Spojené arabské emiráty dobývají vesmír

Emiráty věnují rozvoji průmyslu a novým technologiím velkou pozornost, nyní si připsaly úspěch v podobě sondy vyslané k Marsu.

Emiráty se nedávno dostaly po celém světě na titulní strany díky vesmírné sondě jménem Hope (Naděje), která úspěšně dorazila na oběžnou dráhu Marsu. Historická mise znamená vstup arabského světa do globálního vesmírného závodu. Emiráty se tak staly prvním arabským národem a pátým na světě, který dosáhl Marsu.

Mohammad Al Gergawi, ministr pro záležitosti kabinetu, řekl: „Sonda Hope je národní úspěch, který přináší hrdost všem emirátům a Arabům a je inspirací pro každého jednotlivce na světě, který věří v roli vědy při vytváření lepší budoucnosti pro lidstvo.“

Al Gergawi dodal, že „cesta sondy Hope odráží širší cestu Spojených arabských emirátů. Výzvy, kterým čelil realizační tým během šesti let při přeměně sondy ze snu na realitu, odrážejí výzvy, kterým Spojené arabské emiráty čelily na své cestě jako národ.“

Globální sdělovací prostředky zdůraznily úlohu SAE při vedení kosmického odvětví v regionu a roli mladých talentů země při velkém skoku v průmyslových znalostích arabského světa.

Korunní princ Abú Dhabí Mohamed bin Zajed Al Nahyan na svém twitterovém účtu uvedl, že „přenos prvního snímku planety Mars, který sonda přinesla, je určujícím okamžikem v naší historii a znamená, že SAE se přidaly k vyspělým národům zapojeným do průzkumu vesmíru. Doufáme, že tato mise povede k novým objevům o Marsu, z nichž bude mít lidstvo prospěch.“

Viceprezident SAE Mohammed bin Rašíd poukázal na to, že úspěch sondy znamená začátek oslav 50. výročí založení Spojených arabských emirátů.

Rozvoj průmyslu je pro Spojené arabské emiráty prioritou

SAE věnují rozvoji průmyslu a novým technologiím velkou pozornost, stejně tak vzdělávání. Jak jsme uvedli v našem předchozím příspěvku, 56 % absolventů vládních univerzit ve vědě, technice, strojírenství a matematice jsou ženy.

Ministerstvo průmyslu a pokročilých technologií (MoIAT – Ministry of Industry and Advanced Technology) zahájilo iniciativu „Future of Industry Dialogue“, sérii interaktivních setkání vedených Sultánem bin Ahmedem Al Jaberem, ministrem průmyslu a vyspělých technologií, se zástupci předních průmyslových odvětví.

S ohledem na závazek Emirátů rozvíjet národní průmyslový ekosystém je tato iniciativa součástí úsilí MoIAT o vytvoření nového modelu spolupráce a budování dlouhodobých partnerství mezi vládou a průmyslovým sektorem.

Iniciativa se zaměřuje na těžký průmysl, farmaceutická odvětví, zdravotní péči a další průmyslové obory a rovněž se snaží usnadnit výměnu znalostí a expertíz mezi ministerstvem a místními a mezinárodními společnostmi se sídlem v SAE, aby se podpořil růst průmyslového sektoru. Kromě toho usiluje o posílení místní, regionální a globální konkurenceschopnosti produktů SAE. Těžký průmysl představuje více než 66% podíl průmyslového sektoru na HDP Emirátů.

Dr. Al Jaber uvedl: „Podpora životně důležitých průmyslových odvětví ve Spojených arabských emirátech prostřednictvím modernizace stávající infrastruktury je klíčem k zajištění jejich dalšího rozvoje a růstu, jakož i jejich schopnosti držet krok s budoucími požadavky průmyslu. Ministerstvo průmyslu a pokročilých technologií se zavázalo pomáhat budovat národní průmyslový ekosystém, který přitahuje zahraniční investice a odborné znalosti a zároveň podporuje inovace a lokalizaci znalostí s cílem zvýšit výrobní soběstačnost země.“

Mezi cíle ministerstva patří také podpora přijímání pokročilých technologií a nejvyšších standardů zabezpečení s cílem maximalizovat produktivitu, efektivitu a kvalitu mezi všemi zúčastněnými stranami a zvýšit tak postavení SAE v globálním hodnocení konkurenceschopnosti.

Psali jsme:

 

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.