Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NECHCE SE VÁM ČÍST? RECENZI NA FURIOSU SI MŮŽETE POSLECHNOUT V RÁMCI NAŠEHO PODCASTU ZDE.

Recenze: Jana Henychová žije svůj sen – premiéru Psí lásky uvedla ČT2

1200 km dlouhý Finnmarksløpet, nejdelší závod psích spřežení v Evropě, je obvykle výsadou mužů žijících za polárním kruhem a psů speciálně vyšlechtěných za tímto účelem. Česká krajanka Jana Henychová a její čistokrevní husky, tak nemají velkou šanci závod v extrémní zimě a častých sněhových bouřích dokončit. Dokument o nejznámější české mašérce je inspirací pro ty, kteří se dosud bojí žít svůj sen a ukazuje, že šťastně žít se dá různě – třeba i v naprostém nepohodlí, samotě a na pokraji vyčerpání.

Film, ze kterého se do diváka nejednou sugestivně pustí zima, připomene nedávný dokument K2 vlastní cestou. Obě one-woman-show vypráví příběh Češky, která navzdory síle živlů a nízkým teplotám chce pokořit sama sebe i extrémně obtížnou přírodní metu. Oba snímky si navíc v lokalitách a momentech, kde štáb s kamerou a drony z pochopitelných důvodů nemohl být přítomen, pomáhají technicky méně kvalitními, leč notně autentickými selfie záběry protagonistek.

Forma v případě Psí lásky skutečně ustupuje obsahu, a těch několik málo hezkých záběrů z ptačí perspektivy se ztrácí v jinak neambiciozním a viditelně nefilmovém vizuálu. Přesto režisérka Linda Kallistová Jablonská ovšem uspokojivě odvypráví příběh ženy, která nezaváhá strávit Vánoce sama se svými psy v odlehlých švédských lesích a společnost cizích lidí ji spíš otravuje, jak se nebojí i dát ostentativně najevo. Misantropická filmová verze Jany Henychové se sice údajně od svého reálného předobrazu dosti liší, jako ústřední protagonistka dokumentu ovšem 76 minut stopáže utáhne s přehledem – především díky roztomilým momentům, jako je vzplanutí kapesního ohřívače nebo vpuštění promrzlých pejsků do postele navzdory předchozímu přísnému odhodlání tak neučinit.

Premiéra:
ČT2 – 19. 1. ve 20:50
ČT2 – 23. 1. v 00:00

67%

Psí láska (2020)

Psí láska navzdory fascinujícím scenériím polárního kruhu neuhrane svým skromným vizuálem, jako spíš příběhem odhodlané ženy a síly jejího pouta se čtyřnohými, němými přáteli. Dokument asi na diváka nezapůsobí vyloženě transformativně, jako inspirativní jednohubka však funguje bezesporu.

Martin Mažári, Totalfilm.cz


foto/video: Pilot Film, Totalfilm.cz © 2020

Psí láska
Dokumentární
Česko, 2020, 76 min
Premiéra: 19. 1. 2021 ČT2
Režie: Linda Kallistová Jablonská
Scénář: Linda Kallistová Jablonská
Kamera: David Cysař
Hudba: Marek Doubrava
Producenti: Pavel Berčík
Střih: Jakub Voves
Zvuk: Jan Paul, Petr Šoltys

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast