Karlsson: Věřím, že by se tu mohli objevit i další hráči ze Švédska. Mé angažování byl takový průlom

Karlsson: Věřím, že by se tu mohli objevit i další hráči ze Švédska. Mé angažování byl takový průlom

Premiérovým podpisem Tomáše Rosického v roli sparťanského sportovního ředitele byl švédský křídelník Jens David Joacim Moberg-Karlsson, jehož čeká za pár týdnů oslava sedmadvacátých narozenin.

Bývalý hráč IFK Göteborg, Sunderlandu, Kilmarnocku, Nordsjællandu i Norrköpingu, jenž se v profesionálním fotbale pohybuje necelou dekádu, už v rámci české nejvyšší soutěže nakoukl do třech sezon.

Zatímco v ročníku 2018/2019 skóroval bývalý florbalista během patnácti vystoupení třikrát, soutěžní období 2019/2020 zakončil čtyřmi trefami v 17 startech a v právě probíhající sezoně 2020/2021 přetavil 14 duelů v sedm branek.

Hodně mu vyšly zejména dva zápasy pod novým koučem letenského "S" Pavlem Vrbou, v nichž rozvlnil síť hned pětkrát. Že by mu vyhovovala hra v zimních měsících?

"Určitě hraju radši v mínus 15, než v plus 35 stupních, což ale neznamená, že bych se při nástupu na hřiště usmíval, když je patnáct pod nulou. Stejně jako pro kohokoliv jiného, i pro mě jsou optimální fotbalové podmínky, když je kolem dvaceti stupňů a třeba slabý déšť. Určitě je však výhoda, že z našich kariér jsme zvyklí. S takovými podmínkami máme zkušenosti. Během přípravy se i ve Skandinávii v mínus patnácti hraje. Nedělá mi to radost, netěší mě to, ale asi mám nespornou výhodu, že jsem na to zvyklý," pronesl v rozhovoru pro web sport.cz kolega Nity, Plavšiče, Kozáka a spol.

To, aby v jednom českém mužstvu figurovali dva seveřané, je výjimečné. Jak si s o něco mladším Norem Andy Vindheimem sedli? "Je skvělé, že tady mám parťáka, se kterým si můžu popovídat podobným jazykem a můžu s ním sdílet společné zážitky. Chápu ale, že je obrovská rarita, že jsme dva Skandinávci v jednom týmu. Mám dojem, že jsem druhý Švéd, který hraje českou ligu. Každopádně se projevilo, že ve Švédsku jsme neměli moc informací o české lize. Teď se to změnilo, zajímají se, jaké podávám výkony a jaké jsou výsledky Sparty. Věřím, že by se tady další hráči ze Švédska mohli objevit. Mé angažování byl takový průlom," pokračoval úderný rychlík, jehož slova nabídl portál sport.cz.

Zatímco v éře Václava Kotala přetavil 12 vystoupení ve dvě branky, pod Pavlem Vrbou je na pěti gólech za dva duely. Přičítá to právě změně, důvěře či nové motivaci? "Trenér Vrba mě používá způsobem, který se mi líbí. Nasazuje mě tak, jak bych si představoval, máme myslím stejný pohled, jak můžu být přínosem pro mužstvo. Ví, že jsem dobrý hráč, dodává mi sebevědomí a mluví se mnou pozitivně. Myslím, že trenérovi se bude dařit. Je samozřejmě ještě brzo hodnotit, ale líbí se mi jeho myšlení," pochválil svého nadřízeného na stránkách sport.cz Karlsson, za něhož jeho nynější klub zaplatil před více než dvěma lety sumu 1,7 milionu eur.

Trpišovský o Vrbovi: Hodně ho uznávám. Sparta má jednoho z nejúspěšnějších trenérů v historii českého fotbalu

Zdroj: sport.cz