Nejvíc podniků je situovaných do Asie, celkem 28, což ale nemusí být samozřejmě překvapení, protože jde o území od Turecka po Japonsko. A přestože America Tour nerozlišuje Severní či Jižní Ameriku, koná se v jejím rámci o deset závodů méně než v Asii. Africa Tour eviduje 11 akcí a nejméně Oceánie: pouhé 4. 

Začněme tedy právě Oceánií. Obsahuje dva etapové a dva jednorázové závody. Žádný z nich nedosahuje ani úrovně „Pro“, dva mají jedničkový statut. Již 13. ledna by měl odstartovat pětietapový závod na Novém Zélandu a pouť UCI závodů by měl ukončit 7. února také pětietapový australský tradiční Jayco Herald Sun Tour.  

V loňském roce na Herald Sun Tour triumfoval domácí Jai Hindley (Sunweb), který se pak v plném lesku předvedl na Giro d´Italia. 

Jai Hindley, vítěz Herald Sun Tour 2020

Z 11 soutěží zařazených do Africa Tour je hned 7 etapových. Čtyři závody se odehrají v Maroku: tři jednorázové a jeden etapák. Po dvou v Alžírsku, Kamerunu a Jihoafrické republice. Jediný z oněch jedenácti je však zařazen do kategorie „1“ a to už i v Evropě docela známý Tour du Rwanda (21. až 28. února).  

Loni byl na závodě Okolo Rwandy nejúspěšnější Eritrejec Natnael Tesfatsion, který pro letošek coby 21 letý přestoupil z kontinentálního development týmu NTT k Gianni Saviovi do druhodivizního Androni Giocattoli-Sidermec. Androni tu v uplynulé sezóně vyhrálo soutěž týmů a možná tady se rodila dohoda o budoucí spolupráci. 

Natnael Tesfatsion v dresu lídra Tour du Rwanda 2020

Z celkového počtu 18 podniků America Tour je 12 etapových. Nejvíc, celkem 5, je naplánováno do USA. Naprostá většina je zařazena do nejnižší kategorie „2“. Pouze tři závody mají vyšší statut: Tour Colombia (9. až 14. února) je jedničkový etapák, Tour of Utah (26. července až 1. srpna) a jednorázovka v Marylandu (5. září) dokonce „Pro“. Mezi oněch 18 závodů je započítáno i Mistrovství Střední Ameriky i dvouetapový závod ve zcela exotické Antigua a Barbuda.

Tour Colombia se vloni stala kořistí Sergio Higuity (EF Pro Cycling), ani jeden z „amerických“ závodů se loni nekonal. V roce 2019 ovládl Utah Ben Hermans z Israel Start-Up Nation, Maryland měl mít v roce 2020 premiéru.

Sergio Higuita si vítězstvím ve 4. etapě Colombia 2.1 2020 (před Bernalem a Alaphilippem) zajistil vedoucí postavení, které už do konce závodu nepustil.

Nejpočetnější příděl závodů má Asie. Z 28 jich je 17 etapových. Nejvíc se jich má uskutečnit v Turecku, ovšem z 10 je pouze jeden etapový. Ovšem v tomto případě jde o zavedený 56. ročník Presidential Cycling Tour of Turkey (11. až 18. dubna).

Jde o jeden ze šesti podniků, které jsou zařazeny do kategorie „Pro“. Patří sem ještě Tour de Langkawi (30. ledna až 6. února), Tour of Oman (9. až 14. února), čínské závody kolem jezer Qinghai (4. až 11. července) a Taihu (9. až 12. října) a konečně poslední závod asijské UCI sezóny, jednorázovka Japan Cup (17. října), což bývá spíše propagační akce, než „regulérní“ závod.  

V loňském roce se ze jmenovaných Pro Tour závodů uskutečnil pouze úvodní v Malajsii. Vyhrál ho Ital Danilo Celano z domácího týmu Sapura, bodovací soutěž obrovitý Max Walscheid z NTT před Taj Jonesem (na titulním snímku Jones první zleva a Walscheid druhý zprava), čerstvou posilou týmu Israele, a nejtěžší etapu zakončenou víc jak 20 km stoupáním ovládl drobounký Kostaričan Kevin Rivera v dresu Androni, odkud pro letošek přestoupil do jiného italského ProTour týmu Bardiani. 

Kevin Rivera ovládl nejtěžší etapu Tour de Langkawi 2020

V dalším díle představování Kalendáře silničních závodů UCI se budu věnovat Europe Tour, která je ze všech kontinentálních Tour se svými 207 naplánovanými akcemi nejpočetnější. Z nich 59 připadá na Francii, 33 na Belgii, 23 na Itálii, 17 na Španělsko, 10 na Polsko atd.  

V kalendáři jsou zaneseny i 4 závody, které by se mohly uskutečnit na naší domácí půdě: Velká cena Fany Gastroservis v Příbrami (29. května), závod Visegrádské 4 (17. července), Czech Tour (19. až 22. srpna) a Okolo jižních Čech (8. až 12. září).