Zdravotní ústav rozšířil kapacity vzorků pro ověřování mutací koronaviru

Státní zdravotní ústav (SZÚ) rozšířil kapacitu pro ověřování mutací koronaviru, nyní přijímá 500 až 700 vzorků týdně, dříve to byly desítky. K podrobné analýze viru využívá i laboratoře v zahraničí. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí SZÚ Klára Doláková.

SZÚ dosud podle ní potvrdil tři případy jihoafrické mutace koronaviru. Další vzorky s podezřením na tuto nakažlivější variantu zkoumá. Mutaci už dříve potvrdila u několika vzorků také soukromá brněnská laboratoř, odhalena byla i v brněnských nemocnicích.

Národní referenční laboratoř pro chřipku v SZÚ u vzorků s podezřením na mutace dělá takzvanou sekvenaci, což je podrobná genetická analýza viru, která mutaci potvrdí, nebo vyvrátí. "Doposud byly celogenomovou sekvenací vyšetřeny tři vzorky pozitivní na JAR variantu koronaviru. Průběžně se objevují další vytypované a ty, které to svojí kvalitou umožní, sekvenujeme," uvedla Doláková.

Laboratoř v minulosti měla kapacitu prověřit zhruba 50 vzorků za týden, nyní jich podle Dolákové přijímá 500 až 700. Dalších 100 vzorků z Ústeckého a Libereckého kraje se posílá k sekvenaci do Saska a každý týden SZÚ odesílá asi 200 vzorků také do Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). To už dříve nabídlo státům s nižší kapacitou sekvenování pomoc s ověřováním mutací. Kromě toho SZÚ podle mluvčí spolupracuje na podrobné analýze viru se Státním veterinárním ústavem, Akademií věd ČR a Přírodovědeckou fakultou UK.

Právě rozšíření diagnostiky mutací koronaviru doporučuje v rámci boje s pandemií odborná skupina, která vznikla při ministerstvu zdravotnictví a v jejímž čele stojí hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal. Podle ní je nutné sekvenovat alespoň 1000 vzorků týdně.

V Česku se minimálně od prosince šíří britská mutace koronaviru, na konci února bylo potvrzeno i několik případů jihoafrické mutace. Obě varianty jsou o desítky procent nakažlivější než původní virus.

Související

Více souvisejících

Státní zdravotní ústav (SZÚ) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy