Dnes Sobota - oblacno 17°C
Zítra Neděle - prehanky-dest 21°C
Sobota 18. 5. 2024
Svátek má Nataša
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Byznys

V lednu přerušilo podnikání o polovinu víc živnostníků než v roce 2020

První měsíc nového roku je z pohledu počtu nově přerušených živností dlouhodobě nejsilnější. Leden 2021 překonal všechny dosavadní rekordy. Podnikatelské aktivity pozastavilo 25 534 OSVČ, což je o 50 % víc než vloni. „To je důsledkem trýznivé situace na trhu a nejistých vyhlídek do budoucnosti,“ říká Petra Štěpánová, analytička společnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company, která statistiky zveřejnila.

Podnikání v roce 2020 pozastavilo téměř sto tisíc živnostníků, což bylo o 40 % více než v roce 2019. „Nepříznivý trend pokračuje i letos. Podnikatelé se v čím dál větším měřítku dostávají do existenčních problémům a dochází jim síly. Důvodem je především dlouhotrvající lockdown, který zasahuje zejména segment stravování, ubytování, cestovního ruchu, maloobchodu a služeb, nicméně tvrdě jsou postiženy i navazující obory,“ komentuje situaci analytička.

Detailnější analýza ukázala, že nejvíc přerušených živností bylo v lednu 2021 ve volné živnosti Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona. Jedná se o nejčastější obor podnikání mezi OSVČ a počet pozastavených živností je srovnatelný se stejným obdobím loňského roku.

„Ve všech dalších oborech z TOP 10 však můžeme sledovat vysoký meziroční nárůst,“ upozornila Štěpánová s tím, že nejvyšší relativní nárůst zaznamenalo zprostředkování velkoobchodu (+ 1 126 %), podpůrné činnosti v zemědělství (+ 94 %) a silniční nákladní doprava (76 %). V absolutních hodnotách výrazné přírůstky zaznamenalo stravování a příprava staveniště. „Je třeba však podotknout, že v lednu ještě stále srovnáváme hodnoty předpandemické v roce 2020 a pandemické v roce 2021,“ uzavřela.




Autor: TZ, red

Nový cirkulární spot Sto•re v Holešovické tržnici představuje disrupci v nakupování

16. května 2024 ve 12:34

V nově otevřeném cirkulárním obchodě Sto•re je normální STOkrát REcyklovat. Podle jeho tří hlavních zakladatelek je přirozené nenakupovat pořád nové. Pražané tak mají možnost pořídit si kurátorovaný nábytek, opravenou elektroniku, nádobí, předměty běžné denní potřeby i zachráněné pokojové...

Projekt Biometan získal ocenění Sustainability Star

13. května 2024 v 10:43

Projekt „Biometan – Využití kalového plynu na ÚČOV Praha“, který realizovala společnost Česká voda – MEMSEP ze skupiny Veolia pro Pražskou vodohospodářskou společnost v roce 2023 sbírá ocenění za oceněním. V březnu byl projekt jmenován Vodohospodářskou stavbou roku v kategorii do 50 mil. Kč za...

Divadlo Gong nabízí své prostory k pronájmu

29. dubna 2024 v 09:13

Vysočanské Divadlo Gong – kulturní a vzdělávací společenské centrum Prahy 9 – je příspěvkovou organizaci deváté městské části. Nabízí návštěvníkům nejen představení divadelních souborů z Prahy a okolí, ale i hudební vystoupení různých žánrů včetně pravidelných jazzových...

Tesco spustilo kampaň Žijeme hokejem

27. dubna 2024 v 06:58

Tesco, oficiální sponzor Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, spouští očekávanou kampaň spojující svět hokeje se světem maloobchodu. Pod sloganem „Žijeme hokejem“ nabízí zákazníkům šanci stát se součástí velkého hokejového dobrodružství.  

Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT si zvolila děkana

25. dubna 2024 v 06:17

Akademický senát Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT zvolil 23. dubna kandidáta na děkana FBMI. V tajném hlasování byl jednomyslně zvolen na funkční období 2024–2028 staronový děkan FBMI prof. MUDr. Jozef Rosina, Ph.D., MBA.

Další články
Nahoru