Do Spojených států míří karavana 6000 migrantů. Doufají v Bidenovu mírnější migrační politiku

Nejméně 6000 migrantů se posouvá přes Guatemalu směrem k Mexiku a USA poté, co se jim na hondurasko-guatemalských hranicích podařilo prorazit policejní kordon, informovala v sobotu agentura AFP. Zástup lidí dorazil pěšky z Hondurasu a v pátek večer překročil hranici na přechodu El Florido.

Guatemala Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karavana migrantů ze Střední Ameriky míří do USA.

Karavana migrantů ze Střední Ameriky míří do USA. | Zdroj: Reuters

Karavana migrantů vyrazila za pátečního rozbřesku z honduraského města San Pedro Sula za vidinou lepšího života do USA. Guatemalský institut pro migraci odhadl počet lidí, kteří se vydali k přechodu El Florido, na 6000. Příslušníci policie na hranicích neměli střelné zbraně, aby se vyvarovali použití síly proti skupině, v níž bylo i mnoho rodin s dětmi, vysvětlil jeden z policistů.

‚Horší situace než v Morii.‘ Migranti na Lesbu žijí v podmáčených stanech, bez topení i teplé vody

Číst článek

Guatemalské úřady umožňují vstup do země jen těm, kdo mají platné dokumenty a negativní test na koronavirus. Přestože mnozí ve skupině tyto podmínky nesplňují, i tak se jim podařilo projít. Po asi 450 kilometrů dlouhém pochodu přes Guatemalu se velká část migrantů pokusí dostat do Mexika přes přechod Tecún Umán, upřesnily migrační úřady. Migranti putují v zástupu s batohy na zádech, většina má roušku. Někteří vyskakují na kamiony, aby postupovali rychleji.

Pandemie i hurikány

„Rozhodl jsem se dostat do USA, protože v mé zemi není práce,“ sdělil AFP dvacetiletý Hondurasan Carlos Flores. Špatná ekonomická situace mnohých Hondurasanů se ještě zhoršila kvůli dopadům koronavirové pandemie a dvěma hurikánům, které se přes jejich domovinu ve Střední Americe s asi devíti miliony obyvatel přehnaly v listopadu. Hondurasané kromě toho musejí čelit násilí zločineckých gangů a obchodníků s drogami.

„Odcházíme se zlomeným srdcem. Já za sebou nechávám rodinu, manžela a tři děti,“ řekla reportérům 36letá Jessenia Ramirezová. Ta doufá, že Joe Biden, který bude ve středu uveden do prezidentského úřadu, jí v USA „dá šanci“.

Biden slíbil lidštější přístup k migračním otázkám, než jaký zastává jeho předchůdce Donald Trump. Mark Morgan, komisař amerického úřadu pro cla a ochranu hranic (CBP), ale migranty varoval: „Neplýtvejte časem a penězi, neriskujte svoji bezpečnost a zdraví.“

Dosluhující prezident v pátek nařídil na hranicích s Mexikem zavedení nouzového stavu. Toto opatření bylo přijato poprvé od roku 2019. Bílý dům vysvětlil, že opatření byla přijata mimo jiné ve snaze udržet pod kontrolou migraci a „příliv drog a kriminality“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme