TOPlist

Sociální síť Clubhouse u nás nabírá na popularitě. Chystá se verze pro Android

clubhouse1

Clubhouse je nová sociální síť založená v březnu 2020 v USA Paulem Davidsonem a Rohanem Sethem. Zajímavá je tím, že obsah na ní tvoří takřka výlučně živý hovor. Uživatelé zakládají jednotlivé místnosti (počeštěle „růmky“), kde popiskem vymezí téma a případně čas spuštění spolu s délkou trvání. Další registrovaní se pak do jednotlivých debat libovolně zapojují.

Žádné obrázky, soukromé zprávy nebo příběhy zde nenajdete. Nahrávání diskuzí je možné pouze se souhlasem všech zúčastněných a uplatňována je „one-strike policy“, kdy za jedno porušení pravidel automaticky přichází permanentní blokace účtu. Velkou výzvou ale pro Clubhouse může být vymáhat jejich dodržování, a to zejména v otázce šíření nevhodného obsahu – moderace živých konverzací je z podstaty věci problematická.

V současnosti má síť přes dva miliony aktivních uživatelů a v posledních týdnech nabývá na popularitě i v České republice, tudíž si o řadě témat pohovoříte i v mateřštině. Clubhouse je prozatím postaven na systému pozvánek, a tak není možné se samovolně zaregistrovat. Každý nový uživatel obdrží dvě pozvánky a další poté průběžně za svoji aktivitu na síti.

clubhouse2
Takto vypadá rozhraní po připojení do místnosti.

Dalšímu pocitu exkluzivity přidává fakt, že aplikace Clubhouse je v tuto chvíli dostupná pouze pro iOS. Tvůrci oznámili začátek prací na verzi pro Android, ale termín vydání zatím ani nepřiblížili. Zato ale oznámili novou investici ve výši cca jedné miliardy USD, kterou chtějí využít především na budování technické infrastruktury tak, aby byla připravena na větší množství uživatelů.

‎Clubhouse
Cena: zdarma

V souvislosti s tím také prozradili, jak bude síť vlastně vydělávat. Podobně jako například na Twitchi bude možné jednotlivým uživatelům za jejich tvorbu přímo platit a Clubhouse si z těchto transakcí bude brát malou provizi.

Autor článku Martin Pavlović
Martin Pavlović
O technologie se zajímám odjakživa. Kromě nich mě baví také urbanismus a městská mobilita, hudba a společenská témata. Nejraději trávím čas v sedle kola, na kulturních akcích, s analogem v ruce nebo doma u knih, filmů i videoher.

Kapitoly článku