Žádné úplatky jsem nepřijal, tvrdí ‚Milďásek‘ Bíba z korupční kauzy soudce Sováka

Jeden z hlavních aktérů korupční kauzy soudce Vrchního soudu v Praze Zdeňka Sováka poprvé promluvil. Invalidní důchodce Milan Bíba měl – podle policie – za úplatek společně se soudcem nabízet ohýbání rozsudků. Třeba v případě odvolacího řízení stavebního gigantu Metrostav. Podle svých slov ale žádný úplatek nepřijal, ani nic podobného neplánoval. „Kdybych je přijal, tak je najdou,“ řekl u svého domu na Zbraslavi. I ten hraje v aféře svou roli.

Původní zpráva Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obviněný Milan Bíba odchází od Obvodního soudu pro Prahu 1

Obviněný Milan Bíba odchází od Obvodního soudu pro Prahu 1 | Foto: Martin Štorkán | Zdroj: Český rozhlas

Soudce Zdeněk Sovák a Milan Bíba. Ústřední dvojice z kauzy údajné korupce měla nabízet, že za úplatek ovlivní rozsudky u Vrchního soudu v Praze. Pomocnou ruku chtěla – alespoň podle policejní verze – za padesát milionů korun podat třeba stavební firmě Metrostav, kterou pražský městský soud loni v lednu nepravomocně odsoudil k tříletému zákazu účasti ve veřejných zakázkách a k desetimilionovému finančnímu trestu.

‚Uloupnout si perníček,‘ odposlechli policisté soudce Sováka. Podle spisu plánoval, že ovlivní kauzu Rath

Číst článek

Loni na konci prosince poslal obvodní soud „Dědu“ i „Milďáska“, jak se navzájem označovali, do vazby. Bíbu ale na konci ledna Městský soud v Praze propustil. 

Teď se Sovákův přítel ke kauze poprvé vyjádřil. „Já jsem žádné úplatky nepřijal. Kde bych je přijal? Kdybych je přijal, tak je (policisté) najdou,“ řekl serveru iROZHLAS.cz přes domácí telefon. Státní zástupce Zdeněk Štěpánek na jeho verzi nereagoval. 

Šedesátiletý Bíba tvrdí, že přijetí peněz za služby neplánoval. „Ne, nikdy,“ odpověděl pomalu chraplavým hlasem.  

Vyjít před dvoupatrový žlutý dům, který z venku vypadá jako nový, ale odmítl s tím, že je podle svých slov „v covidu“. Tím se prý nakazil ve vazbě. A to už podruhé během dvou měsíců.

Kde je záloha?

I stavba v ulici s dalšími rodinnými domky je v kauze důležitá. Bíba měl podle policie firmě Metrostav nadiktovat, aby pro něj dům zrekonstruovala. Měla dodat materiál za 1,5 milionu, na dalších půlmilion pak měly přijít stavební práce.

Z policejních dokumentů, které iROZHLAS.cz prostudoval, vyplývá, že Sovák s Bíbou chtěli koupit nedaleké pozemky, na nichž si měl soudce nechat od Metrostavu postavit dům. „Je to pro ně plivnutí,“ zní v odposleších.

Dům, ve kterém bydlí obviněný Milan Bíba | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Minimálně část peněz podle policie dvojice ukořistila. Původně žádali třímilionovou zálohu, nakonec slevili na 1,5 milionu korun. Peníze přinesl bývalý policista a podnikatel Ladislav Kirschner. Toho Bíba kontaktoval loni v únoru.

Znali se z minulosti, a Kirschner dokonce bydlel na Zbraslavi ve stejné ulici, ve velkém šedivém domě nedaleko Bíby. Ten věděl, že má bývalý policista kontakty na vedení Metrostavu. Jenže Kirschner, který si aktuálně odpykává trest za podvody a vydírání, kontaktoval protimafiánskou centrálu, která začala schůzky monitorovat.

Šikana nájemníků

Karel a Lenka Hnilicovi nechvalně prosluli šikanou nájemníků. Jejich firma měla koupit v Praze domy a snažila se nájemníky vyštvat například tím, že jim odpojila vodu nebo topení. Za to je soud nepravomocně odsoudil, k odvolacímu Městskému soudu v Praze ale nechodili, a soudce Jaroslav Pytloun nakonec nechal záležitost promlčet. Sám za to pak čelil kárnému řízení. Kritika se snesla i na Českou advokátní komoru, která manželskou dvojici nevyškrtla ze seznamu advokátů.

Dvě splátky zálohy, které expolicista Bíbovi – opět podle verze kriminalistů – předal, nebyly od Metrostavu, ale od vyšetřovacího týmu. Ten předání při takzvaném předstíraném převodu sledoval.

Statisíce ale převzal pouze Bíba. Jak policisté později dohledali, jeho partnerka Charlotte Mulénová vložila 808 tisíc korun na pětačtyřicetkrát na bankovní účet. Ta je teď také obviněna za praní špinavých peněz.

Nedostupná obhájkyně

Na další otázky nicméně Bíba odpovídat odmítl a odvolával se na svou právničku Lenku Hnilicovou. Tu se redakce pokoušela kontaktovat. Na telefonáty ani textové zprávy ale nezareagovala. V sídle její právnické kanceláře reportér narazil jen na jejího manžela Karla Hnilicu.

„Má pravděpodobně jednání, řeknu jí, ať se vám ozve,“ sdělil. Do uzávěrky článku se ale právnička neozvala.

Kauze soudce Sováka se server irozhlas.cz pečlivě věnuje, publikoval k ní řadu textů:

Martin Štorkán Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme