Nezkrotný bouřlivák Rada o své knížce: Všechno v ní je čistá pravda!

Nezkrotný bouřlivák Rada o své knížce: Všechno v ní je čistá pravda!

Petr Uličný, František Straka nebo Vlastimil Petržela. Všechno slavní čeští fotbaloví trenéři, kteří napsali svou autobiografii. Trochu potichu se k nim ke konci loňského roku přidal i legendární lodivod Jablonce Petr Rada, jehož životní příběh zachytil spisovatel Roman Smutný do knihy s příznačným názvem Nezkrotný bouřlivák. 

Ačkoli je Rada suverénním vládcem současných ligových koučů v počtu odtrénovaných utkání, výzvám k tomu popsat svou životní pouť na listy papíry se dlouho bránil. Až loni se už podvolil. „Myslím, že už jsem dospěl do věku, kdy jsem si svou knížku mohl dovolit. A nejvíc ze všeho mě těší, že tam není ani jedna řádka nepravdivá,“ vyzdvihuje úspěšný lodivod.

Na 336 stránkách poutavého vyprávění se můžete dočíst mnoho zajímavých a vtipných historek z trenérova života. Rada se v knize vrací ke svým fotbalovým začátkům, těžké práci číšníka či zahraničním štacím v Německu či Kanadě. Významná část je pak samozřejmě věnována trenéřině, v níž toho horkokrevný kouč zažil více než kdokoliv jiný. Vždyť mj. vedl českou reprezentaci, Slavii i Spartu...

„Věřím, že se najde spousta lidí, kteří si tu knížku rádi koupí. Dočtou se tam věci, které o mně asi ještě nevěděli. A všechny jsou čistá pravda,“ usmívá se Rada, jenž finanční výtěžek z knihy plánuje věnovat potřebným dětem.

Proto ho trochu mrzí, že uvedení Nezkrotného bouřliváka na trh neprovázela téměř žádná reklama. Mohl za to všudypřítomný covid a vládní nařízení, kvůli kterému se na poslední chvíli musely zrušit plánované křtiny Radova díla.

„Měli jsme termín i místo, proběhnout to mělo v hospodě Ládi Vízka. Svou účast mi přislíbilo několik umělců i mých bývalých hráčů. Jenže pak nastal zákaz shromažďování a bylo po křtinách,“ uzavírá legendární kouč, jehož Jablonec odstartuje jarní část FORTUNA:LIGY už páteční bitvou v Teplicích.

Nikdo z Plzně se mnou nemluvil, říká trenér Jablonce Rada. Z čeho má strach v úvodu jara?