Vleky musí stát, přibývá tak skiareálů, kde lyžaře tahá na svah rolba

  14:42
Přes dvě desítky lidí najednou může nyní na svah v oblíbeném Ski areálu Hlubočky nedaleko Olomouce vyvézt tamní rolba. Provozovatelé tak našli částečnou náhradu za vleky, jež musí být vypnuté kvůli protiepidemickým opatřením. K podobnému náhradnímu řešení navíc sáhly už i některá střediska v Jeseníkách.

„Mohu naráz vytáhnout až dvaadvacet lidí. Jsou mezi nimi dostatečné vzdálenosti, není v tom žádné riziko,“ popsal šéf areálu v Hlubočkách Michal Stojmenov.

Jízdu za rolbou se si lze nyní vyzkoušet denně, po předchozí domluvě s řidičem se mohou vyvézt i děti.

„Doufám, že takto nebudeme muset fungovat dlouho. Dělám to nerad. Současný stav ale nepovažuji za dobré řešení, vláda podle mě dělá všechno pro to, aby lidé letos nelyžovali,“ komentoval netradiční využití rolby Stojmenov.

„Vedení státu umí jen vydávat zákazy. Neslyší argumenty nejen vlekařů, ale i lékařů, že pohyb na čerstvém vzduchu a konkrétně lyžování není při pandemii nebezpečné,“ dodal.

V jednom z areálů už tahání rolbou kontrolovala policie

Podle ČTK sáhli ke stejnému kroku i v některých skiareálech v Jeseníkách, například ve středisku Kopřivná, v Hraběšicích na Šumpersku či ve ski areálu Annaberg. Provozovatele k tomu vede hlavně tíživá finanční situace, ale i frustrace. Areály totiž zůstávají uzavřené i přes nyní zahájené jarní prázdniny, které pro ně patří ke klíčovým obdobím.

Třeba ve skiareálu Kopřivná rolba naráz vytáhne kolem čtyř desítek lyžařů. Neobvyklý zážitek si užívají hlavně děti, které dopravní prostředek pojmenovaly rolbovláček.

„Je vtipné, že se dětem líbí více jízda nahoru než dolů,“ podotkli zástupci areálu na jeho facebookovém profilu.

Skipark Hraběšice ve středu večer na sociální síti uvedl, že tahání lyžařů rolbou a dětí na laně za sněžným skútrem přijela na základě oznámení na místo prověřit policie.

„Hlídka tu neshledala nic nezákonného. Přeju všem našim příznivcům, ale i těm, kterým ležíme v žaludku i přes to, že svým způsobem bojujeme opravdu o ekonomickou záchranu, pěkný večer,“ shrnul provozovatel.

Autoři: ,