Loňský rok byl v Česku teplejší než obvykle, nadprůměrně pršelo

Loňský rok v Česku byl spolu s lety 2000 a 2007 pátý nejteplejší od roku 1961, kdy začali meteorologové průměrné roční teploty počítat. Oproti dlouhodobému normálu byl loňský průměr 9,1 stupně Celsia o 1,2 stupně vyšší. Nadprůměrný byl rok 2020 také množstvím srážek, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém informačním webu. Údaje jsou předběžné a ještě se mohou změnit.

Meteorologové hodnotí loňský rok v Česku jako teplotně silně nadnormální. Vyšší průměrnou teplotu zaznamenali jen v letech 2014 a 2015, dále v rekordním roce 2018 a také předloni. Stejný roční průměr vykazovaly roky 2000 a 2007, se kterými tak rok 2020 sdílí pátou až sedmou příčku na žebříčku nejteplejších.

V loňském roce zaznamenali meteorologové jen dva měsíce, jejichž průměrná teplota nepřesáhla normál z let 1981 až 2010. Prvním byl květen, který byl o 1,2 stupně chladnější, druhým červenec s odchylkou od průměru minus 0,1 stupně Celsia.

Naopak teplotně výrazně nadprůměrný byl loňský únor. Oproti dlouhodobému normálu byl teplejší o 4,6 stupně Celsia a spolu s únorem roku 1966 se tak řadí na čelo nejteplejších únorů za posledních 59 let.

Srážek loni v Česku spadlo 761 milimetrů na metr čtvereční, což představuje 111 procent průměru z let 1981 až 2010. "Jedná se o desátý nejvyšší roční úhrn srážek zaznamenaný v období od roku 1961," uvedly meteoroložky ČHMÚ Klára Sedláková a Lenka Crhová.

K vysokému srážkovému úhrnu přispěl hlavně červenec, kdy napršelo 151 milimetrů vody na metr čtvereční. Výrazně nadprůměrný byl také únor a říjen, kdy spadlo více než dvojnásobné množství srážek, než je v těchto měsících běžné.

Související

Více souvisejících

Počasí Déšť Česká republika

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Klára Dostálová

PŘEHLEDNĚ: Kdo má největší šance dostat se do Evropského parlamentu?

Češi si v pátek a sobotu zvolí 21 zástupců, kteří je pro roky 2024-2029 budou zastupovat v Evropském parlamentu. Kandiduje pestrá paleta stran a hnutí s ještě zajímavějšími kandidáty. EuroZprávy.cz vám představí některé z nich. Ve volebním klání se vyskytne 30 stran nebo hnutí. Již dříve jsme přinesli prohlášení některých politických subjektů ohledně jejich priorit. 

před 3 hodinami

Franz Kafka

Století bez Franze Kafky. Spisovatelova práce sklízela úspěch až po jeho smrti

Třetího červnového dne roku 1924, tedy před sto lety, zemřel jeden z nejvýznamnějších spisovatelů minulého století. Sám Franz Kafka byl prý se svou tvorbou často nespokojen a své rukopisy z toho důvodu mnohdy ničil. Ačkoliv mu byl vlastní zdravý životní styl, trpěl vážnými zdravotními problémy, které vyústily v jeho předčasnou smrt v pouhých čtyřiceti letech. Několik jeho literárních děl mu vyšlo až posmrtně, kdy také teprve sklízela velký úspěch.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Donald Trump

V určitém bodě nastane bod zlomu, varuje Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že by přijal domácí vězení nebo pobyt ve vězení. Prohlásil to poté, co jej soudní porota v New Yorku uznala vinným v kauze uplácení a falšování obchodních záznamů. Tvrdí však, že takový trest by veřejnost jen těžko přijala, informovala agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy