Neděle 26. května 2024, svátek má Filip
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Krejčíř podal ústavní stížnost v případu podniku Čepro, justice mu vyměřila 15 let vězení

Česko

  9:46
Brno - Odsouzený podnikatel Radovan Krejčíř podal ústavní stížnost v případu kolem tunelování státního podniku Čepro. Za přípravu vraždy celníka, pokus o podvod a padělání si má odpykat 15 let ve vězení. Jde o souhrnný trest, ve kterém se promítly i starší Krejčířovy kauzy.

Radovan Krejčíř foto: Reuters

Podání ústavní stížnosti je patrné z justiční databáze, informaci potvrdila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Rozhodnutí o stížnosti zatím nepadlo.

V JAR odsoudili Krejčířovu expřítelkyni za pomoc s plánem útěku. pokusila se uplatit pracovníky věznice

Krejčíř si odpykává v Jihoafrické republice trest za jinou trestnou činnost. Byl proto souzen jako uprchlý.

V Česku jeho dovolání loni zamítl Nejvyšší soud, neuspělo ani dalších pět odsouzených. Bývalý obchodní ředitel Čepra Martin Pechan a někdejší Krejčířův správce Aleš Zagora si vyslechli pětileté tresty. Další členové gangu Jaroslav Siuda, Tomáš Pavlíček a Ivo Hricik dostali podmínky.

Pechan a Krejčíř podle pravomocného verdiktu vytvořili fiktivní pohledávky firem Bena a Tukový průmysl Ostrava vůči Čepru zhruba za tři miliardy korun. Peníze pak v roce 2003 a 2004 vymáhali soudně.

Bývalý šéf Čepra Kadlec si odpyká sedm let vězení. Nezdanil miliony, které mu přišly na účet ve Švýcarsku

Státní podnik se o nároku vůbec nedozvěděl. Jeden z členů Krejčířova gangu totiž přesvědčil úřednici Čepra, aby zatajila soudní obsílky. Soudy pak domnělý nárok firem uznaly a exekuce ve státním podniku se nekonala jen díky zásahu policie.

Krejčíř byl odsouzen v nepřítomnosti, odpykává si trest za obchody s drogami a pokus o vraždu ve vězení v Jihoafrické republice, kam z Česka v uprchl.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...