Na sociálních sítích se odehrává zajímavá diskuse, věnovaná letošnímu televiznímu silvestrovskému programu. Vzhledem k tomu, že bezkonkurenčně nejvíce diváků sledovalo kanály veřejnoprávní stanice, názory se soustředily především na ni. Mnoho z nich si však stěžuje na neustálé reprízování starých pořadů, tím spíše, že za tento „výprodej“ musí každý měsíc platit. Stále více se tak objevuje rozhořčení nad tím, že jiné placené kanály nabízejí za menší poplatek více.

-reklama-


Kritické ohlasy byly letos obzvláště pochopitelné. Kvůli všemožným vládním zákazům, kdy již není povoleno téměř nic, než zůstat doma, pokud možno sám, je tak televizní obrazovka skutečně jednou z mála možností, jak se zabavit, tím spíše v příšerném roce 2020. Přestože si už mnoho lidí sestavuje díky technickým možnostem a obrovské konkurenci stovek televizních stanic či streamovacích služeb svůj program podle svých představ, většina národa dosud takové možnosti ještě nemá.

Totální nula

Leckdo tak byl postaven před podobné dilema, jako před volbami a vybral si nikoliv to nejlepší, ale naopak to nejméně tristní, takže většinou zůstal u osvědčených pořadů, přičemž to nezřídka platilo o programové nabídce České televize. Jak je ale z různých názorů zřejmé, také její program dost často plnil (podobně jako na Vánoce), roli pouhé kulisy. Při srovnání s konkurencí napříč kanály nakonec někteří koncesionáři stejně dospěli k přesvědčení, že soukromé televizní stanice zatím té státní nesahají ani po kotníky a jako příklad uváděli „totální nulu“, televizi Barrandov. Jiní si zase pochvalovali, že skončily „trapné estrády“ televize Nova, což ovšem není tak zcela pravda, protože to, co Nova odvysílala sestříháním některých čísel z hudební show Tvoje tvář má známý hlas a jejich slepením nevkusnými scénkami, nelze označit jinak. Zcela zaslouženě se tak tato nepovedená estráda stala jedním z propadáků večera, když ji ve sledovanosti porazily pořady reprízované Českou televizí.

Překvapivý vítěz

Jedinou výjimkou se staly Silvestrovské televizní noviny TV Nova, což ovšem není nijak překvapivé, protože zpravodajské pořady u nás patří obvykle k těm nejsledovanějším. Navíc to ani v tomto případě nebyla žádná sláva, protože každoroční přebrepty a trapasy televizních moderátorů a herců nejsou kdovíjak zábavné. Nakonec si nejvíce diváků nenechalo ujít státní hymnu a novoroční přípitek na ČT1, avšak na rekord právě uplynulého roku 2020 to rozhodně nestačilo. Z ostatních pořadů poněkud překvapivě bodoval sestřih zábavné show „Do roka a do dna“ na ČT1, jenž tentokrát dokonce zastínil premiérové „Zázraky přírody“ a „Všechnopárty“.

Talkshow bez servítků

Celkový úspěch ČT byl ovšem nezasloužený, ne-li přímo nespravedlivý, protože  třeba televize Prima se snažila diváky pobavit něčím novým. Například silvestrovským speciálem své úspěšné talkshow „7 pádů Honzy Dědka“, v němž si herečka Eva Holubová s upřímností sobě vlastní pustila pusu na špacír a bez servítků prozradila, co si myslí o sexuální orientaci exprezidenta. Nelze přitom pochybovat, že si rozhovor poté přehrají tisíce zvědavých diváků. Dovoluji si odhadnout, že skutečnou hvězdou letošního Silvestra se tak dodatečně stane právě Eva Holubová.

-reklama-

Adéla Hofmanová
Adéla Hofmanová vystudovala žurnalistiku a věnuje se především kulturní publicistice. S webem TV guru externě spolupracuje od roku 2020 a za tu dobu publikovala téměř tisíc příspěvků, které si přečetlo přes padesát milionů čtenářů. Snaží se je upozorňovat na kvalitní televizní pořady a naopak si bere na paškál brak, které tuzemské i zahraniční kanály produkují stále víc.