Už 12 středočeských nemocnic vyhlásilo kvůli vyčerpání kapacity stav hromadného postižení

10. březen 2021, aktualizováno

Stav hromadného postižení osob platí už v 12 středočeských nemocnicích, nově od čtvrtka v Kladně. V posledních dnech se přidala i zařízení ve Slaném a Neratovicích.

Nemocnice Kladno ve čtvrtek odpoledne vyhlásila stav hromadného postižení osob, stav už tak platí ve všech pěti nemocnicích, které zřizuje Středočeský kraj, a celkem ve 12 zařízeních v regionu. Kladenská nemocnice se dostala na hranici svých lůžkových kapacit, sdělila ve čtvrtek mluvčí kladenské nemocnice Hana Plačková.

Středočeský kraj je zřizovatelem nemocnic v Benešově, Kladně, Kolíně, Mladé Boleslavi a Příbram. Stav hromadného postižení začaly nemocnice v kraji postupně vyhlašovat minulý týden. Při jeho vyhlášení péče v nemocnici nemusí odpovídat obvyklému standardu.

V kladenské nemocnici jsou na hranici úplného vyčerpání hlavě lůžka na jednotkách intenzivní péče. "Dalším důvodem je také maximální personální vytížení a nedostatek dalších personálních kapacit," uvedla Plačková. K dnešku je v nemocnici zhruba 90 pacientů, u kterých byla potvrzena nákaza covidem. Třináct z nich potřebuje hospitalizaci na lůžkách intenzivní péče.

Podle mluvčí nemocnice nadále zajišťuje neodkladnou akutní péči, a to jak v akutních a příjmových ambulancích, tak na lůžkových odděleních.

"Nemocnice přešly do systému hromadného postižení osob. Je to z důvodu naplnění kapacity intenzivních lůžek," uvedl radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Středočeské nemocnice dál zvyšují počty covidových lůžek. Například příbramská kvůli skokovému nárůstu počtu nemocných uzavřela další oddělení, tentokrát oční. Jeho kapacity slouží covidovým pacientům, přibylo tak zhruba deset lůžek. Minulý týden podobným způsobem vznikla nová covidová lůžka na jednom z lůžkových oddělení chirurgie.

zdroj: ČTK
Spustit audio