Ostravské krematorium převezlo desítky zemřelých ke zpopelnění jinam. Sehnalo kvůli tomu tahač

Z krematoria v Ostravě byly o víkendu převezeny desítky zesnulých ke zpopelnění jinam. V pondělí to řekl ředitel Krematoria Ostrava Ivo Furmančík. Zařízení je jediné svého druhu v Moravskoslezském kraji a jeho kapacita nestačila na zpopelnění zesnulých, jejichž množství se v posledních měsících i kvůli koronavirové pandemii zvýšilo.

Ostrava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Převoz se už zrealizoval o víkendu. Podařilo se sehnat tahač, který jsme ještě v pátek neměli, takže se to udělalo,“ řekl bez dalších podrobností ředitel.

Jedeme úplně nadoraz, říká ředitel ostravského krematoria. Na hranici kapacit jsou čtyři kraje

Číst článek

Podle dřívějších informací se mělo převážet 50 těl do jihomoravských Hustopečí.

Ostravské krematorium je největší v zemi, ovšem jediné v kraji, který je jedním z nejlidnatějších – má téměř 1,2 milionu obyvatel.

Přestože krematorium jede na maximum, nestačí to na zpopelnění zesnulých, jejichž počet byl podle Furmančíka v posledních měsících zhruba o 60 procent vyšší než za běžného stavu.

Krematorium zvládne za den zpopelnit maximálně 60 zemřelých. Za běžného stavu zpopelňuje měsíčně v průměru 950 až 970 zesnulých, například v prosinci jich bylo 1570.

Hrobníci v Pardubicích museli posílit směny. ‚Úmrtí je víc, než v minulých letech,‘ říká ředitelka hřbitova

Číst článek

Kvůli skladování zvýšeného počtu zesnulých ostravské krematorium už na podzim přistavělo dodatečné chladicí zařízení. V posledních týdnech k nim přidalo dva mrazicí kamiony.

V celé zemi je 27 krematorií, na každý kraj tak většinou připadají dvě tato zařízení. Hlavní hygienička Jarmila Rážová minulý týden řekla, že kapacita krematorií je dostatečná a problém má pouze Moravskoslezský kraj, kde bývá kritická situace i při výskytu jiných nemocí.

Zemřelé lze pohřbívat i do země, nejen žehem. V Moravskoslezském kraji je ale i za běžného stavu počet pohřbů do země minimální.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme