Někteří němečtí poslanci jsou podezřelí, že brali provize za zprostředkování zakázek. Přiznal to jediný

Několik poslanců německé unie CDU/CSU je podezřelých z toho, že se obohatili na státním nákupu roušek a respirátorů. Upozorňuje na to magazín Spiegel. Jeden čelní politik bavorské CSU kvůli skandálu oznámil odchod z politiky.

Berlín/Vídeň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rouška

Němečtí politici jsou obvinění ze zprostředkovávaní státních zakázek na respirátory a roušky | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vyšetřovatelé minulý týden prohledali kancelář poslance Georga Nüßleina a parlament ho už zbavil imunity - politik jedné firmě pomáhal zařizovat státní zakázku na respirátory a jeho společnost za to dostala provizi v přepočtu asi 17 milionů korun.

Taky poslanec CDU Nikolas Löbel připustil, že za zprostředkování dalšího obchodu dostal peněžitou odměnu - Löbel to zpětně označil za chybu. Magazín Spiegel z podobných praktik viní i celou řadu dalších poslanců, až na Löbela to ale všichni popřeli.

Rakouský velkovýrobce respirátorů čelí podezření, že vydával čínské výrobky za lokální

Číst článek

Skandál s respirátory zaznamenali v průběhu uplynulého týdne i v Rakousku. Řada obchodů musela stáhnout z prodeje respirátory typu FFP2 tamního výrobce Hygiene Austria.

Firma čelí podezření, že při výrobě zdravotnických pomůcek podváděla a výrobky původem z Číny vydávala za rakouské. Požadovala za ně také vyšší cenu.

Policie ve společnosti podnikla už několik razií. Hygiene Austria nicméně odmítá, že by ve svých továrnách přebalovala čínské výrobky a označovala je za rakouské. 

Václav Jabůrek, zuj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme