Předposlední díl SP cyklokrosařů opanovali Nizozemci

V nizozemském Hulstu oplatil Van der Poel porážku z Derdemonde Van Aertovi, druhé kariérní vítězství si připsala Denise Betsema, Češi bez bodů...  

Autor: Petr Hofik
Foto: @UCIcyclocross
Předposlední díl SP cyklokrosařů opanovali Nizozemci

 

Světový pohár pokračoval první lednovou neděli v nizozemském Hulstu, kde se konal čtvrtý závod pětidílného seriálu. Ten opanovali domácí závodníci, mezi ženami se teprve ze svého druhého vítězství v SP radovala Denise Betsema (Pauwels Sauzen Bingoal) a mezi muži to byl úřadující mistr světa Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix).

Z našich cyklokrosařů se představila pouze trojice reprezentantů – v kategorii žen Pavla Havlíková (KC Kooperativa Jablonec n.N.) a třiadvacítkářka Tereza Vaníčková (Ivar CZ - Author), mezi muži jen Michael Boroš (ČEZ Cykloteam Tábor). Ten dosáhl nejlepšího umístění, i když se připletl krátce po startu do pádu a nakonec byl tři kola před koncem z devětadvacátého místa odvolán. Podobný osud potkal i obě ženy – dvaatřicátá dojela se ztrátou dvou okruhů Pavla Havlíková a jednačtyřicátá Tereza Vaníčková dojela s mankem tří okruhů.

Kvůli covidovým opatřením přesunuli nizozemští pořadatelé trať letošního závodu, v minulých letech známého jako Vestingcross, mimo městskou část. Přímořský Hulst slavil premiéru v seriálu světového poháru. Podmínky byly na zdejší poměry tradiční – silný vítr a místy podmáčená bahnitá trať. Do sedmikolového závodu žen odstartovalo celkem 52 závodnic, mužů byl shodný počet, jejich závod se však odehrával v deseti okruzích.

Své druhé vítězství ve Světovém poháru v kariéře se po dvou letech dočkala Denise Betsema. A bylo naprosto zasloužené. Už ve druhém ze sedmi okruhů se odpoutala od svých soupeřek a svůj náskok neustále navyšovala. I díky nejrychlejšímu času na jeden okruh zvítězila s přehledem a dvaašedesáti vteřinovým náskokem.  

Vedoucí žena Světového poháru Lucinda Brand po horším startu zapnula ve druhém kole na vyšší obrátky a vydala se stíhat trio Betsema, Alvarado a Worst. To se jí podařilo v průběhu třetího kola a pak jezdila osamoceně po celý závod na druhém místě. To i přes dvě drobná zaváhání nakonec uhájila před dotírající mistryní světa Ceylin Del Carmen Alvarado a nadále vede průběžné vedení Světového poháru. Dominanci Nizozemek potvrdila čtvrtá Annemarie Worst.

Nejlepší z ne holandských závodnic skončila pátá Maďarka Kata Blanka Vas, která se po dobrém startu propadla z čela a připsala si prvenství v kategorii U23.

Očekávaný souboj titánů Mathieu Van der Poela a Wout Van Aerta skončil jednoznačným vítězstvím současného cyklokrosového mistra světa. Fenomenální Mathieu Van der Poel absolvoval v posledních pěti dnech čtyři starty a všechny byly vítězné. Na domácí trati neponechal nic náhodě a odskočil všem soupeřům již v průběhu prvního kola. Jeho náskok postupně narůstal a průběžný lídr Světového poháru Wout Van Aert brzy pochopil, že se musí soustředit už jen na souboj o druhé místo. Nejenom, že dnes častěji chyboval v technických pasážích, ale od Nového roku si zvyká na novou značku svého stroje (Cervelo).

Zatímco o vítězi nebylo pochyb, tak kandidátů na bednu bylo několik. Ve hře byli Belgičané Wout Van Aert, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts, ale i Brit Thomas Pidcock. Právě stříbrný z posledního mistrovství světa vzdoroval Van Aertovi až do předposledního devátého kola. Belgičan díky druhému místu udělal zřejmě rozhodující krok k celkovému prvenství v letošním ročníku Světového poháru, když má před druhým Van der Poelem náskok patnácti bodů. O vítězi se rozhodne v posledním závodě Světového poháru, který je na programu v neděli 24. ledna v belgickém Overijse.

 

 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Předposlední díl SP cyklokrosařů opanovali Nizozemci
  2. Výsledky
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárPremiéru gravity svěťáku uvidí Bielsko-Biała
    Premiéru gravity svěťáku uvidí Bielsko-Biała
  2. Světový pohárBlíží se vrchol domácí bikové sezony, kdo se stane královnou Nového Města?
    Blíží se vrchol domácí bikové sezony, kdo se stane královnou Nového Města?
  3. Olympijské hryVan der Poel učinil finální rozhodnutí, horská kola na olympiádě vynechá
    Van der Poel učinil finální rozhodnutí, horská kola na olympiádě vynechá
  4. Světový pohárUvidí Nové Město na Moravě hvězdné startovní pole? Je to velmi pravděpodobné
    Uvidí Nové Město na Moravě hvězdné startovní pole? Je to velmi pravděpodobné
  5. Světový pohárSvětový pohár MTB - Nové Město na Moravě 2024 - co je nového?
    Světový pohár MTB - Nové Město na Moravě 2024 - co je nového?
  6. Český pohárHSF System Cup bude mít v roce 2024 sedm zastávek
    HSF System Cup bude mít v roce 2024 sedm zastávek

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 rostanetek - vloženo: 03.01.2021 v 21:38:09

    S tim zvykanim na novou znacku to neni uplne pravda https://www.cyclingnews.com/news/wout-van-aert-to-stay-on-bianchi-for-cyclo-cross-season-as-jumbo-visma-switch-to-cervelo/

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744