Někdy herci stačila jen první pomoc na place. „Prostě se točilo, točilo, najednou se přerušilo, on šel vedle, píchnul si injekci a jelo se dál,“ vzpomínala představitelka jedné ze tří královských dcer Ivana Andrlová (60).

Svědkem Menšíkova záchvatu byl i Pavel Trávníček (70) během natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku (1973). „Píchnul jsem mu injekci, i když nejsem zdravotní sestra. On mě ale dirigoval, jak to mám dělat,“ prozradil po letech Popelčin princ.

Někdy byl na tom ale národem milovaný herec tak špatně, že musel z placu přímo do špitálu! „Ráno se kolikrát řeklo - musíme počkat na pana Menšíka, on byl přes noc v nemocnici. Tak jsme věděli, že to není vůbec žádná sranda,“ prozradila Saxana Petra Černocká (70), která se s ním setkala v pohádkové komedii Dívka na koštěti (1971). S dušností, bolestí a kolapsy se Menšík potýkal i při natáčení pohádky Jak se budí princezny, která vznikala ve stejném roce jako Princ a Večernice (1978).

Dva roky před smrtí se jeho plíce natolik zhoršily, že dokonce odmítl i roli v televizní pohádce Co takhle svatba, princi? (1986). „Jeho zdravotní stav před začátkem natáčení nebyl takový, aby roli, v níž se i šermuje, zvládl,“ prozradil po letech režisér Jiří Adamec (72). Postavu moudrého vychovatele Matěje, která mu byla psaná tak říkajíc na tělo, proto převzal zpěvák Karel Černoch (†64).

VIDEO: Herec Menšík má v Ivančicích bustu.

Vladimír Menšík, bez něhož se neobešly ani televizní Silvestry, zemřel 29. května 1988. „Jeho smrt jsem čekala, ale ne tak brzy. Krvácel z vředu a nemohl dýchat,“ popsala hercovy poslední hodiny jeho osobní lékařka MUDr. Zdena Lipárová.

Začátek jeho problémů s dýcháním prý odstartovalo přehnané pití alkoholu. „Když jsem chystal Rodáky, napsal jsem Menšíkovi nepříjemný dopis, aby nechal pití, že mám pro něj krásnou roli. A on skutečně na čas přestal! Jenže nahradil chlast cigaretami. Vykouřil jich sto denně. A to ho možná později zabilo...“ vyprávěl režisér Vojtěch Jasný (†93).

VIDEO: Jaký byl Menšík v soukromí? I když byl nemocný, chrlil vtipy!

Fotogalerie
36 fotografií