Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi zdokonalili prostředek léčby nádorů, nemá ho tu ale kdo certifikovat

  18:02
Čeští vývojáři vyvinuli způsob, jak zdokonalit prostředek, který by měl zlepšit dostupnost léčby pacientů s rakovinou dutiny břišní. Znamenalo by do budoucna méně invazivní podání chemoterapeutika a možnost opakování léčebného procesu. Má to ale háček. V Česku v současnosti není a v dohledné době ani nebude nikdo, kdo by novince mohl udělit certifikát.

Lékaři ve francouzském Dijonu operují pacienta za pomoci metody aerosolové chemoterapie PIPAC. Jejich cílem je za pomoci nové metody odstranit zhoubný nádor na pacientově slinivce břišní. (19. června 2019) | foto: Profimedia.cz

Metoda léčby zhoubných nádorů nese jméno PIPAC neboli Pressurized Intraperitoneal Aerosol Chemotherapy (Intraperitoneální aerosolová tlaková chemoterapie). „Je to nová metoda podání chemoterapie do dutiny břišní, případně do dutiny hrudní,“ popsal David Hoskovec, primář 1. Chirurgické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. 

Metoda PIPAC je určena pro pacienty s onkologickým onemocněním v dutině břišní nebo hrudní, které se šíří v této oblasti (ale ne mimo ni) a jeho rozsah brání kompletnímu odstranění chirurgickým přístupem. Posouzení vhodnosti použití této metody je vždy kolektivním rozhodnutím chirurga a onkologa se zkušenostmi v této oblasti a ošetřujícího lékaře pacienta. 

U vhodně indikovaných nemocných tato forma aplikace může vést ke zlepšení kvality života, stabilizaci onemocnění a podle zahraničních publikací rovněž k redukci rozsahu onemocnění a tím umožnění jiné, radikální terapie.

Jelikož je lék podán ve formě aerosolu v plynném prostředí, chemoterapeutikum se v břišní dutině lépe distribuuje a lépe proniká do národové tkáně. 

Rozstřik je šetrnější

Rozstřik cytostatik v dutině břišní je šetrnější alternativou k peritoneální laváži, tedy výplachu dutiny břišní. Sprej z rozstřikovací trysky musí při léčbě nádorů na vnitřních orgánech účinně pokrýt povrch postižených tkání. Kapičky cytostatika se musí dostat i do různých záhybů a koutů. Na celé zařízení jsou striktní požadavky ohledně zdravotní bezpečnosti.

Zatímco chemicko-biologické účinky léčiva jsou mimo pozornost strojařů, tak to, jak sprej vzniká, je transportován do dutiny a usazuje se, je věc čistě mechaniky tekutin. A právě v tom tkví přínos českých vědců.

Korozivzdorná trubička o průměru osmi milimetrů má v sobě integrovanou speciální trysku, kterou prochází silně koncentrované chemoterapeutikum. Tak si lze zjednodušeně představit vynález českých vývojářů. Jeho pomocí je chemoterapeutikum ve formě velmi jemného aerosolu distribuováno do dutiny břišní nebo hrudní.

Nádor v oku jí odhalili z fotky. Dívce vpravili chemoterapii přímo do něj

„Výhodou je přímé podání do dutiny břišní a tím obejití bariér, které snižují průnik chemoterapie při standardním podání perorálně nebo intravenózně,“ dodal Hoskovec. Zákrok navíc není moc invazivní, je možné jej opakovat a forma aplikace je nemocnými dobře tolerována.

Zatímco vývoj samotného prostředku byl téměř bez problému, na potíže narazili vývojáři až při administrativě. „Hlavní komplikací bylo to, že čeští zákonodárci jaksi pozapomněli na skutečnost, že přijali novou unijní direktivu, která má vejít v platnost koncem května tohoto roku,“ uvedl jeden z vývojářů Radim Skála.

O tři až čtyři roky delší schvalování

Poukázal tak na problém, který výrobci zdravotnických prostředků řeší již notnou chvíli – direktiva začne platit již brzy, v Česku ale není a v dohledné době ani nebude jediná notifikovaná osoba, která by mohla udělit certifikát. Podle legislativy České republiky je notifikovaná osoba taková autorizovaná osoba, kterou oznámí Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví orgánům Evropského společenství, popřípadě příslušným orgánům členských států Evropské unie.

„Řada firem je nucena již nyní jednat se zahraničními pověřenými osobami,“ potvrdila předsedkyně představenstva Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků Jana Vykoukalová.

Žádost o možnost certifikace podaly v Česku dva subjekty –Elektrotechnický zkušební ústav a Institut pro testování a certifikaci. Podle Vykoukalové je ale již nyní jasné, že do 26. května, kdy začne direktiva platit, povolení ani jeden od Evropské komise nezíská.

Čeští lékaři poprvé transplantovali kostní dřeň dítěti s Downovým syndromem

Maximální platnost stávajících certifikátů je do května 2024. „Do té doby je nutné a zásadní, aby zde již česká notifikovaná osoba působila,“ zdůraznila Vykoukalová.

Jinak totiž budou muset čeští výrobci se vším spoléhat na ty zahraniční, což prodlouží vývoj jakéhokoli prostředku o dlouhé měsíce. A, jak po dobu svého působení uváděl i exministr zdravotnictví Adam Vojtěch, Česko nebude schopné reagovat na vlastní potřeby, bude navíc příjemcem ceny. Mluvčí resortu se nyní odkázala na ministerstvo průmyslu a obchodu, se kterým na věci spolupracuje. To na dotazy iDNES.cz nereagovalo.

Inovacím stát nepřeje

„Pokud se situace nezmění, pak věhlasný, český zdravotnický průmysl upadne velmi rychle v zapomnění. Za těchto okolností se pak nemůžeme divit, že je jen minimum tuzemských výrobců, kteří se pouští do vývoje a inovací,“ myslí si Skála

Oni sami tak museli vývoj uspěchat a stihnout zahájit certifikační proces do loňského prosince. Jinak by se vše protáhlo i o několik let. „Měli jsme tak na výběr, zda certifikovat podle nové unijní direktivy v zahraničí a počkat si přibližně tři až čtyři roky z důvodu přetlaku zahraničních výrobců, nebo jít cestou té současné a následně mikroatomizéry recertifikovat,“ vysvětlil Skála. A protože to stihli, mohly by prvním pacientům pomoci již v květnu.

Nové zdravotnické prostředky ale nyní nebude již v Česku jak certifikovat. A pokud se celá věc nevyřeší do května 2024, nebude možné bez využití zahraniční certifikace používat ani ty prostředky, které již schválené jsou.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nečekejte a zažádejte o dotaci na výměnu kotle, hrozí pokuty, říká expert

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Je nejprolhanější politik, útočil Babiš. Evropě nerozumí, vrátil mu to Fiala

5. června 2024  16:02,  aktualizováno  22:55

Ostrá jak břitva byla od začátku debata premiéra a lídra ODS i koalice SPOLU Petra Fialy a předsedy...

Můžeme vyzbrojovat třetí země. Změny ve vztazích s USA nečekám, řekl Putin.

5. června 2024  20:41,  aktualizováno  21:55

Moskva by mohla poskytnout zbraně dlouhého dosahu třetím zemím, které by jimi poté mohly zaútočit...

Rok rekordních teplot. Planeta míří do klimatického pekla, míní šéf OSN

5. června 2024  20:15

Letošní květen byl již pátým nejteplejším měsícem roku v historii měření a dokonce dvanáctým...

Odpouštím mu! Fico poprvé od atentátu promluvil, kritizoval opozici i média

5. června 2024  17:37,  aktualizováno  20:06

Slovenský premiér Robert Fico poprvé od květnového atentátu veřejně promluvil. Uvedl, že vůči...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...