ řekla Piskalová. Zdravotníci musejí dodržovat rozestupy a další hygienická opatření. Očkování bude pokračovat podle ní ve středu a ve čtvrtek, kdy by měly do Ostravy dorazit další vakcíny. Dosavadní dodávka je určena jen pro fakultní nemocnici. Zásilku, kterou nemocnice očekává 31. prosince, bude postupně převážet i do dalších nemocnic.

FNO při očkování postupuje podle seznamu priorit. Jsou v něm zdravotníci, kteří pracují s pacienty pozitivně testovanými na covid-19, tedy pracovníci z infekční kliniky, ARO či léčebny dlouhodobě nemocných. „Seznam se stále aktualizuje. V tuto chvíli je na něm asi 350 lidí,“ doplnila Piskalová.

Původně chtěly nemocnice v kraji zahájit očkování v pondělí, nedorazila ale vakcína. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) posléze prohlásil, že první dávka bude v kraji až 31. prosince. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale ještě v pondělí večer v televizi Nova uvedl, že v ostravské fakultní nemocnici se bude očkovat od úterního rána a do Ostravy se v noci převeze 840 dávek z Brna.

Firma Pfizer, která je se společností BioNTech výrobcem první očkovací látky schválené pro použití v Evropské unii, v pondělí uvedla, že dodávku do evropských států zpozdily potíže s logistikou.

Vondrák už dřív řekl, že nejdřív má být očkováno 17.000 zdravotníků a asi 10.000 pracovníků v sociálních službách. Pak by se měla začít očkovat veřejnost. Očkovat by se mělo hlavně v 17 nemocnicích v kraji.

Koronavirová situace v kraji je aktuálně nejhorší v zemi. Index protiepidemického systému PES je druhý den na 79 bodech, což je o osm bodů víc než republikový průměr. Podle takzvané chytré karantény se v kraji od počátku pandemie nakazilo 79.899 lidí. K neděli bylo v evidenci aktuálně 15.270 lidí s prokázanou nákazou.

vpl dvc sd dr