Rozhlasoví symfonici odvysílají další online koncert. Zahraje s nimi i houslista Mráček

Symfonický orchestr Českého rozhlasu odvysílá v pondělí další online koncert. Pod taktovkou dirigenta Roberta Jindry zazní i skladby z divadelních her. Sólistou večera bude v houslovém koncertu D dur ruského skladatele Petra Iljiče Čajkovského český houslista Jan Mráček.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Houslista Jan Mráček

Houslista Jan Mráček | Foto: Shirley Suarez

„Ke koncertu mě pojí to, že jsem měl tu čest zahrát si tento koncert vedle světoznámého ruského dirigenta Vladimira Fedosejeva s jeho Čajkovského symfonickým orchestrem v curyšské Tonhalle. Vždycky si vzpomenu na tento krásný koncert, který byl docela velkým milníkem v mé kariéře,“ popisuje houslista Jan Mráček.

Radiožurnál vysílal Koncert pro jiné myšlenky s Lucií Bílou a Jiřím Strachem. Pusťte si jeho záznam

Číst článek

Se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu spolupracuje deset let. Na významných koncertních pódiích se objevoval od dětství. Ve třinácti letech například vystoupil společně s houslistou Josefem Sukem. Je také držitelem několika ocenění. Mezi ta neprestižnější patří vítězství Mezinárodní houslové soutěže Fritze Kreislera.

Další dvě skladby večera jsou spojené s divadlem. Dílo finského skladatele Jeana Sibelia sloužilo nejprve jako scénická hudba ke hře Kuolema neboli Smrt. Nakonec se jeho skladba Valse triste stala jednou z nejúspěšnějších.

I divadelní hra Pelleás a Meliisanda inspirovala mnoho skladatelů. Jedním z nich byl i Francouz Gabriel Fauré, který ze scénické hudby složil čtyřvětou suitu.

Celý koncert přenáší živě od 20.00 Český rozhlas Vltava. Videopřenos je pak možné sledovat na facebooku Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Ze záznamu ho pak můžete ve stejném čase slyšet 24. února na Českém rozhlase D dur.

Adéla Burešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme