Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ve skladech leží tuny neprodaného oblečení, obchodníci osekávají objednávky

  10:00
Oděvní průmysl se nevzpamatoval z koronavirového roku 2020 a již nyní má ne úplně světlé vyhlídky. Někteří obchodníci hlásí miliardové ztráty, ale kvůli vládním opatřením a zákazům mají navíc sklady stále plné loňských kolekcí. Nové objednávky někteří úplně omezili nebo stále vyčkávají na uvolnění restrikcí. Současná situace způsobuje velké potíže i velkým výrobním závodům v Asii.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Očekávané uvolnění je v současné době spojené hlavně s proočkováním populace. Pandemie ovšem zatím neustupuje a většina států se stále ocitá v lockdownu. 

S tím je spojené také dlouhodobé uzavření kamenných prodejen, kde leží ladem stále velké množství loňských kolekcí. „Jedná se především o dámské a pánské zboží, protože tyto produkty se již několik měsíců nesmí prodávat a v běžném provozu by byly již prodané v rámci výprodejů,“ potvrdil stav skladových zásob Norbert W. Scheele, ředitel řetězce C&A pro země střední a východní Evropy.

Tento stav například potvrzuje i britský řetězec Primark. Sdělil, že má na skladě loňskou kolekci jaro/léto v hodnotě přibližně 150 milionů liber (4,5 miliardy korun) a podzim/zima za 200 milionů liber (šest miliard korun).

Podle poradenské společnosti McKinsey se hodnota neprodaného oblečení po celém světě, v obchodech a skladech, pohybuje v rozmezí 140 až 160 miliard eur. To je více než dvojnásobek normálního stavu.

S objednávkami na nové kolekce pro letošní sezonu proto někteří klíčoví obchodníci vyčkávají na poslední chvíli. Mnozí navíc potvrzují snížení objemu objednávek. Britský Marks & Spencer uvedl, že objednávka letošní jarní kolekce je menší než v loňském roce.  

„Po zkušenostech s dosavadními lockdowny jsme velmi selektivně objednali sezonní zboží, které přijde na naše prodejny v březnu,“ potvrdilo taktéž vedení řetězce C&A.

V loňském roce podle Euromonitoru oděvní průmysl zaznamenal pokles prodeje zhruba o 17 procent oproti roku 2019 a jeho oživení není podle odhadů mezinárodních agentur příliš příznivé. Agentura McKinsey předpovídá pokles tržeb až 15 procent, naopak Euromonitor odhaduje oživení i o 11 procent.

Z kamenných prodejen do onlinu

Čeští obchodníci dlouhodobě hledají vhodné alternativy, jak absenci kamenných prodejen nahradit. Někteří své několikamiliardové zásoby prodávají převážně přes e-shopy. „Produkty, které zbyly z našich předchozích kolekcí, stále prodáváme v naší globální síti,“ potvrzuje společnost Puma. 

A navzdory pandemii a uzavřením kamenných obchodů si oslovení maloobchodníci loňský rok pochvalují. Americká značka Gap, která loni vstoupila na český trh, zaznamenává zvýšené prodeje. „Vstup na český trh předčil naše očekávání a naopak jsme vzhledem k prodejům museli na podzim dodatečně objednat další zboží, abychom doplnili nejprodávanější kategorie. Překvapily nás vysoké prodeje zejména v segmentu batolat a dětí,“ říká Jan Fahoun, jednatel C.S. retail 1969.

Kromě e-shopů se obchodníci snaží nabídnout zákazníkům různé speciální služby. Doprava zdarma, vyzvedávání u smluvních partnerů, ve výdejních okénkách, ale i vlastní inovativní služby. 

„Díky službě Call&Collect si zákazníci telefonicky na prodejně objednají tzv. tašku plnou překvapení, která obsahuje produkty vybrané a zabalené našimi zaměstnanci. Zákazníci si pak jen na prodejně vyzvednou připravenou tašku. Naším cílem je hlavně prodat stávající zásoby podzimního a zimního zboží prostřednictvím atraktivních nabídek, “ představuje jednu ze svých služeb řetězec C&A. 

Módní e-shop ZOOT má v tuto chvíli na skladě množství zboží ze starších kolekcí v obvyklé hodnotě. „Daří se nám vykrývat mezery v dodání, které někteří dodavatelé v důsledků složité covid situace mají,“ říká šéfka nákupu Simona Poláková a dodává, že zpoždění dodávek pociťují zejména z logistických důvodů distribučních skladů. Ty jsou často ochromené nedostatkem pracovní síly způsobené koronakrizí.

Objem jarních a letních objednávek na letošní rok někteří prodejci nesnížili a věří v brzké otevření svých prodejen. „V segmentu značkového textilu a doplňků GAP se předobjednávky uzavírají cca půl až třičtvrtě roku před samotným dodáním a právě dokončujeme výběr podzimní kolekce. Značka Gap se opírá o myšlenku Modern American Optimism, proto i my v České republice myslíme pozitivně a věříme, že se situace v kamenném retailu ve druhé polovině roku zlepší,“ dodává Jan Fahoun.

Obavy asijských oděvních továren

Posunuté termíny či snížené objemy nyní způsobují největší potíže převážně zahraničním výrobním továrnám. S nepříznivou situací se potýkají hlavně asijští výrobci oděvů, například v Bangladéši, jejíž ekonomika je na vývozu textilu téměř závislá. Tamní oděvní továrny se ovšem snaží zůstat stále otevřené.

Padesát továren dotazovaných bangladéšským sdružením výrobců a vývozců oděvů uvedlo, že pro letošní sezonu obdrželi o 30 % méně objednávek, než je obvykle. Podzimní a hlavně předvánoční lockdowny ve velké části Evropy, pokračující i v lednu, tvrdě zasáhlo jejich podniky.

Pracovaly za 4 libry denně, teď nemají nic. Asijské šičky uvrhl covid do chudoby

„Fungujeme na 25 % kapacity. Máme nějaké objednávky na provoz továrny do února. Je těžké říci, jak přežijeme,“ dodává majitel továrny v Dháce Shahidullah Azim, jehož klienty jsou severoameričtí a evropští maloobchodníci.

Miran Ali, který zastupuje Star Network, alianci výrobců v šesti asijských zemích, a sám vlastní čtyři továrny v Bangladéši, čelí podobným problémům. „Loni jsme měli dostatek jarních objednávek již na přelomu roku a řešili jsme dokonce už i následující podzimní sezonu. Nyní se všechno zpožďuje,“ řekl z hlavního města Dháky.

Asif Ashraf, další majitel továrny v Dháce, který vyrábí oblečení pro maloobchodní sítě po celém světě, uvedl, že je momentálně situace velmi těžká. „Vyrobili jsme látky a jsme připraveni ušít pro zadavatele nové kolekce, nyní čekáme na nové objednávky.“ 

Dojíždění do Prahy obstarají nové soupravy. Mají dva oddíly první třídy

  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za peníze si štěstí koupíš. Kolik utratí swifties během turné své bohyně

15. května 2024  12:29

Zpěvačka Taylor Swiftová je celosvětový fenomén a současná nezpochybnitelná královna popu. Blížící...

V Aucklandu vydražili pírko vyhynulého ptáka. Zájemce zaplatil přes půl milionu

21. května 2024

Vzácné a velmi ceněné pírko pocházející z vyhynulého novozélandského ptáka huia vydražili v...

EU schválila reformu trhu s elektřinou, nové předpisy více chrání spotřebitele

21. května 2024

Členské státy definitivně schválily reformu trhu s elektřinou v Evropské unii. Cílem nových norem...

Šéf Rohlíku si šťouchl do poplatků konkurence. Přitom podobné účtuje taky

21. května 2024  16:14

Do servisních poplatků rozvážkových společností se v těchto dnech na sociální síti X opřel šéf...

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....