Victor Hugo: Ruy Blas

2. leden 2021

Romantickou tragédii o intrikách a lásce z prostředí španělského královského dvora poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Autor: Victor Hugo
Osoby a obsazení: Ruy Blas (Lukáš Hlavica), Don Salluste de Bazan (Ladislav Frej), španělská královna (Barbora Munzarová), Don César de Bazan (Ivan Řezáč), Casilda (Věra Slunéčková), Don Guritan (Bořivoj Navrátil), vévodkyně z Albukerku (Věra Kubánková), hrabě de Camporeal + markýz del Basto (Oldřich Vlach), Don Antonio Ubilla (Miloš Hlavica), Covadenga (Jaroslav Kepka), Don Manuel Arias (Jan Přeučil), markýz de Santa-Cruz (Stanislav Zindulka), Alkald (Martin Zahálka), hlasatel (Eduard Pavlíček), Alguacil (Petr Šplíchal)
Dramaturgie: a rozhlasová úprava: Jana Paterová
Překlad: Vladimír Mikeš
Hudba: Jiří Šlupka-Svěrák
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 2004

Španělský dvůr, kde intriky jen kvetou. Vysoce postavený šlechtic Don Saluste je královnou poslán do vyhnanství, protože svedl královninu oblíbenou komornou. Aby se Don Saluste královně pomstil, chytře využije podobnosti chudého studenta Ruy Blase s banditou Donem Césarem de Basin.

Dona Césara odklidí na galeje a Ruy Blase učiní svým sluhou a vydává ho za svého příbuzného. Naivní Ruy Blas se svěří Donu Salustovi se svojí láskou ke královně, kterou zná a miluje od dětství. Don Saluste pobízí Ruy Blase k tomu, aby si získal královnino srdce. To pro Ruy Blase není příliš velký problém, protože je to krásný muž a královna je obklopena samými starci, dvorními dámami a lhostejným králem.

Don Saluste nenápadně, za přispění svých přátel, pomáhá Ruy Blasovi k vysokému postavení a funkcím u dvora, aby v pravou chvíli odhalil jeho totožnost a způsobil jeho pád, kterým by strhl s sebou i královnu. Nicméně čas se krátí i Donu Salustovi.

autoři: Jana Paterová , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.