Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Dánové zostudili Chorvaty, kterým uniklo čtvrtfinále MS. Dál jde Katar a Červar končí neúspěchem

Chorvaté ještě měli ve večerním šlágru o co hrát, jenže slovo šlágr vlastně není namístě. Osmifinálové skupiny mistrovství světa v házené jsou minulostí a jejich branami do čtvrtfinále neprošly velmoci Chorvatsko a Německo. Druzí jmenovaní už měli osud před dneškem zpečetěný a Dánové ho pak vyřešili v případě Chorvatů, které deklasovali 38:26. Ikonický kouč Chorvatů Lino Červar končí u národního týmu neúspěchem. Ze skupiny II tak postupují Katařané, kteří v dramatické utkání obrátili vývoj s Argentinou a rozesmutnili ji po výsledku 26:25. Skupinu I vyhráli Španělé.

Dán Anders Zachariassen slaví trefu proti Chorvatům
zdroj: Reuters autor: MOHAMED ABD EL GHANY

Argentina v případě vítězství nad Katarem mohla mít po starostech a postup do čtvrtfinále v kapse. Naopak o něj přišla. V prvním poločase sice na palubovce dominovala, jenže v závěru Katar postupně umazal sedmigólové vedení Jihoameričanů až na jednogólové.

Utkání i díky střelcům Capotemu (6) a Marzovi (7) Katařané obrátili ve druhém poločase dokonale a nakonec vyhráli 26:25. Španělský kouč Valero Rivera zaznamenal s asijským celkem další velký úspěch. Při čtyřech světových šampionátech, kdy Katar vedl, jej dostal třikrát do čtvrtfinále. Marzo se pak s 53 zásahy posunul do čela pořadí střelců.

Postoupit mohli Chorvaté, jenže k tomu potřebovali porazit olympijské a světové šampiony Dány. V prvním poločase sehráli vyrovnanou partii a o přestávce prohrávali 15:17. Druhý poločas však vůbec nezvládli a prohráli 26:38. A to Dánům ještě kvůli nemoci chyběla hvězdná spojka Mikkel Hansen a odpočívající Lasse Svan.

U "kaubojů", jak se týmu přezdívá, po turnaji skončí dlouholetý úspěšný trenér Červar. Chorvaté poprvé od roku 2002 a po 22 vrcholných šampionátech nepostoupili mezi nejlepší osmičku. 

Po utkání se pak dočkal zpožděného ocenění Niklas Landin, který převzal cenu pro nejlepšího házenkáře za rok 2019 od mezinárodní házenkářské federace IHF. V historii získal prestižní cenu jako pátý brankář po Henningu Fritzovi, Arpadu Šterbikovi, Thierry Omeyerovi a Slawomiru Szmalovi.

Utkání však Landin nedochytal. Po dvaceti minutách v brance si v jednom ze střetů poranil koleno a možná i z preventivních důvodů pustil do branky Kevina Mollera. Gólmana Kielu, čerstvého vítěze Ligy mistrů, Moller zastoupil velice dobře. Dokonce jednou skóroval a připsal si deset úspěšných zákroků.

Nejlepší házenkář roku 2019 – dánský brankář Niklas Landin
zdroj: Reuters autor: MOHAMED ABD EL GHANY

Hostitelé olympijských her v Tokiu zápas, který se považoval za vyrovnaný, prakticky rozhodli už v prvním poločase. Japonci ovládli první třicetiminutovku 19:12, devíti úspěšnými zákroky se blýskl Juta Iwašita.

Bahrajnci se ve druhé půli zlepšili, soustředili se více na hru než na zpochybňování výroků rozhodčích, ale na prohře 25:29 už nic nezměnili. Hráčem zápasu byl vyhlášen devítigólový Tatsuki Jošino. Japonci se umístí někde mezi 17. a 20. místem. 

Japonská radost po skončení osmifinálové skupiny:

Skupinu I ovládli s přehledem Španělé

Španělsko ztratilo na turnaji pouze body za remízu s Brazílií v základní skupině. Poradilo si jednoznačně 36:28 také s Maďarskem, které na turnaji vypadalo velice dobře, ale pošetřilo v posledním zápasu main round některé opory. Křídelník Ferran Solé Sala nasázel osm branek.

Nejhorší vystoupení v historii mají za sebou Němci, kteří skupinu I uzavřeli remízou 23:23 s Polskem a v konečném hodnocení šampionátu obsadili dvanácté místo. V tabulce osmifinálové skupiny trojnásobní mistři světa skončili na třetí příčce o tři body za Maďarskem a o čtyři za mistry Evropy Španěly.

Uruguay potvrdila roli velkého otloukánka na turnaji, tento tým postoupil do main round i kvůli odhlášení Kapverd, které skolil koronavir. V prvním poločase Brazilci povolili soupeři pouze sedm branek, celkové skóre bylo drtivé 17:37. Nejlepším hráčem zápasu byl zvolen pivot Rogerio Moraes s pěti zásahy. 

MS házenkářů v Egyptě - osmifinálové skupiny:

Skupina I:

Brazílie - Uruguay 37:17 (18:7), Španělsko - Maďarsko 36:28 (21:14), Polsko - Německo 23:23 (12:11).

Skupina II:

Bahrajn - Japonsko 25:29 (12:19), Argentina - Katar 25:26 (13:12), Dánsko - Chorvatsko 38:26 (17:15).

Čtvrtfinálové dvojice: Španělsko - Norsko, Dánsko - Egypt, Francie - Maďarsko, Švédsko - Katar.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články