Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Jak nekrachnout při vstupu do dospělosti? Nová aplikace pomůže mladým porozumět financím

3 minuty radosti
Aplikace Nekrachni pomůže mladým lidem porozumět světu financí. Foto: Nekrachni

Placení nájmu, první účty nebo daňová přiznání. Vstup do dospělého samostatného života sebou kromě radostí přináší i nástrahy. Výuka finanční gramotnosti na českých školách je ale prozatím v plenkách. Čeští studenti se to proto rozhodli změnit. Jejich aplikace Nekrachni naučí mladé lidi nakládat s penězi zodpovědně i porozumět základním pojmům. To vše za pět minut denně.

Sami jsou čerstvě dospělí, ale rozhodli se pomáhat široké veřejnosti. Autoři aplikace Nekrachni Maria Šimůnková a Jakub Rychlý vycházejí při tvorbě z vlastních zkušeností. „Jsme studenti, které za krátkou dobu čeká velký životní přechod s nástupem na vysokou školu. V tomto věku se mladí lidé osamostatňují, a to i finančně. Nám ale došlo, že k úspěšnému finančnímu osamostatnění nemáme jako čerstvě dospělí lidé téměř žádné potřebné znalosti. Ve školách probíhá výuka finanční gramotnosti formou učení definic nazpaměť – nikoli formou praktických rad a ukázek, jak se svými financemi zacházet,“ popisuje pohnutky k vývoji aplikace Šimůnková.

Maria Šimůnková vyniká v oboru umělé inteligence. Foto: Nekrachni

Hravá a interaktivní aplikace bude určena široké veřejnosti. Má ale ambici stát se i praktickou výukovou pomůckou na středních školách. Pro dlouhodobé zlepšování povědomí o světě financí bude uživateli stačit pět minut denně. Aplikace pomocí jednotlivých úkolů vysvětlí, jak sestavit osobní a rodinný rozpočet, jak fungují půjčky, i jaká jsou nejčastější úskalí spojená s penězi. „Základní kurzy budeme nabízet zdarma. Ty budou pokrývat znalosti, které by měl mít každý dospělý člověk. Rozšiřující kurzy a doplňující informace budou součástí placené verze, která bude nabízet možnost lepší personalizace. Jedná se třeba o kurzy pokročilého investování nebo širší problematika jednotlivých lekcí,“ dodává Maria Šimůnková.

Jakub Rychlý je aktivní v marketingu i politice. Foto: Nekrachni

Kromě dlouhodobého vzdělávání nabídne aplikace také další motivaci. Uživatelé mohou svůj pokrok a výsledky v testech porovnávat s ostatními a získat virtuální peníze, které vymění za odměny. „Také chceme spolupracovat s charitativními společnostmi zajišťujícími podporu vzdělávání dětí z dětských domovů v oblasti finanční gramotnosti – uživatel aplikace by mohl podpořit jejich organizaci pomocí získaných penízků,“ vysvětluje Šimůnková.

Autoři nápadu, kteří mají i přes nízký věk zkušenosti s programováním nebo podnikáním, vyvíjejí aplikaci na vlastní náklady. Shánějí ale investory a plánují rozšířit i síť finančních poradců zapojených do projektu. V září začne testování beta verze aplikace na několika středních školách, o pár měsíců později by pak měla být dostupná na App Store a Google Play.

Související články

Zaručeně zlepší den

Brněnští vědci zkoumají Alzheimerovu chorobu pomocí „minimozečků“

Francouzská vesnice bude mít hřbitov se solární energií

Porucha ADHD mohla být evoluční výhodou, naznačuje výzkum

Pracovní pozice jako produkty v e-shopu? Jobmapa.cz přináší inovativní hledání práce

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova

Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova

Pro Hanu Hindrákovou je Afrika osudná. Řadu let zde působila jako dobrovolník a v africkém…