V plánované písecké čtvrti Pražská brána už nepočítají s bazénem

  14:56
Podle umístění získala pracovní název Pražská brána a je možné, že jí už zůstane. Bývalá Žižkova kasárna v Písku se mají proměnit v první čtvrť, kterou spatří lidé přijíždějící od severu. Jak jde čas, plány se mění. Už v ní nebude bazén, nyní se řeší její napojení na výpadovku z města.

V bývalých kasárnách na okraji Písku u hlavního tahu od Prahy mají být byty, parkovací domy i školka. | foto: Vizualizace: Fact / Město Písek

Přípravami projektu na novou čtvrť se zabývali na lednovém zasedání zastupitelé. Dalším krokem bude pořízení územní studie, na jejímž základě pak úředníci připraví podnět pro změnu územního plánu.

Dominantou území měl být nový plavecký bazén. Loni ale zastupitelé rozhodli o jeho přemístění pod lesnickou školu. Studie počítá ještě s výstavbou všesportovní haly. I tady může dojít ke změně.

„Zjistili jsme, že pozemek pod současnou obloukovou halou v Tyršově ulici patří městu. Začínáme proto jednat se Sokolem o tom, že by se nechala zrekonstruovat za pomoci grantů,“ naznačila starostka Písku Eva Vanžurová (Pro Písek) s tím, že další možností je postavit na místě současné obloukové haly úplně novou se zázemím.

Starostka dodala, že jde o předběžný plán, na kterém se pracuje. Mohla by to být varianta, než v nové čtvrti vyroste víceúčelové sportoviště.

Studie, kterou vypracovali projektanti z ateliéru Fact, počítá také se zhruba 400 byty, obchody, parkovacími domy i mateřskou školou.

„Školka bude pro všechny děti z této lokality a možná i pro ty ze sousedního sídliště Portyč a od Svatého Václava,“ informoval městský architekt Josef Zábranský.

Parkovací domy by mohly sloužit nejen obyvatelům nové čtvrti, ale i veřejnosti či návštěvníkům sportovní haly. Lemují silnici I/20 a současně tak mají tvořit přirozenou clonu proti hluku a prašnosti v obytné části, která je hned za nimi.

V návrhu se také počítá s novým dopravním napojením na hlavní tah od Prahy. „Nájezd ze současného přemostění na jižní straně nad komunikací I/20 je jediný vstup, který nám umožnilo Ředitelství silnic a dálnic. To nám přislíbilo ještě vjezd a výjezd, který vyústí na budoucí kruhové křižovatce přímo spojené se stávajícím kruhovým objezdem v Dvořákově ulici,“ vysvětlil architekt Zábranský.

Proměna vyjde na stovky milionů

Propojovací ulice mezi okružními křižovatkami je ale vázaná výkupem dvou domů, které brání výstavbě. „V minulosti se daly vykoupit za 16 nebo 17 milionů, dneska to budou násobně vyšší částky, protože cena nemovitostí stoupá. Neměli bychom to odkládat a započít práce na výkupu,“ vyzval pirát Josef Soumar.

Podle místostarostky Petry Trambové (Pro Písek) je pro stavbu propojky zásadní směna pozemků v jižní části kasáren patřících Jihočeskému kraji a městu. „Tím se dostaneme blíže k domům, které chceme vykoupit,“ podotkla Trambová.

Josef Soumar také upozornil na finanční náročnost celého projektu, kterou odhadl na stovky milionů korun. „Pokud chceme začít stavět v pěti až sedmi letech, město bude muset začít šetřit, aby se z toho nestala mašinerie na dalších dvacet let,“ apeloval Soumar.

Finanční otázka má být jasnější ještě letos. „Ráda bych zahájila hned na začátku roku práci na ekonomické rozvaze tohoto území, abychom odpověděli na dotazy tohoto charakteru,“ řekla Trambová.

Nová čtvrť je plánovaná místo kasáren.

Nová čtvrť je plánovaná místo kasáren.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz