InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Cesta na dovolenou aneb Jak se vyhnout dezinformacím

    pondělí 20.5 13:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Lidická 1, České Budějovice

  • Lék Dr. Stejskala

    pondělí 20.5 15:00 - Jihočeské divadlo Dr. Stejskala 424/19, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Jindřichově Hradci vzniká vakcinační centrum na Fakultě managementu. Zvládne naočkovat až tisíc lidí denně

JINDŘICHŮ HRADEC - Očkování proti koronaviru bude v Jindřichově Hradci probíhat pod střechou Fakulty managementu. Právě tam už vzniká vakcinační centrum pro pacienty z celého jindřichohradeckého okresu. Kromě zdravotníků z místní nemocnice budou provoz zajišťovat ještě záchranáři a dobrovolníci, třeba i z řad studentů a zaměstnanců školy. Potřebné zázemí vznikne v aule a v přízemí fakulty do konce ledna. Samotné spuštění provozu ale bude záležet na dostupnosti vakcín.

„Na projektu očkovacího centra se intenzivně pracuje a realizace na Fakultě managementu by měla být velice rychlá. Jako záchytné parkoviště pro zájemce o očkování se využijí parkovací místa v okolí zimního stadionu a v ulici Miřiovského. Zatím není možné říct přesné datum, kdy bude vše dokončeno, ale předpokládám, že do konce ledna," uvedl primář ARO a člen představenstva Nemocnice Jindřichův Hradec Vít Lorenc.

Parkovat přímo u fakulty bude zdravotnický personál. Mimo vstupních prostor v přízemí a auly zapůjčí škola zdravotníkům i prostory bufetu mezi aulou a dvoranou. Tam se bude vakcína ředit a připravovat. V předsálí auly pak vzniknou místa pro registraci pacientů. Lékařskou péči zajistí doktoři z nemocnice, ale i praktičtí lékaři nebo specialisté.

„Dali jsme dohromady tým dobrovolníků z řad lékařů, kteří se budou na práci vakcinačního centra podílet. Dále by to měly být zdravotní sestry z nemocnice, ale doufám, že se přidají i další z různých ambulancí. Potom půjde o dobrovolníky. Předpokládám, že stejně jako dosud nám budou pomáhat studenti zdravotnické školy i Fakulty managementu, Ymca nebo Český červený kříž," dodal Vít Lorenc.

Zapojí se i záchranáři. Ti budou mít na starost bezpečnost a správný chod vakcinačního centra. Každá pomoc mimo nemocniční personál totiž ušetří jedny zdravotnické ruce, které budou moci dál zajišťovat běžný chod v nemocnici. „Přesunutí některých zdravotníků do očkovacího centra nás samozřejmě velmi zatíží. Tlak na nemocnici je v současné době naprosto extrémní. Kromě toho, že budujeme vakcinační centrum, tak stále máme v provozu odběrové místo na PCR i antigenní testy. Zatím očkujeme v nemocnici, v bývalé urologiské ambulanci v pavilonu D, a máme i výjezdní vakcinační tým. Nároky jsou v dané chvíli obrovské," poznamenal primář.

Očkovací centrum v Jindřichově Hradci je projektováno tak, aby zvládlo naočkovat 800 až 1000 lidí denně. Měly by tam být čtyři očkovací boxy, v každém bude jedna sestra, která očkuje, pro každé dva boxy pak další sestra bude vakcíny připravovat. Přítomni budou i dva lékaři, kteří musí na vše dohlížet. Chybět nebudou ani administrativní pracovníci, kteří jednotlivé zájemce o očkování zaregistrují a vyplní s nimi potřebné formuláře. Jeden očkovaný člověk v centru stráví zhruba 40 minut. Samotnému očkování, které nezabere víc než minutu, předchází vyplnění informovaného souhlasu. Po očkování pak musí každý zhruba půl hodiny na místě počkat pod dohledem zdravotníků, kvůli případným vedlejším účinkům.

„Místa pro registraci a poradny lékařů vzniknou v předsálí. Potom lidé přejdou do auly, kterou rozdělíme na dvě části. V první budou očkovací boxy a ve druhé pak klidová zóna, kde lidé po podání vakcíny třicet minut počkají. Průchodnost bude jednosměrná a očkovaní lidé z budovy odejdou zásobovacím východem do Claudiusovy ulice," uvedl tajemník Fakulty managementu Karel Přibyl. Jednosměrný bude také vchod. Pacienti přijdou hlavním vstupem do školy. A to i v případě, že by se škola během očkování znovu otevřela studentům ke kontaktní výuce. To by se hned u vrátnice vymezila cesta zvlášť pro studenty a zvlášť pro zájemce o očkování.

„Náš personál také zajistí úklid prostor, které vakcinační centrum využije. Oslovili jsme i studenty, aby se zapojili jako dobrovolníci v rámci registrační části. Zajistíme také dohled u vstupu a výstupu tak, by vše probíhalo hladce a bez problémů. Dohlédneme i na to, aby fungovala elektřina, internet, aby tekla voda, prostě vše, co provoz centra potřebuje," dodal tajemník.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Kam dál?

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace