https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/v-ceskem-lese-nasli-zoologove-vzacneho-brouka-ryhovce-pralesniho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Českém lese našli zoologové vzácného brouka rýhovce pralesního

14.3.2021 13:33 | PŘIMDA (ČTK)
Nenápadný, méně než centimetr velký brouk žije skrytým způsobem života. K vývoji larev i k životu dospělců potřebuje staré tlející stromy dostatečného průměru a vlhkosti. Takové prostředí ale většinou v lesích s lesním hospodařením chybí
Nenápadný, méně než centimetr velký brouk žije skrytým způsobem života. K vývoji larev i k životu dospělců potřebuje staré tlející stromy dostatečného průměru a vlhkosti. Takové prostředí ale většinou v lesích s lesním hospodařením chybí
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zdeněk Papoušek / AOPK ČR - Regionální pracoviště Správa CHKO Český les
Výskyt kriticky ohroženého drobného brouka rýhovce pralesního potvrdili přírodovědci v CHKO Český les. Vzácného brouka tam poprvé našli v roce 2015 při inventarizačním průzkumu hmyzu. Nyní se výskyt prokázal i v dalších lokalitách Českého lesa, sdělila ČTK v tiskové zprávě Lucie Koryťáková Nováková ze správy CHKO Český les.
 

Jednoho rýhovce našel náhodně v roce 2015 v přírodní rezervaci Pleš Zdeněk Papoušek, který se výzkumu hmyzu věnuje. Nyní potvrdil výskyt rýhovce nejen na Pleši, ale ještě v přírodních rezervacích Malý Zvon a Dlouhý vrch. "Objevení druhu hned ve třech okolních rezervacích bylo přece jen překvapení. Radost byla o to větší, že před rokem 2015 byl rýhovec pralesní znám jenom z pěti míst v celé republice," uvedl Papoušek. Nejbližší lokalita výskytu brouka je u Hluboké nad Vltavou, zhruba 140 kilometrů vzdušnou čarou od lokalit v Českém lese.

Nenápadný, méně než centimetr velký brouk žije skrytým způsobem života. K vývoji larev i k životu dospělců potřebuje staré tlející stromy dostatečného průměru a vlhkosti. Takové prostředí ale většinou v lesích s lesním hospodařením chybí. Rýhovec pralesní se proto vyskytuje především v místech, která jsou ponechána přírodním procesům. Rezervace Pleš, Malý Zvon a Dlouhý vrch lze považovat za ukázkový příklad přírodě blízkých až původních porostů bučin pralesovitého charakteru, které se v Českém lese vyskytují jen zřídka. "Prostorově a věkem rozrůzněné porosty jsou, s výjimkou Dlouhého vrchu, ponechané bezzásahovému režimu hospodaření," uvedla Koryťáková Nováková. Tyto lokality tak nabízejí dostatek mrtvého dřeva, které larvy rýhovce potřebují k dvouletému vývoji. Rýhovci pralesní upřednostňují kmeny jedle, smrku, buku, ale i dubu, lip, olší nebo topolů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist