Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Den překvapení. Španělé ztratili s Brazílií, Chorvati stěží zachránili remízu s Japonci

Favorité horko těžko doháněli v posledních vteřinách. Chorvatsko ve svém úvodním zápase na mistrovství světa v Egyptě vybojovalo v závěru remízu 29:29 s Japonci, když po většinu času dotahovalo. Španělsko zase zápolilo s Brazílií, i přes šestibrankové vedení ve druhém poločase jen remizovalo po stejném výsledku.

Brazilec Henrique Teixeira bourá španělskou obranu
zdroj: Reuters autor: Khaled Elfiqi

Snad až na pivota Julena Aguinagaldeho, jehož trápí problémy se zády, Španělé nepočítají výraznější ztráty pro turnaj v Egyptě. Úřadující evropští šampioni ale dostali proti Brazilcům zabrat. V utkání se pomalu rozjížděli a nezvládli první desetiminutovku.

Ovšem překvapující bylo, že si nepohlídali ani šestibrankové vedení v průběhu druhé půle. Až sedm vteřin před koncem srovnal alespoň na remízu 29:29 po diskutabilní akci, která zaváněla faulem, kapitán Raúl Entrerríos. Brazilci přitom kvůli covidu postrádají útočnou oporu Thiaguse Petruse a trenéra Marcuse Oliveiru. Ve druhém utkání skupiny A si poradili Poláci 30:28 s Tuniskem.

Vicemistři Evropy se pořádně zapotili s Japonci. Asijští outsideři vedení Islanďanem Dagurem Sigurdssonem se postarali o velkou senzaci proti Chorvatům. Poločas vyhráli o tři branky a ještě 56 vteřin před koncem vedli o gól. 

Jejich hbité manévry dělaly Chorvatům problémy a až devět sekund před vypršením času zajistil alespoň bod ze sedmičky Ivan Čupič. Tokuda a Agarie se za Japonce prosadili pětkrát a pro celý tým to může být velké povzbuzení před olympijskými hrami v Tokiu.

Vítězstvím 30:25 Katařané splnili roli favorita proti Angole a oplatili jí překvapivou porážku z předchozího MS před dvěma lety. V Dánsku tehdy v úvodním utkání skupiny s Angolou padli 23:24. Tentokrát překvapení nedopustili, i když se pomalu rozjížděli a o přestávce vedli pouze o gól. Překážkou nebyla ani absence renomované spojky Rafaela Da Costy Capoteho.

Němci vstoupili do šampionátu očekávanou výhrou nad Uruguayí. Favorit porazil ve skupině A v Gíze jihoamerického nováčka šampionátu 43:14, tak vysokou výhrou ještě nikdy Němci finálový turnaj mistrovství světa nezahájili. Nad hranici 40 branek se dostali v historii na MS posedmé. Koronavirem zasažené Kapverdy hrdě vzdorovaly Maďarsku a prohrály 27:34.

Hansen zatím v poklidném tempu, střelecky zaujal spíš Gidsel

Když to lepí spoluhráči, není třeba to brát příliš na sebe. Úřadující světoví šampioni Dánové si na úvod skupiny D poradili s Bahrajnem 34:20. Mikkel Hansen považovaný ze nejlepšího házenkáře světa se prosadil čtyřikrát. Ofenzivu svými góly však táhl spíš desetigólový Mathias Gidsel hrající za dánský GOG. Debutant na světovém šampionátu pouze jednou minul. 

Argentina si poradila s Demokratickou republikou Kongo 28:22. Jihoameričanům k tomu pomohli tři pětigóloví střelci Pizarro, Martinez a Diego Simonet. Na druhé straně Afričané využívali nejstatnějšího pivota turnaje Gauthiera Thierry Mvumbiho, ten se při střelbě nemýlil, připsal si čtyři branky a jednu asistenci.

Mistrovství světa házenkářů v Egyptě:

Skupina A (Gíza): Německo - Uruguay 43:14 (16:4), Maďarsko - Kapverdy 34:27 (19:14).

Skupina B (Káhira): Španělsko - Brazílie 29:29 (16:13), Tunisko - Polsko 28:30 (17:17).

Skupina C (Alexandrie): Katar - Angola 30:25 (14:13), Chorvatsko - Japonsko 29:29 (14:17).

Skupina D (Káhira): Argentina - Kongo 28:22 (13:14), Dánsko - Bahrajn 34:20 (19:10).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články