Estonský premiér Ratas oznámil rezignaci kvůli korupčnímu skandálu, kde figuruje jeho strana

Estonský premiér Jüri Ratas ve středu oznámil svou demisi. Podle estonského zpravodajského serveru ERR News se ministerský předseda rozhodl odstoupit v souvislosti s korupčním skandálem ohledně developerského projektu v centru metropole, ve kterém figuruje jeho strana. S Ratasem skončí i současná koaliční vláda, píše agentura AP.

Tallinn (Aktualizováno: 12:11 13. 1. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

estonský premiér Jüri Ratas

estonský premiér Jüri Ratas | Foto: Julien Warnard | Zdroj: Reuters

„Premiér Jüri Ratas informoval prezidentku Kersti Kaljulaidovou o své rezignaci,“ uvedla estonská vláda v prohlášení. Ministerský předseda podle agentury Reuters ještě musí formálně oznámit odstoupení ve čtvrtek na zasedání kabinetu a informovat o něm parlament.

Kaljulaidová zanedlouho po setkání s Ratasem prohlásila, že vytvořením nové koaliční vlády pověřila Kaju Kallasovou, šéfku Reformní strany, která je největší opoziční stranou v zemi. Podotkla, že ačkoli na tento krok měla čtrnáct dní, kvůli koronavirové krizi se rozhodla jednat rychle.

Slovenský soud potvrdil trest pro Kočnera a Ruska. Za padělání směnek stráví ve vězení 19 let

Číst článek

Estonská prokuratura podle ERR News podezřívá pět lidí a Ratasovu Estonskou stranu středu (EKK) z korupce kvůli půjčce ve výši 39 milionů eur (přes jednu miliardu korun), kterou Estonsko poskytlo loni v létě společnosti Porto Franco pro developerský projekt v centru Tallinnu, přičemž peníze byly určeny pro podporu podnikání zasaženého pandemií covidu-19. Informace o tom, že prokuratura podezírá v tomto případě i EKK, byly zveřejněny v úterý.

Ratas ve středu prohlásil, že nic špatného neudělal a o detailech ohledně vyšetřované půjčky neměl informace, nicméně po nočním jednání strany se rozhodl odstoupit. „Určitě existují i jiné cesty, jak se zachovat, ale pouze tato se jevila jako správná,“ nechal se slyšet. Podotkl, že podezření prokuratury neznamená, že je někdo dozajista vinen. Nicméně připustil, že vyšetřování „vrhá závažný stín na všechny zúčastněné“.

Estonskou vládu vedl Ratas od roku 2016. V čele země se udržel i po volbách v roce 2019, v nichž zvítězila v současné době opoziční Reformní strana. Estonská strana středu však tehdy vytvořila koalici s krajně pravicovou Konzervativní lidovou stranou Estonska (EKRE) a konzervativní stranou Vlast. Příští řádné parlamentní volby jsou v Estonsku naplánované na březen 2023.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme