Doba čtení:2 m, 47 s
Uhelná elektrárna Počerady by mohla být v budoucnu přestavěna na plyn. Foto: wikipedia.org Petr Kinšt

Skupina Sev.en Energy sedmého nejbohatšího Čecha Pavla Tykače chystá podle informací serveru Seznam Zprávy výrazné změny ve svém portfoliu. V plánu jsou miliardové investice do plynových, solárních a větrných elektráren.

„Zvažujeme výstavbu solárních a větrných parků o kapacitě vyšších desítek megawattů,“ řekl pro Seznam Zprávy Byznys energetický expert skupiny Radek Jirků. Sev.en Energy zvažuje také stavbu plynové elektrárny. A dále modernizace svých tepláren.

Čtěte také:
Sev.en Energy ulovila černého jestřába
Pozemky po těžbě uhlí využijí i Lesy ČR

Sev.en Energy vlastní dvě uhelné elektrárny ve Chvaleticích a Počeradech, kromě toho má velké teplárny v Kladně a Zlíně. Své zdroje zásobuje vlastním uhlím z mosteckých dolů. Po převzetí elektrárny Počerady od skupiny ČEZ počátkem letošního roku se jeho Sev.en Energy stala druhým největším výrobcem elektřiny v Česku. Na trhu má 13tiprocentní podíl.

Uhlí ale čeká útlum. Uhelná komise doporučuje v Česku útlum uhlí do roku 2038. Vláda termín ještě nepotvrdila, část ministrů ale tlačí na rychlejší konec uhlí už v roce 2033. Proto firma plánuje přechod na jiné zdroje.

Skupina Sev.en Energy získala v Počeradech pozemek, který je podle energetického analytika a investora Michala Šnobra vůbec nejvhodnější lokalitou pro stavbu plynové elektrárny.

Tykač má ale velké plány také v obnovitelných zdrojích. „Zatím máme připraveno osm projektů na jejich výstavbu, rádi bychom dosáhli asi na miliardu korun z rozvojových fondů. Čekáme nejen na vypsání konkrétních dotačních programů, ale hlavně na změny legislativy,“ vysvětlil energetický analytik Sev.en Pavel Farkač.

Hlavní podmínkou rozjezdu nových investic v Tykačově skupině je přijetí zákona o podporovaných zdrojích a energetického zákona. Oba jsou od loňska projednávány ve Sněmovně. Mají určit podmínky veřejné podpory pro nové zdroje. Usnadní také investice do energetických úložišť a umožní investorům do nových technologií inkasovat peníze za služby při stabilizaci rozvodných sítí.

Nové zákony tak budou mít zásadní dopad na návratnost investic do nových elektráren. „Jakmile u nás bude připravené hřiště, my jsme připraveni stavět,“ uvedl Farkač.

Nejdál je Sev.en Energy v „zelené energetice“ s plánováním nových solárů. Tady počítá jak s instalacemi na střechách budov, tak s pozemními parky. A také s plovoucími elektrárnami na jezerech, jež po skončení těžby vzniknou zatopením dnešních lomů.

První pilotní projekt plovoucí elektrárny o výkonu jednoho megawattu plánuje ve spolupráci se státním Palivovým kombinátem Ústí a Univerzitou J. E. Purkyně na jezeře Marcela, na zrekultivované výsypce poblíž dosud činného velkolomu ČSA. Následovat by měly větší podobné projekty.

Podobně Sev.en uvažuje o pozemních solárech. „Ty plánujeme na většině našich uhelných lokalit, někde počítáme i s okolními pozemky,“ říká Farkač. Největší solární projekt firma chystá u své chvaletické elektrárny. „I tam je ale ještě spousta velkých ‚ale‘, jež musíme vyřešit,“ dodal analytik. Sev.en předpokládá, že většina jejích solárních instalací bude doplněna bateriovými úložišti nebo vodíkovými generátory.

Firma uvažuje také o větrné energetice, ale čeká, zda začne český stát po západoevropském vzoru vypisovat aukce na obnovitelné zdroje. Soláry mají být sice z tuzemských aukcí vyloučeny, s aukcemi na větrníky ale počítá zákon o podporovaných zdrojích, projednávaný v Parlamentu.

„Už loni jsme posuzovali několik projektů větrné energetiky, zatím jsme je odložili. Čekáme na nový zákon. Je otázka, jestli pro nás tyto investice budou zajímavé, až se ukážou nová pravidla hry,“ vysvětlil Farkač.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa