Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nacistický dozorce z koncentráku se ukrýval přes 60 let v USA, nyní byl vydán spravedlnosti

Autor: ČTK, ran - 
21. února 2021
11:37

Bývalý německý dozorce Friedrich Karl Berger byl vydán do Německa do rukou spravedlnosti. Od roku 1959 se ukrýval ve Spojených státech amerických. „Směšné,“ komentoval to bývalý dozorce v roce 2020 u soudu, který o jeho vydání rozhodoval.

Spojené státy vydaly do Německa bývalého dozorce z nacistického koncentračního tábora Neuengamme, který je podezřelý z napomáhání vraždám vězňů. Pětadevadesátiletého Friedricha Karla Bergera dopravilo z amerického státu Tennessee speciální letadlo s lékařským vybavením, které v sobotu přistálo na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Vyšetřovatelé dostali povolení muže hned na letišti vyslechnout, informoval magazín Der Spiegel.

Vydání schválil americký soud v únoru 2020 a v listopadu téhož roku ho potvrdila odvolací instance. Odůvodnila to tím, že dotyčný byl „aktivním účastníkem jedné z nejtemnějších kapitol v dějinách lidstva“.

„Bylo mi jen 19 let. Dostal jsem příkaz tam jít,“ hájil se podle deníku Sun stařičký Berger u soudu s tím, že prý ani u sebe v táboře nenosil zbraň. „Po 75 letech? To je naprosto směšné, nemůžu tomu uvěřit,“ řekl mimo jiné. „Nerozumím tomu, že se něco takového může stát zrovna v zemi, jako je tato (USA, pozn. red.). Vyháníte mě z domova,“ dodal.

„Jsme tu proto, abychom zajistili, že naše země nebude sloužit jako ráj a hájemství pro válečné zločince a ty, kdo pošlapávají lidská práva ," řekl k případu Tae Johnson, současný ředitel federální agentury ICE (Immigration and Customs Enforcement), která vymáhá práva v rámci vnitřní bezpečnosti země.

Z verdiktu podle agentury DPA mimo jiné vyplývá, že Berger jako 19letý vykonával práci dozorce v jednom z pobočných táborů, kde byli v zimě 1945 internováni Židé, Poláci, Rusové, Dánové, Nizozemci či Francouzi a kde vězni pracovali až do naprostého vyčerpání, a často proto umírali. Kvůli nelidským podmínkám tam zemřelo asi 70 lidí.

Vyšetřování Bergera převzala v roce 2020 prokuratura v dolnosaském Celle, v prosinci ale jeho stíhání zastavila pro nedostatek důkazů o spáchání trestného činu. To, že vydaný muž pracoval jako dozorce v táboře, který nesloužil k likvidaci vězňů, podle prokuratury k obžalobě z napomáhání vraždám nestačí a neexistují konkrétní důkazy, že se Berger na smrti některého z uvězněných přímo podílel. Podle DPA je tedy poměrně nepravděpodobné, že by muž nakonec stanul před soudem, pokud se neobjeví nové skutečnosti.

V posledních letech němečtí žalobci stíhali několik dosud žijících bývalých dozorců z koncentračních táborů, čímž chtěli využít poslední příležitosti k průchodu spravedlnosti, pokud jde o miliony Židů, Romů, gayů a politických vězňů, kteří zahynuli v nacistických táborech.

Začátkem února prokuratura obvinila jiného 100letého Němce z podílu na 3 518 vraždách v někdejší nacistickém koncentračním táboře Sachsenhausen. Žalobu pro napomáhání ke vraždě ve více než 10 000 případech letos státní zástupci podali i na 95letou Irmgard F., která podle nich za druhé světové války pracovala jako sekretářka v nacistickém koncentračním táboře Stutthof.

lochna01 ( 21. února 2021 14:51 )

mikes15 ( 21. února 2021 12:49 )

Mělo být už promlčené, či jinými slovy odpuštěné. Amerika se v *** obrací

bullshit ( 21. února 2021 12:29 )

Xindl zůstane xindlem i v 95 letech. Pro něj je to směšné a pro vězněné a zabité to bylo peklo. Na toho se ale voda nevařila, jak se tady občas píše o vepřích. nevyhání ho z domova, byl doma v německu a ne v USA. Škoda že se nevydali i jiní xindlové a pokud něco věděli tak je jiné státy chránily a vytěžovaly. Příkladem je W. Braun v USA který dostal člověka na měsíc ale byl to nacistický xindl. V Brazílii a v jižní Americe jich je možná ještě bezpočet. Alespoň že Izraelci a Mosad po nich šli hlava nehlava.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání